Het medicijnentijdperk

Het medicijnentijdperk

Caroline Blogpost door: Caroline
Geplaatst op: 24-04-2011 om 16:27

Heb jij ook wel eens een hoest gehad waarvan je dacht dat het een longontsteking was? Of heb jij ook wel eens buikpijn gehad waarvan je bijna zeker was dat het niet kwam van die drive-in waar je deze nacht toch zo nodig even door moest, maar dat het eerder een maagontsteking zou kunnen zijn? Of dat je na 1 keer hoesten jezelf afvraagt “dit zal toch geen keelontsteking zijn zeker?”

Jaja, tegenwoordig zijn we allen heel erg goed in het spelen van doktertje. We zijn zo alert geworden dat we bijna al onze handelingen als symptomen gaan beschouwen. Maar dit doen we ook bij onze kinderen. Op scholen en de kinderopvang hoor je het steeds meer. Je haalt je kindje ziek op van de school of crèche en ze geven je direct de diagnose mee. Dan mogen we nog van geluk spreken dat ze geen voorschriften mogen uitschrijven anders zouden de wachttijden bij de apotheker niet meer te overzien zijn.

Naar mijn mening worden er te veel overbodige geneesmiddelen gebruikt bij kinderen. Ook zo'n hype is de hoestsiroop (in mijn ogen also known as vloeibare suiker). Deze wordt gebruikt wanneer een kind veel hoest. Dat lijkt me logisch, maar ik zie steeds meer dat dit wordt toegediend om de hoest alvast te voorkomen... mh, geef hem dan gelijk een blikje cola! mh, geef hem dan gelijk een blikje cola!

Zorg toch dat je kinderen geen wandelende medicijnenkasten worden en geef ze enkel iets wanneer je zeker bent dat het goed is voor hen. Twijfel je? Ga dan eerst naar de arts.

  • usericon

    Hallo Caroline, ik vind dat je gelijk hebt met je conclusie en de zorg voor een overmatig en onnodig gebruik van medicijnen.. We raken afhankelijk van externe factoren en vergeten dat we zelf vaak sterk genoeg zijn om "indringers" aan te pakken. Ons afweersysteem!
    Een gezonde leefstijl gebaseerd op de drie R's, zijnde Rust, Regelmaat, en Reinheid. Dit houd in; op tijd naar bed, gezond eten, en hygiëne. Uiteraard is als ondersteuning soms een antibiotica of een milde pijnstilling nodig bij flinke pijn.

    Helaas in dit tijdperk is het ondenkbaar nog ziek te zijn, falen mag vaak niet meer. Het ziek zijn wordt gezien als falen terwijl het vaak een herstel periode is. Geef het die tijd en je komt vaak sterker uit de strijd.
    Door b.v. het overmatig gebruik en misbruik, van antibiotica/penicilline is er al resistentie ontstaan tegen dit hulpmiddel bij bacteriële infecties... De bacterie is niet meer gevoelig voor het medicijn waardoor het medicijn ook niet meer helpt. Dit kan een levensbedreigende situaties met zich mee brengen want niet elke bacterie of ziekte is even onschuldig..

    Helaas is de invloed van de marketing daar debet aan. Dagelijks worden we overspoeld met reclame dat ziek zijn onnodig is zolang we maar dit of dat medicijn gebruiken, reclame dus.. Moet het kind wat hoesten dan geef je hem toch die perfecte hoestsiroop. Schimmeltjes zijn verleden tijd met de perfecte zalf die maar één keer gebruikt hoeft te worden. Je bent een slechte ouder wanneer je kind langer dan vijf minuten huilt want er is een oplossing voor in de vorm van een pil of een zalf.. Vaak is het kind meer gebaat bij wat aandacht en troost dan een snelle pil en doorgaan, maar helaas is daar vaak geen tijd meer voor.. De snelle oplossing is dan een uitkomst en de farmaceut staat klaar met zijn product. Een wisselwerking van vraag en aanbod, aanbod waardoor vraag.. Wat is eerst, het kip of het ei.. Speelt de farmaceut in op een behoefte of zorgt de farmaceut ervoor dat we behoeftig oftewel afhankelijk worden...?
    De huisarts kan dan vaak uitkomst geven wat zin of onzin is.. Zo houden we ook wat meer geld in onze portemonnee.....

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere columns van Caroline

  • Het kleuterdebat

    Het kleuterdebat

    Vroeger was het voor onze kinderen allemaal veel duidelijker, ja was ja en nee was nee. Er was geen ruimte voor discussie en ouder en kind werden meestal goed begrepen door elkaar. Tegenwoordig gaan ouders vaak hele gesprekken aan met hun 3 jarige knapen. Is dit w...
    Het kleuterdebat

  • Het babyfashion-dilemma

    Het babyfashion-dilemma

    Fruitpap, koekjes, groentenpapjes, sap, een snoepje,... kindjes zijn er dol op! Maar vele ouders vergeten één heel erg belangrijk aspect: kinderen morsen, kunnen wel eens iets naast hun mond steken, op de grond laten vallen, en ga zo maar doo...
    Het babyfashion-dilemma