Week per week: week 9

Week per week: week 9

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 26-03-2012 om 07:14

Week 9 van de zwangerschap: een foetus, hartkleppen, heupjes, knietjes, voetjes, spontane bloedneus of bloedend tandvlees.

Lengte van je baby: 3 centimeter

Gewicht van je baby: 2 gram

Je kindje heet aan het eind van deze week geen embryo meer, maar een foetus. Hij weegt na deze week twee gram, hij gaat dus nu pas iets wegen! Je baarmoeder heeft nu ongeveer het formaat van een ei. De groei die je kindje doormaakt is enorm. Het hartje is bijvoorbeeld klaar met groeien en bezit vier hartkleppen. Het skeletje wordt gevormd, doordat het kraakbeen dat vorige week is aangemaakt gaat uitharden. Deze week worden de heupjes en knietjes maar ook de voetjes en teenkootjes gevormd. Ook gaan de schoudertjes en elleboogjes groeien.

Je kindje gaat steeds minder op een garnaaltje lijken. Het staartje is namelijk bijna weg. Daarnaast wordt het gezichtje verfijnder; de oogjes, neus en mond worden steeds duidelijker zichtbaar. Ook zijn de oortjes volop in ontwikkeling. Dit is echter nog niet aan de buitenkant te zien. Je kindje heeft trouwens nog steeds geen oogleden. Dit betekent echter niet dat er nog steeds niets voor de oogjes zit zoals vorige week. In deze week van de zwangerschap groeit namelijk een dun laagje huid over de oogjes heen. Dit laagje huid vormt in een later stadium de oogleden.

Het gebitje van je kindje gaat deze week doorgroeien. Waren het eerst hele kleine knopjes, nu gaan de tandjes zich echt ontwikkelen. Dit gebeurt allemaal onder het tandvlees. Deze ontwikkeling blijft zo doorgaan tot de tandjes doorkomen. Dat duurt dus nog wel even, tot lang na de geboorte van je kindje. De geslachtsorgaantjes van je kindje zijn deze week wel al helemaal ontwikkeld.

Je kunt last hebben van een verkoudheid of sneller een bloedneus krijgen. Dit komt door de hormonen die tijdens je zwangerschap worden aangemaakt en is een normaal verschijnsel. Eén van de oorzaken van een bloedneus is het hormoon progesteron. Dit hormoon maakt je bloedvaten slapper en dunner. Een andere oorzaak van een bloedneus is het feit dat je tijdens je zwangerschap meer bloed in je lichaam hebt. Je kunt zomaar spontaan een bloedneus krijgen; je hoeft hiervoor niet eens je neus te snuiten of te niezen. Een ander symptoom is bloedend tandvlees bij het tanden poetsen.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap