Week per week: week 11

Week per week: week 11

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 10-04-2012 om 21:21

Week 11 van de zwangerschap: de iris, beweging, veranderingen van je huid, extra pigment, zwangerschapsmasker en zonnen.

Lengte van je baby: 5,5 centimeter

Gewicht van je baby: 10 gram


Je kindje is aan het eind van week 11 bijna compleet en weegt dan tien gram. Dit is te vergelijken met het gewicht van een spruitje. Alle vitale organen van je kindje zijn aanwezig en werken. De kans op onvolkomenheden wordt steeds kleiner. Je kindje wordt hierdoor steeds minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. Het skeletje van je kindje bestaat nu nog steeds geheel uit kraakbeen. Dit groeit langzaam over naar bot tijdens de eerste levensjaren.

De oortjes van je baby beginnen deze week te groeien en de vinger- en teennageltjes beginnen vorm te krijgen. Het hoofdje is nog steeds groot in vergelijking met de rest van het lichaampje. Je kindje krijgt deze week een iris in het oogje en de oogjes gaan deze week dicht. De testikels of baarmoeder van je kindje zijn compleet aan het eind van deze week. Toch kun je het geslacht van je kindje nog steeds niet zien op een echo. Je moet nog even een paar weekjes geduld hebben!

Je kindje beweegt flink, hoewel je hier nog steeds niets van kunt voelen. Als je denkt dat je toch iets voelt, is het niet je kindje wat je voelt, maar waarschijnlijk wat lucht in je darmen. Op een echo kun je je kindje wel goed zien bewegen. Je kunt trouwens nog steeds niet zien dat je zwanger bent. Dat kun je echter wel voelen, door plat op je rug te gaan liggen en net boven je schaambeen te voelen. De harde rand die je hier voelt is de bovenkant van je baarmoeder.

In de komende negen weken groeit je kindje flink door. Het wordt dertig keer zwaarder dan nu en drie keer zo groot. Misschien lijkt het alsof je vanaf dit punt zelf ook veel zwaarder wordt, maar dat is echt niet zo. Begin daarom niet te lijnen, dit is niet goed voor je baby. Gemiddeld komt een zwangere vrouw twaalf kilo aan gedurende haar zwangerschap. Andere vrouwen komen twintig kilo aan, en sommige vrouwen komen niets aan. Blijf hoe dan ook gezond en gevarieerd eten. Houd het allemaal wel binnen proporties, want wat we eerder al vertelden: je hoeft niet voor twee te eten.

Dankzij de vele en nieuwe hormonen in je lichaam, kun je meer last hebben van hoofdpijn. Omdat je maar weinig paracetamol of aspirines zoals ibuprofen mag nemen terwijl je zwanger bent, kan het moeilijk zijn om van die hoofdpijn af te komen. Je kunt het proberen te verminderen met een koud washandje of door beweging te zoeken, bijvoorbeeld in de vorm van een rondje wandelen. Vrouwen die last hebben van migraine kunnen gedurende de zwangerschap meer aanvallen krijgen. Als je merkt dat je veel meer migraine krijgt dan normaal, kun je het beste contact opnemen met je huisarts of gynaecoloog.

Ook je huid verandert door de hormonen die je nu aanmaakt. Zorg goed voor je huid. Smeer vaker met bodylotion of zwangerschapscrème en pas op met zonnen. De UV-straling is niet schadelijk voor je kindje, maar wel min of meer voor jou. Tijdens je zwangerschap wordt er namelijk extra pigment aangemaakt en bij sommige vrouwen kunnen onregelmatigheden in het gezicht ontstaan. Deze onregelmatigheden ontstaan vooral rond de ogen, waardoor je last kunt hebben van een zogenoemd zwangerschapsmasker. Dit verdwijnt meestal een aantal maanden na de geboorte van je kindje, maar het kan ook blijvend zijn. Je kunt tijdens je zwangerschap beter niet zonnen. Enerzijds door de aanmaak van het extra pigment, maar anderzijds omdat je bloedvaten wijder worden door de warmte. Hierdoor kun je duizelig worden.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap