Met je kind naar de tandarts

Artikel door: SuzanneH
Geplaatst op: 09-02-2012 om 19:21

Het is voor iedereen belangrijk om regelmatig een bezoekje aan de tandarts te brengen. Zo ook voor je kind. Twee jaar is een goede leeftijd om je kindje voor het eerst mee te nemen naar de tandarts. Je kunt je kindje meenemen als je zelf voor controle gaat. Hij kan dan wat rondkijken in de praktijk en raakt bekend met de omgeving en de medewerkers.

Het eerste bezoek

Bereid je kindje voor op een bezoek. Vertel dat hij mee mag naar de tandarts en leg uit wat daar allemaal te zien is. Een witte jas, een grote lamp, een mooie stoel. Misschien mag je kindje wel even op die stoel zitten! De tandarts wil de volgende keer ook even in zijn mondje kijken, net als hij deze keer bij jou doet. Prikkel je kindje en maak hem nieuwsgierig. Vertel echter niet teveel details, maar bied vooral een gevoel van veiligheid. Begin bij een kind jonger dan vier jaar niet over behandelingen, maar vertel je kindje bij de controle iets wat hij al weet, bijvoorbeeld over tandenpoetsen. Houd het begrijpelijk en kies het niveau dat bij de leeftijd van je kindje past. En denk: tandartsbezoek hoort erbij en is heel normaal!

Wanneer je het zelf niet zo op de tandarts hebt, laat dit dan niet merken aan je kindje, kinderen zijn erg beïnvloedbaar, helemaal door de ouders. Wees ontspannen voor je naar de tandarts gaat en neem je kindje alleen mee als je op controle gaat. Laat hem thuis als je moet worden behandeld. Dat is rustiger voor jou en je kindje. Wanneer je echt opziet tegen een tandartsbezoek, laat je kindje dan met een andere volwassene naar de tandarts gaan. Je kunt ook eerst overleggen met je tandarts hoe je een dergelijke situatie moet aanpakken.

Controle

Twee keer per jaar een bezoekje brengen aan de tandarts is meestal voldoende. Op die manier kan de tandarts jou en je kind begeleiden bij de ontwikkeling van een gezond gebit en je kindje behandelen als dat nodig is. Een echte behandeling is bij een tweejarig kind meestal nog niet nodig. De tandarts kijkt enkel of het gebit in orde is en geeft voornamelijk advies en voorlichting.

Gaatjes

Een tandarts gaat je kindje wel behandelen als het gaatjes in zijn gebit heeft, ook wel cariës genoemd. Meestal beginnen gaatjes in de kiezen. Gaatjes die groter worden kunnen pijn doen of ontstekingen veroorzaken. Hierdoor kunnen op den duur melktandjes of –kiezen afbrokkelen en er kan schade ontstaan aan het blijvende gebit ofwel de grote mensen-tanden. De tandarts kan meestal voorkomen dat een gaatje groter wordt. Hij doet dit door te boren en de kies te vullen. Soms is het gaatje zó klein dat boren niet nodig is. Goede verzorging van het gebit is dan voldoende om ervoor te zorgen dat het gaatje niet groter wordt. De tandarts geeft hiervoor een passend advies. Het is ook niet nodig om te boren en een gaatje te vullen als de tand of kies snel gaat wisselen.

Als de tandarts een gaatje moet vullen, bereid je kind dan goed voor. Leg uit dat één of meer tanden of kiezen ziek zijn en dat de tandarts deze beter gaat maken. Laat de tandarts zelf aan je kindje vertellen wat er gaat gebeuren. Als je kind vragen heeft over de behandeling, spreek dan af om die samen aan de tandarts te stellen. Wanneer je de behandeling vooraf mooier voorspiegelt dan dat die in werkelijkheid is, verliest je kind zijn vertrouwen in jou en de tandarts en gaat bovendien in de toekomst meer opzien tegen een bezoek aan de tandarts.

Ongeval

Wanneer je kind tijdens een ongeval zijn tand heeft beschadigd of een tandje is uitgevallen, neem dan contact op met de tandarts. Zoek de tand of eventuele stukjes bij elkaar en ga ermee naar de tandarts. Houd de tand vochtig, het liefst in melk. Als je geen melk in huis hebt, bewaar de tand of tandstukjes dan in je mond in de ruimte tussen de kiezen en de wang. Een uitgevallen melktand mag je nooit terug plaatsen, omdat dit de nieuwe blijvende tand kan beschadigen.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & verzorging