De Beautyprinses

SuzanneH Blogpost door: SuzanneH
Geplaatst op: 08-06-2012 om 16:59

O jee. Ik lees, zoals ik in een van mijn eerdere columns heb verteld, graag de Engelse roddelwebsites. Ze roddelen echter niet alleen, maar ze schrijven ook verhalen op waarbij ik even achter mijn oren krab. En daarna nog een keer. En mezelf vervolgens afvraag of het klopt wat ik heb gelezen. Meestal illustreren de foto's die bij zo'n artikel worden geplaatst de boel ook aardig, dus uiteindelijk blijkt dat ik zo'n artikel inderdaad goed heb begrepen en gelezen.

Vandaag las ik weer zo'n verhaal: "Beauty pageant mom defends decision to get her two-year-old spray tanned every month"

Het verhaal gaat over een 26-jarige moeder met een dochtertje van drie jaar oud. Samen doen ze mee aan zogenoemde "beauty pageants" ofwel de welbekende schoonheidsverkiezingen. Het meiske moet van haar moeder één keer per maand, of wanneer er een schoonheidswedstrijd op het programma staat, een zogenoemde "spray tan" ondergaan. Het meisje had haar eerste schoonheidsverkiezing toen ze tien maanden oud was, en haar eerste spray tan op haar tweede. Volgens moe vindt haar kind het geweldig, zo'n spraybehandeling. Haar donkerdere huidje zorgt ervoor dat ze niet onder doet voor andere deelnemers van een schoonheidsverkiezing.

Naast het opgesprayde bruine kleurtje wordt ook voor elke wedstrijd een make-up artiest ingehuurd, om het kind professioneel te voorzien van een overmaat aan gezichtspoeder, eyeliner, oogschaduw en mascara. Het meisje doet een dansje en lachje hier en daar, om vervolgens met spierpijn in haar wangetjes van het geforceerde lachen weer naar huis te gaan. Bij een volgende schoonheidsverkiezing gaat zij vervolgens weer de molen in van haar, make-up, een spray tannetje en flitsende kleding. Zo wordt zij klaargestoomd voor een nieuwe ronde "pak-de-jury-in"!

Al die verhalen met die kindjes in overzeese gebieden zijn me wat. Er zijn zelfs hele tv-programma's over, waarin moe zich uitleeft in het opmaken en optutten van haar dochtertje. Het zijn overigens niet alleen schoonheidsverkiezingen die een ideaal onderwerp blijken voor zo'n soort programma, nee: ook danswedstrijden zijn een perfecte gelegenheid voor een dergelijk programma! De kleine meisjes doen het volgens moe enorm goed en ze zien er zo leuk uit! Haartjes mooi, kleertjes mooi, altijd blijven lachen... Wat fijn is het eigenlijk, dat die kindjes zich met zo'n dansclubje lekker kunnen uitleven. Het is echt zo leuk!

Maar o wee als de dansjuf de dansclubkindjes wil meenemen naar een belangrijke wedstrijd aan de andere kant van het land. Want dan komt de ware aard en reden boven water waarom die meisjes in een dergelijk clubje zitten: moe wil die reis niet maken! Moe wil niet dat haar kind daar heen gaat! Het is zo ver! En dan zie je wiens favoriete hobby zo'n dansclubje is, namelijk van moe! Maar gaat moe nu voor de carriere van haar kindje - want er zullen ook heus kindjes bij het dansclubje zitten die niet gepusht worden door mams - of wil ze er alleen maar voor zorgen dat haar kind lekker afsteekt bij de kids van haar vriendinnen door haar lenige beentjes en indrukwekkende leven?

In ons land mogen meisjes van drie jaar oud gelukkig wel kiezen en doen wat ze zelf graag willen. Kletsen en brabbelen tegen mama, tikkertje spelen of voorzichtig de kat aaien. Meisjes mogen hier zelf kiezen of ze naar de dansclub gaan of niet, en ze mogen ook helemaal zelf weten wanneer ze aan make-up of een spray tan beginnen. Meestal zijn ze dan geen drie, maar dertien of ouder. Ik hou ervan.

Om nog even terug te komen op de driejarige Savanna: het meisje zelf ziet er gelukkig uit op de foto's. Ze vindt die aandacht waarschijnlijk geweldig en voelt zich een prachtige prinses. Zoiets is ook wat waard. Maar toch zie ik liever kindjes die kind mogen blijven zolang ze jong zijn. Kindjes die lekker mogen spelen en doen wat ze willen. Je kunt nog lang genoeg bezig zijn met make-up, uiterlijke vertoning en het versieren van een jury danwel jongens. Toch?

Klik hier voor het hele artikel over de gebruinde, driejarige beautyprinses.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere columns van SuzanneH

 • Ik heb chips en cola

  Ik heb chips en cola

  “Als jullie kids willen chillen is het geen probleem, dan ga ik meteen, ik kom niet alleen, want ik heb chips en cola”. De kindvriendelijke versie van Drank & Drugs, verzonnen door Giel Beelen van 3FM, blijft maar door mijn hoofd spoken. Niet omdat...
  Ik heb chips en cola

 • Weet jij het al?

  Weet jij het al?

  Je bent zwanger. Gefeliciteerd! In de boeken en op internet lees je wat er – week per week – allemaal gebeurt in jouw buik. Hoe jouw kindje verandert van een piepklein bolletje cellen in een volwaardige baby. Een baby met tien vingers, tien tenen, twee...
  Weet jij het al?

 • Sinterklaas Kapoentje

  Sinterklaas Kapoentje

  Daar is hij dan weer, hè. Hij heeft voor heel even zijn warme Spanje verruild voor ons koude, maar romantisch besneeuwde kikkerlandje. Het is nu trouwens alleen koud; de sneeuw is er nog niet. Herinner jij je trouwens die warme en gezellige televisi...
  Sinterklaas Kapoentje