Week per week: week 10

Week per week: week 10

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 02-04-2012 om 21:16

Week 10 van de zwangerschap: de oorschelp, urinewegen, begin van de placenta, stoppen met foliumzuur en gezond eten.

Lengte van je baby: 4,5 centimeter

Gewicht van je baby: 5 gram

Je kindje weegt aan het eind van deze week 5 gram, dat is te vergelijken met vijf paperclips. Ga maar eens na hoe licht dat nog is! Het hoofdje van je baby is deze week nog erg groot in vergelijking met de rest van het lichaampje. De oortjes zijn van binnen klaar. Nu begint ook de buitenkant van de oortjes te groeien, ofwel de oorschelp. Je kindje hoort echter nog steeds niets. De vliesjes tussen de vingertjes van je kindje zijn aan het eind van deze week verdwenen en de urinewegen worden aangelegd.

Deze week verdwijnt het staartje van je kindje. Je kindje ziet er nu helemaal uit als een echt mensje! Het bovenlipje en de kaakjes ontstaan en de oogjes van je baby staan helemaal open. De oogjes sluiten pas vanaf volgende week, wanneer het dunne laagje huid dat vorige week begon te groeien is uitgegroeid tot oogleden. De oogjes blijven dicht tot ongeveer week 25 van je zwangerschap.

De placenta ofwel moederkoek ontstaat aan het eind van deze week. De baby krijgt zijn voeding via de navelstreng. De navelstreng is ook ontstaan en staat in verbinding met de placenta door middel van drie bloedvaten. Deze bloedvaten worden goed beschermd doordat ze een laagje van een soort gelei omvatten.

Je kunt deze week stoppen met het slikken van foliumzuur, als je daar aan begonnen was. Foliumzuur is namelijk belangrijk voor het vormen van de hersentjes en het ruggenmerg. Aangezien beide al zijn ontstaan, mag je er dus mee stoppen. Het kan echter geen kwaad om gedurende je hele zwangerschap foliumzuur te blijven slikken. Dit is helemaal aan jou.

Het hCG-hormoon (voor uitleg zie week 4) is in deze week van je zwangerschap het hoogste. Je kunt hierdoor extra last hebben van zwangerschapskwaaltjes en je moe en misselijk voelen. Dat is echter over na een paar weekjes, nog even volhouden dus!

Je buik kan wat gaan uitzetten en langzaam verdwijnt je taille. Het uitzetten is echter nog niet van je baarmoeder, maar van je darmen. Het is leuk om nu te beginnen met het meten van je taille en buik. Als je dit om de week doet, kun je goed verschillen zien. Leuk om later terug te zien!

Voeding blijft ook nu belangrijk. Eet gevarieerd en gezond met genoeg groenten en fruit. Het is niet nodig om voor twee te eten, ook al wordt dat beweerd. Gezond eten is overigens altijd belangrijk, maar tijdens de zwangerschap vooral.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap