Is mijn kind kleurenblind?

Is mijn kind kleurenblind?

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 13-08-2011 om 18:38

Met kleurenblindheid wordt een afwijking in het zien van kleuren bedoeld. Een andere benaming is voor kleurenblindheid is daltonisme. Als je kind moeite heeft met het onderscheiden en zien van één of meerdere kleuren is het kleurenblind.

Meestal gaat het om een gedeeltelijke kleurenblindheid waarbij met name het verschil tussen de kleuren rood en groen niet wordt gezien. Totale kleurenblindheid waarbij alleen maar zwart, wit en grijs gezien wordt komt zeer zelden voor.

Is kleurenblindheid erfelijk of genetisch bepaald?

Kleurenblindheid is genetisch bepaald en komt veel vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Hoe zit dat dan? Kleurenblindheid is een geslachtsgebonden aandoening hierbij bevindt het gen zich op het X-chromosoom. Mannen hebben slechts één X-chromosoom. Is dit “defect” dan zal hij de aandoening vertonen. Vrouwen hebben twee X-chromosomen. Als het X-chromosoom met het “defect” wordt uitgeschakeld is de vrouw draagster. Als het “goede” X-chromosoom wordt uitgeschakeld krijgt de vrouw symptomen. Wat zijn de mogelijkheden?

 • Als de vader kleurenblind is en de moeder is geen draagster en het kind is een jongen, dan is er niets aan de hand. Als het kind een meisje is dan is zij draagster van het betreffende gen.
 • Als de vader niet kleurenblind is en de moeder is draagster heeft een zoon 50% kans op kleurenblindheid. Een dochter heeft de aandoening niet of is slechts draagster.
 • Als de vader kleurenblind is en de moeder is draagster, heeft een zoon 50% kans op kleurenblindheid. Een dochter heeft dan 50% op kleurenblindheid en 50% kans om draagster te zijn.
 • Als alleen de moeder kleurenblind is, is een zoon altijd kleurenblind en een dochter altijd draagster.
 • Zijn beide ouders kleurenblind, dan zijn de kinderen dat ook.


Is kleurenblindheid te genezen?

Momenteel is kleurenblindheid nog niet te verhelpen zelfs niet met medicijnen of een operatie. Om er achter te komen of je kind werkelijk kleurenblind is zijn er diverse testen die uitgevoerd kunnen worden. Je kan een aantal van deze testen op internet vinden en zelf uitvoeren maar een bezoekje aan de huisarts of opticien biedt uiteraard ook uitsluitsel.

Wat zijn de gevolgen als mijn kind kleurenblind is?

Kinderen die kleurenblind zijn leren er in de loop van de tijd wel goed mee om te gaan maar er kleven uiteraard een aantal nadelen en soms zelfs gevaren aan:

 • het kind kan kleuren niet goed benoemen, dit kan vervelend zijn bij het maken van vraagstukken of spelen van spelletjes waarbij kleuren een rol spelen,
 • als er met rood krijt op een zwart schoolbord wordt geschreven is dit vaak niet te lezen,
 • tekst die met kleurpotloden op gekleurd papier is geschreven is onleesbaar,
 • sommige beroepen, zoals bijvoorbeeld piloot, schilder, laborant of vrachtwagenchauffeur, zijn niet voor hen geschikt,
 • een rood stoplicht wordt misschien niet opgemerkt.


Hoe vreemd het ook klinkt; kinderen die kleurenblind zijn hebben ook een aantal voordelen.
Zo zijn het vaak betere waarnemers. Omdat ze minder kleuren kunnen zien observeren ze andere dingen beter en nemen daardoor kleine verschillen beter waar. Daarnaast zien kinderen die kleurenblind zijn beter in het donker.

 

 • usericon

  Ik heb er best veel last van.
  Kleding moet ik altijd samen met iemand uitzoeken.
  De Cito kreeg ik in zwart/wit maar toch met tabellen enzo zag ik geen verschil.
  Dus scoorde ik weer slecht op dat onderdeel.
  Ik heb op mijn kleurpotloden een sticker met de naam van de kleur.
  Ik heb ook potloden van CollorAdd, dat is erg handig!
  Zou ook handig zijn bij spelletjes, zoals rummicub of UNO.
  Kleurenblind is niet erg, maar wel lastig!!!

  Groetjes Jaimy ( 11jr)

 • usericon

  Eerlijk gezegd vind ik dit nogal een vreemd stukje.

  "Is kleurenblindheid te genezen?" Waarom zou je dat willen? Het is niet bepaald levensbedreigend. Daarnaast heeft kleurenblindheid ook voordelen, zoals veel beter zien in het donker dan niet kleurenblinden.

  Nederland: hou ajb op met dat hokjes/;labeltjes denken. Er is niets mis met een kleurenblind kind!

  Tot slot is het stukje over erfelijkheid onjuist. Mijn beide ouders zijn niet kleurenblind en ik ben het wel.

  Nogal een slecht stukje dus.

 • usericon

  De schrijver van het artikel is zelf kleurenblind terwijl de beide ouders dit niet zijn. Om uit te leggen hoe dit dan toch mogelijk is hebben wij het artikel uitgebreid met meer informatie over deze geslachtsgebonden aandoening.

  Uiteraard is er niets mis met een kind dat kleurenblind is en het is zeker niet onze bedoeling om kinderen en volwassenen met deze aandoening in een hokje te plaatsen.

  Dat kleurenblindheid ook voordelen heeft kunnen wij alleen maar bevestigen, dit staat ook te lezen in het artikel.

  Tot slot antwoord op de vraag waarom dat je kleurenblindheid zou willen kunnen genezen; om bijvoorbeeld toch het beroep uit te kunnen oefenen waar je als kind altijd van gedroomd hebt.

 • usericon

  Mooie verbeteringen.

  Misschien is een wijziging aanbrengen in de beroepen die iemand graag wil doen een heilzamer weg dan kleurenblindheid genezen. Ik ervaar in mijn werk dat wanneer ik mensen er op wijs dat rood een groen geen handige keuzes zijn om verschillen aan te geven en ik ze wijs welke kleuren (of andere aanwijzingen) wel handig zijn er meestal een heel werkzame oplossing ontstaat. Liever ergens een ander kleur lampje gebruiken dan een ingewikkelde of zelfs gevaarlijk medische ingreep. Omdat het bij één op de zeven mannen voorkomt is het wellicht handig dat beleidsmakers en ontwerpers ook eens over dit aspect nadenken. Waarom rood, groen en oranje bij een verkeerslicht gebruiken als één op de zeven mannen het verschil niet ziet? Uiteindelijk is het allemaal een kwestie van afspraken.

  Groet,

  Wim.

 • usericon

  Ik heb mijn spreekbeurt over kleurenblindheid gehouden.
  Het kan heel goed dat vader en moeder niet kleurenblind is en het kind wel.
  Moeder is namelijk draagster en kan het dus geven aan het kind zonder zelf kleurenblind te zijn.

  Als het bij alle kleurenblinden net al bij u alleen om rood en groen zou gaan dan was het idd makkelijk op te lossen, maar soms zijn mensen net als ik veel erger kleurenblind en zien bv ook geen blauw/paars geel/groen rood/zwart enzo.

  Ik zelf zou er niets aan laten doen, ik weet toch niet beter.
  Al is het soms wel lastig

 • usericon

  Ik wil jullie moeders vragen, hoe merk ik nou of mijn dochtertje van 8 maanden kleuren kan zien? Ik heb het gevoel dat ze continu naar zwart/witte Items staart.

 • usericon

  Ik ben kleurenblindd!! :'(

 • usericon

  Wim,

  Ik heb uit jouw stukje kunnen opmaken dat bij jouw 1 van de 3 type kegels niet functionert (niet voldoende licht binnen krijgen waardoor de staafjes in je oog het overnemen). Dan zou je verwachten dat iemand met kleurenblindheid dan ook weet waar hij of zij het over heeft. echter stelt het mij erg teleur dat ik als niet kleurenbinde beter weet of het erfelijk is of niet.

  Als jouw beide ouders niet kleurenblind zijn kan je WEL kleurenblind geboren worden. Dit omdat de moeder dan drager van het gen is, daarnaast zijn de kinderen die geboren worden voornamelijk jongens.

  Ik ben dan ook van mening dat als je besluit iets te plaatsen dat je ook daadwerkelijk moet weten waar je het over hebt in plaats van bullshit te typen. En in jouw geval is het BULLSHIT

  TIP! Zeg of plaats geen dingen als je er niet (voldoende) over weet.  Geplaatst door Wim(Gast) op 18-08-2011 om 15:01:06
  Eerlijk gezegd vind ik dit nogal een vreemd stukje.

  "Is kleurenblindheid te genezen?" Waarom zou je dat willen? Het is niet bepaald levensbedreigend. Daarnaast heeft kleurenblindheid ook voordelen, zoals veel beter zien in het donker dan niet kleurenblinden.

  Nederland: hou ajb op met dat hokjes/;labeltjes denken. Er is niets mis met een kleurenblind kind!

  Tot slot is het stukje over erfelijkheid onjuist. Mijn beide ouders zijn niet kleurenblind en ik ben het wel.

  Nogal een slecht stukje dus.

 • usericon

  ik heb er erg veel last van ik word er vaak mee gepest. Maar gelukkig ben ik niet de enige uit de klas. Best veel kinderen dat het bij jongens voor komt maar dat klopt dus niet.
  Maar mijn moeder vraagt steed of ik niet kleurenblind ben, het is wel zo je moet je er niet om schamen als iemand je pest dat je kleurenblind bend dan zeg je gewoon: heb je er soms problemen mee? Bij mij helpt het. Probeer het eens uit

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & aandoeningen