Week per week: week 15

Week per week: week 15

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 07-05-2012 om 20:32

Week 15 van de zwangerschap: slikreflex, vruchtwater, de baarmoeder, rugpijn, een warm bad.

Lengte van je baby: 11 centimeter

Gewicht van je baby: 90 gram 

Je kindje is alweer elf centimeter! Dit is te vergelijken met een klein lepeltje. Het hoofdje is zo groot als een knikker en zijn vuistjes zo groot als een erwtje.

In week 13 van de zwangerschap vertelden we dat je kindje vanaf dat moment af en toe vruchtwater inslikt om de slikreflex te ontwikkelen. Daar gaat je kindje vrolijk mee door. Het slikken ontwikkelt zich steeds verder, maar soms verslikt je kindje zich. Het krijgt dan de hik. Je zou dit kunnen voelen, maar dat hoeft niet. Zuigreflexen heeft je kindje trouwens nog niet; deze reflexen volgen in een later stadium. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je kindje stikt of verdrinkt door het doorslikken van het vruchtwater. De longen werken namelijk nog niet, omdat je kindje zuurstof krijgt via de navelstreng.

Het kan zijn dat je een vervelende en zeurende pijn links of rechts onderin in je buik ervaart. Dit komt omdat je baarmoeder groeit en aan diverse banden begint te trekken waaraan zij bevestigd is. Deze pijn kan gedurende je hele zwangerschap blijven. Til geen zware dingen en doe rustig aan om de pijn zoveel mogelijk de kop in te drukken. Af en toe gaan liggen kan ook helpen. Ga dan op je zij liggen en leg een kussen onder je knie voor ondersteuning.

Ook rugpijn komt voor bij zwangere vrouwen. Dit komt als de baarmoeder naar achteren gekanteld staat richting de rug. Meestal staat de baarmoeder rechtop in de onderbuik of ietsjes naar voren gekanteld. Wanneer je baarmoeder naar achteren gekanteld staat, gaat deze wanneer zij groter wordt toch langzaam aan meer rechtop staan. Dit proces kan rugpijn veroorzaken. Een warm bad kan hier tegen helpen.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap