De oranje vlek

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 20-03-2013 om 19:57

Opeens is hij daar. De oranje vlek. Waarom heb jij als meisje opeens die vlek en hoe ga je hiermee om?

De Vlek

De oranje vlek staat natuurlijk voor de eerste druppel menstruatievocht. Het ene meisje vindt dit in haar onderbroekje als zij vijftien is, het andere meisje wanneer zij negen is. Laten we eerst uitleggen wat het woord “menstruatie” betekent.

Cyclus

Elke menstruatiecyclus begint met de ontwikkeling van een slijmvlieslaag in de baarmoeder. Deze slijmlaag zorgt er in theorie voor dat een eicel, als deze wordt bevrucht door een zaadcel, zich kan nestelen in de baarmoeder. Eens in de maand, ongeveer halverwege de cyclus, vindt er in één van de eierstokken de zogenoemde eisprong plaats. Er komt dan een eitje vrij, die via de eileider zijn weg vindt naar de baarmoeder. Dit tochtje kan een paar dagen duren. Soms voel je hier iets van, maar de meeste meisjes en vrouwen merken hier niets van.

Wanneer een eicel onderweg een zaadcel tegenkomt die de eicel bevrucht, dan kun je zwanger worden. De bevruchte cel komt uiteindelijk in de baarmoeder, alwaar zij een fijn bedje aantreft van slijm. Wordt een eicel onderweg niet bevrucht, dan kan het slijmvlies worden afgebroken. Het slijmvlies en het onbevruchte eitje komen dan via de vagina naar buiten. Dat gebeurt zo’n veertien dagen na de eisprong. Je bent nu ongesteld en dit kan enkele dagen duren.

De menstruatiecyclus vindt elke maand plaats. Iedere maand hoopt een eitje de uitverkorene te zijn om bevrucht te worden en uit te groeien tot een kindje. Gebeurt dat niet, dan wordt de bekleding van de baarmoeder weer afgebroken, om zich na een paar weken weer op te bouwen. In principe wordt het bedje steeds verschoond! De cyclus stopt pas in de menopauze, wanneer de menstruatie stopt. Een vrouw is in haar leven gemiddeld 400 keer ongesteld.

PMS

Soms kun jij je aan het begin van je ongesteldheid niet prettig voelen. Je lichaam houdt dan veel vocht vast en je kunt wat pijntjes hebben. Deze klachten zouden kunnen vallen onder PMS, het zogenoemde “premenstrueel syndroom”. Sommige meiden of vrouwen hebben veel last van PMS, andere meiden hebben hier minder of geen last vast. PMS-klachten kunnen zijn: gevoelige borsten, krampen of prikkelbaarheid. Wanneer jij dit steeds rond dezelfde periode van de maand hebt, weet je waar het aan ligt! Als je veel last hebt van PMS, probeer dan eens te gaan bewegen of eet meer fruit. Meestal voelen vrouwen zich hier beter door.

Wanneer jij het gevoel hebt dat je klachten niet over gaan, of dat je tijdens je menstruatie klachten hebt die zo hevig zijn dat je niet goed meer kunt functioneren, ga dan eens langs bij jouw huisarts. Hij kan je een anticonceptiepil voorschrijven die ervoor zorgt dat jouw klachten minder worden.

Maandverband

Je bent nu op de hoogte waar die oranje druppel vandaan komt. Maar: hoe nu verder? Naast dat het erg leuk kan zijn om advies in te winnen bij je moeder en te praten over haar eerste druppel – want wat zal jouw moeder trots zijn dat haar kleine meisje een grote dame is geworden - kun je ook zelf een vergelijkend warenonderzoek uitvoeren. Zo merk je vanzelf wat jij het prettigst vindt om te dragen tijdens jouw menstruatie.

Vroeger legden vrouwen een handdoekje in hun onderbroek. Wanneer deze handdoek niet meer fris was, wasten ze deze en gebruikten ze hem opnieuw. Tegenwoordig hoeft dat gelukkig niet meer. Bij de drogist of supermarkt heb je nu keuze genoeg om je menstruatievocht op te vangen.
Je kunt bijvoorbeeld beginnen met maandverband. Dit plak je in je onderbroek en het zorgt ervoor dat er geen bloed in je onderbroek terecht komt. Maandverband heb je voor zowel overdag als ’s nachts (maandverband voor de nacht is iets langer), dik en dun, met en zonder vleugels. Maandverband met vleugels (vleugels zijn extra plakstripjes aan beide zijkanten van het maandverband) blijft beter op zijn plaats zitten.

Hoe dik maand verband is, kun je aflezen op de verpakking, aan het aantal opgedrukte druppels. Aan het begin en eind van je menstruatie heb je minder dik maandverband nodig, maar wanneer je middenin je menstruatie zit, is maandverband met meer druppels comfortabeler. Wanneer jouw menstruatie bijna afgelopen is, kun je een dun maandverband pakken, maar een inlegkruisje is ook voldoende. Dit is niets minder dan een heel dun maandverband en je voelt het haast niet zitten. Een stuk fijner dan zo’n dik verband.

Vervang je maandverband overigens regelmatig. Door het zo’n elke drie uur te vervangen (of vaker indien nodig), houd je het - voor zover mogelijk - fris in je onderbroek. Als je bang bent voor ongewenste geurtjes, kun jij je maandverband vaker vervangen en maandverband met een geurtje kopen.

Tampon

Je kunt ook gebruik maken van tampons. Een tampon bestaat uit samengeperste watten en breng je in in je vagina. Hierdoor wordt het bloed al in de vagina opgevangen, en hoef je geen maandverband in je onderbroek te leggen (soms is een inlegkruisje in combinatie met een tampon wel fijner). Wanneer je een tampon voor het eerst inbrengt, kan dit wat lastig gaan. De meeste tamponverpakkingen komen daarom met een zogenoemde inbrenghuls, om het inbrengen gemakkelijker te maken.

Een tampon lijkt hygiënischer, maar je moet wel goed in de gaten houden dat je hem na uiterlijk drie uur dragen verschoont. Een tampon verwijderen doe je door zachtjes aan het touwtje te trekken. Anders dan bij maandverband, kun je bij een tampon niet zien hoe vol hij zit. Wanneer je een tampon te lang laat zitten, kan het vervangen lastiger gaan. Vervang een tampon dus op tijd.

Afval

In openbare toiletten staan speciale afvalbakjes voor “damesafval”. Deponeer hierin je gebruikte maandverband (wikkel het eerst in een toiletpapiertje of de verpakking van je nieuwe maandverband) of tampon. Spoel je afval nooit door de wc! Hierdoor kan het toilet verstopt raken.

Be happy

Elke vrouw is ongesteld. Elke vrouw ervaart dit gevoel. Het is best ongemakkelijk. Bedenk echter wel dat als je voor het eerst ongesteld bent, je ook direct weet dat je vruchtbaar bent. En dat is een goed teken.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & ontwikkeling