5 Opvoedtips Speciaal Voor Papa's

ArjanSalomons Blogpost door: ArjanSalomons
Geplaatst op: 03-10-2012 om 12:15

Speciaal voor de Week van de Opvoeding de volgende praktische tips om optimaal bij te kunnen dragen aan de opvoeding van jullie kind.

Opvoedtip 1: Communicatie

Opvoeden doe je nooit alleen. Buiten het feit dat je een partner hebt om je kind samen op te voeden, sta je nooit alleen. Iedereen waar je kind mee in aanraking komt maakt deel uit van de opvoeding van je kind, of je dat nu wilt of niet. Kinderen waarmee je kind buitenspeelt, ouders daarvan, overblijfmoeders, oppassers, opa's en oma's, andere familieleden en uiteraard leerkrachten. Het is daarom belangrijk om in eerste instantie te weten met wie je opgroeiende kind omgaat, in de tweede plaats is het essentieel om eens met andere mensen te spreken over hoe je je kind opvoedt. Twee weten meer dan één, laat staan tien. Gebruik dit in je voordeel en stuur jezelf, en daarmee je kind, tijdig bij als je ziet dat er dingen anders kunnen.

Opvoedtip 2: Inspiratie

Zodra je met andere ouders spreekt over de opvoeding van jullie kinderen, zul je al snel zien dat iedereen zijn eigen normen en waarden (of die van de familie) over probeert te brengen op zijn of haar kroost. Deze normen en waarden zijn wellicht niet de jouwe, maar als je goed oplet kun je overal dezelfde levenslessen uit halen. Schoppen en slaan is in de meeste gezinnen toch echt uit den boze, naar alle ouders dient geluisterd te worden en etenstijd is overal etenstijd. Bekijk gewoon eens hoe een ander de opvoeding van het kind oppakt en als het je wat lijkt kun je dat gebruiken als inspiratie voor het opvoeden van je eigen kind.

Opvoedtip 3: Transpiratie

Heb je ook wel eens het idee dat je in rondjes aan het rennen bent van consultatiebureau naar peuterspeelzaal naar kleuterschool, basisschool, sportclub, fysio, logopedie, bijles, oppas, opa en oma en nog veel meer plekken, gewoon om je kind goed te kunnen begeleiden? Stop dan eens even met rennen, zeg wat afspraken af en zweet even uit bij een lekker kopje koffie of thee met je partner. Dan heb je meteen even de tijd om te bespreken of al die afspraken wel goed zijn, voor zowel je kind als voor jou. Je zult niet de enige (en zeker niet de eerste) zijn die te veel hooi op zijn of haar vork neemt! Neem even afstand van de situatie om samen met je partner te reflecteren op de opvoeding van jullie kind. Zijn al die afspraken wel nodig?

Opvoedtip 4: Coördinatie

Nu je toch samen met je partner of beste vriend/vriendin aan de koffie/thee/whiskey zit is de tijd gekomen om alle neuzen dezelfde kant op te zetten. Krijgt je kind de zorg en aandacht die het verdient? Groeit het goed, zowel fysiek als mentaal, of kan het wat hulp gebruiken? Hierbij is wat je zelf denkt èn wat de ander denkt beiden van belang. Je kunt het zien als een regelmatig terugkomende bijeenkomst: Hoe gaat het met het bedrijf 'ons kind', maken we winst of doet de omzet vermoeden dat we in zwaar weer zitten?

Opvoedtip 5: Transformatie

Zijn jullie eruit? Dan is nu de tijd gekomen voor een eventuele verandering in de manier waarop je je kind opvoedt. Klinkt misschien drastisch, maar als je je kind nooit zou aansturen zal het zijn of haar gedrag nooit wijzigen en kun je niet tijdig inspringen op eventueel ongewenst gedrag. Wees niet bang om veranderingen door te voeren (jij bent immers ook maar een mens), maar denk erom: 'Communication is Key'!

  • usericon

    Goede tips, communicatie is inderdaad heel belangrijk! Mijn eigen zoon is inmiddels bijna vier. Ik vind het vooral zaak om positief te blijven en met humor te zorgen dat je strijd voorkomt. Heb veel aan de tips uit http://positiefencreatiefopvoeden.nl. Handig voor als het soms even niet meer lukt om positief te blijven!

  • usericon

    Bedankt voor je reactie Koen! Humor kan inderdaad helpen bij de opvoeding, zolang je de machtspositie maar niet omdraait. Anders heb je kans dat je kind al je verzoekjes tot eten, aankleden en simpelweg luisteren wegwuift..

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha