Week per week: week 38

Week per week: week 38

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 16-10-2012 om 20:40

Week 38 van de zwangerschap: lees deze week over de gestagneerde groei van je kindje, de functie van de navelstreng en nog een aantal tips om je rug te ontlasten.

Lengte van je baby: 48 centimeter
Gewicht van je baby: 3200 gram

Je bent bijna aan het eind van je zwangerschap, wat gaat het hard! Je kindje groeit eigenlijk nog amper en komt per dag maximaal zo’n twintig tot dertig gram aan. Hiermee bouwt hij alvast een reserve op voor de eerste paar dagen na zijn geboorte. Op die manier kan hij rustig wennen aan de fles of de borst, zonder al te veel honger te krijgen of gewicht te verliezen. Ook is het laagje vet onder zijn huidje zo dik, dat hij zijn lichaampje straks goed zelf op temperatuur kan houden.

De navelstreng is nu ongeveer twee centimeter dik en zestig centimeter lang. Er lopen drie bloedvaten doorheen: één die ervoor zorgt dat zuurstofrijk bloed jouw kindje bereikt, één voor voedingstoffen en één die de afvalstoffen afvoert.  Ook na de geboorte krijgt jouw kindje nog even zuurstof via de navelstreng. Dat is ook precies de reden waarom de navelstreng niet meteen wordt doorgeknipt, want op die manier krijgt jouw kindje de tijd om op eigen kracht te gaan ademen. Bij de eerste ademhaling wordt bloed naar de longen gepompt, die zich vervolgens ontplooien en de zuurstof opnemen. Vanaf dat moment houdt de bloedcirculatie via de navelstreng en de placenta op. Het bloed trekt weg uit de navelstreng, waardoor deze bleek wordt. Dat is het moment dat de navelstreng kan worden doorgeknipt.

Als je zwanger bent van je tweede of volgende kindje, kan je buik wat zwaarder aanvoelen. Dat komt omdat de buikspieren en banden wat minder stevig zijn dan bij een eerste zwangerschap. Wanneer je hierdoor last hebt bij het lopen, dan kan een zogenoemde zwangerschapsstep-in helpen. Dat is een brede sjaal voor om je buik die extra ondersteuning biedt.

Heb je al een kindje rondlopen? Dan is het optillen van jouw kleintje een extra zware belasting voor je rug. Als je hem toch wilt optillen, zak dan zoveel mogelijk door je knieën voor je hem optilt en houd hem vervolgens zo dicht mogelijk tegen je aan. Wanneer je jouw kindje uit de box of de kinderstoel moet tillen, is het moeilijk om je knieën te buigen. Vraag daarom zoveel mogelijk of iemand anders wil tillen.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap