Week per week: week 18

Week per week: week 18

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 28-05-2012 om 22:03

Week 18 van de zwangerschap: je baarmoeder heeft nu de grootte van een meloen, de ribbenboog, voldoende drinken en gezond eten.

Lengte van je baby: 20 centimeter

Gewicht van je baby: 200 gram

Je baby weegt aan het eind van deze week 200 gram en is ongeveer 20 centimeter lang. Wat gaat het hard! Je baarmoeder groeit nog steeds vrolijk mee en heeft nu ongeveer de grootte van een meloen. Daardoor gaat het slapen op je buik misschien niet meer zo makkelijk als voorheen, omdat je buikje in de weg zit. Misschien slaap je altijd op je zij, dan heb je nog geen last van je buikje. Als je altijd op je buik slaapt, is dit het moment jezelf aan te leren om op je zij te gaan slapen. Dit is ook meteen de beste houding voor bloedtoevoer.

Je baarmoeder is nu dus zo groot als een meloen. Ze wordt nog veel groter, maar liefst twintig keer zo groot als nu! Ongeveer zes weken voor jouw uitgerekende datum is je baarmoeder zo groot dat het bij de ribbenboog komt. Het drukt hierbij alle omliggende organen opzij alsof het niets is. Twee weken na de bevalling heeft je baarmoeder weer het formaat van voor je zwangerschap.

Het kan zijn dat je op dit moment nog last hebt van verstoppingen. In week 14 van de zwangerschap spraken we al over verstoppingen en gaven tips om de verstoppingen op te lossen en te voorkomen, bijvoorbeeld door het eten van gedroogde abrikozen of het vermijden van wit brood. Als deze tips niet hebben geholpen, probeer dan eens een paar eetlepels zemelen per dag te eten. Je kunt deze mengen met yoghurt. De zemelen nemen vooral veel vocht op, drink daarom genoeg!

Ben je een kaasliefhebber? Maar eet je geen kaas meer omdat daar teveel zout in zit? Dat hoeft niet per se! Er zijn verschillende kazen waar minder zout in zit, zoals Maaslander.

In week 13 van de zwangerschap en eerdere weken spraken we over het feit dat je niet voor twee hoeft te eten. Dat is nergens voor nodig, je kindje krijgt door middel van jouw voeding genoeg voedingsstoffen binnen via de navelstreng. Als je toch teveel bent gaan eten en het idee hebt dat je te dik bent, ga dan vooral niet lijnen! Met vet verlies je dan namelijk ook allerlei afvalstoffen, welke slecht kunnen zijn voor je baby. Daarnaast heb je tijdens je zwangerschap bepaalde hoeveelheden ijzer en kalk nodig. Die krijg je alleen maar binnen als je goed, gezond en gevarieerd eet. Begin met lijnen na de bevalling en als je gestopt bent met het geven van borstvoeding.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap