Lichaamsverzorging Jongeren

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 05-12-2011 om 00:00

Het goed verzorgen van je lichaam is heel persoonlijk en belangrijk voor iedereen, dus ook voor jongeren. Helaas besteedt juist deze groep vaak onvoldoende aandacht aan de lichaamshygiëne.

Het minstens enkele malen per week nemen van een bad of douchen draagt bij aan een goede verzorging van je lichaam. Hierbij wordt bij voorkeur een zeep met een neutrale zuurtegraad (PH-neutraal) gebruikt. Tijdens het baden of douchen was je je oren. Om te voorkomen dat het oorsmeer diep in de gehoorgang wordt geduwd kan men beter geen wattenstaafjes gebruiken. Met een punt van een handdoek kan men overtollig oorsmeer prima verwijderen.

Hieronder volgen nog een aantal tips te geven die betrekking hebben op specifieke lichaamsdelen.

Handen

Handen was je meerdere malen per dag met water en een bij voorkeur PH-neutrale zeep. Uiteraard dienen de handen na elk toiletbezoek en vóór het eten gewassen te worden.
Vingernagels moeten schoongehouden en regelmatig met een scherp nagelschaartje kort geknipt worden. De scherpe puntjes die mogelijk na het knippen ontstaan kunnen weg gevijld worden.

Gezicht

Normaal gesproken volstaat het je gezicht tweemaal per dag met water te wassen. Een PH-neutrale zeep kan gebruikt worden als je een erge vette huid hebt.

Tanden

Een algemene regel is dat je na elke maaltijd je tanden poetst. Uiteraard gebruik je hierbij een tandenborstel van goede kwaliteit. Met een tandenstoker of tandzijde kunnen etensresten tussen de tanden verwijderd worden.

Voeten

Je voeten moeten ook elke dag met zeep worden gewassen. Teennagels knip je het best elke week met een nagelknipper recht af.

Oksels

Zweetgeurtjes voorkom je al door een goede lichaamshygiëne. Het gebruik van deodorants kunnen irritatie opwekken door de bewaarmiddelen en geurstoffen die hierin aanwezig zijn. Het dagelijks wassen met een PH-neutrale zeep volstaat.

Geslachtsorganen

Ook het dagelijks met water wassen van de geslachtsorganen maakt deel uit van een goede lichaamsverzorging.
Jongens wassen de penis met lauw water zonder zeep te gebruiken waarbij de voorhuid tot achter de eikel wordt terug geschoven.
Ook meisjes gebruiken bij het wassen van hun schaamstreek het best lauw water. Om te voorkomen dat er vuil vanuit de anus in de vagina terecht komt en er ontstekingen ontstaan dient er van voor naar achter gewassen te worden. Ook het schoonvegen van de billen moet op dezelfde wijze gebeuren.

Haren

Voor een goede haarverzorging was je je haar minstens één maal per week. Ook hier heeft het gebruik van een gewone milde shampoo de voorkeur.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & verzorging