Week per week: week 4

Week per week: week 4

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 20-02-2012 om 20:19

Week 4 van de zwangerschap: zwangerschapstest, duizenden cellen ontstaan.

Lengte van je baby: 1 millimeter

Gewicht van je baby: 0 gram

Misschien heb je niet eens een test nodig om te weten dat je zwanger bent. Je kunt namelijk al last hebben van misselijkheid of vermoeidheid, je borsten kunnen wat gespannen aanvoelen of je moet vaker plassen. Wil je echt zekerheid, dan kun je een zwangerschapstest doen. Dit kun je doen aan het einde van deze week. Met een zwangerschapstest wordt de hoeveelheid van het hormoon human chorionic gonadotropin (beter bekend als hCG) in je urine gemeten. Deze waarde verdubbelt zich elke 72 uur en heeft een piek tijdens de eerste 8 tot 11 weken van de zwangerschap. Hierna loopt de waarde langzaam terug tijdens de rest van de zwangerschap.

Indien je te snel bent met de hCG waarde te meten, dan kan de waarde in je urine te laag zijn om al te worden gemeten. Je kunt dan over een paar dagen nog eens testen.

hCG waarden

De cellen van je kindje zijn zich ondertussen flink blijven delen. Er zijn inmiddels al enkele duizenden cellen ontstaan. Deze cellen zullen zich opsplitsen zich in een drietal groepen. De eerste groep van cellen zal uiteindelijk het kindje gaan vormen, de tweede groep zal de placenta vormen en tenslotte zal een derde groep er voor zorgen dat de vliezen worden gevormd. De placenta voorziet je baby negen maanden lang van voedsel.

Je lichaam is hard aan het werk om de baarmoeder voor te bereiden voor je kindje. Zo komt er bijvoorbeeld een slijmprop aan het begin van de baarmoederhals om ervoor te zorgen dat er geen gevaren van buitenaf in de baarmoeder kunnen komen die eventuele infecties kunnen veroorzaken.

Als je ongezond leeft en hier steeds niks aan verandert, is een positieve zwangerschapstest misschien wél een goede de reden om je levensstijl aan te passen. Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap worden namelijk alle vitale organen van je baby ontwikkeld. Een gezonde levensstijl is daarom erg belangrijk. Gezond houdt in: niet roken of meeroken, geen alcohol nuttigen en geen drugs gebruiken. Ook na deze eerste drie maanden is het natuurlijk belangrijk om gezond te leven. Het baby'tje zal tenslotte blijven groeien.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap