Week per week: week 19

Week per week: week 19

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 04-06-2012 om 19:53

Week 19 van de zwangerschap: grovere haren, wenkbrauwen, de oortjes. Gewichtstoename, duizeligheid en eicellen.

Lengte van je baby: 22 centimeter

Gewicht van je baby: 250 gram

De donshaartjes die je kindje in week 14 kreeg, vallen in deze week van je zwangerschap uit. Ter vervanging krijgt je kindje grovere haren, vooral op zijn hoofdje. Ook krijgt het nu wenkbrauwen, maar nog geen wimpers. Alle haartjes die nu worden gevormd zijn trouwens alweer uitgevallen als je kindje wordt geboren.

De oortjes van je kindje hebben hun definitieve plek bereikt en langzaam groeien de oorschelpjes los van het hoofdje.

Vanaf deze periode van je zwangerschap vindt de grootste gewichtstoename plaats, zo’n vier- tot vijfhonderd gram per week. De toename in gewicht zal trouwens niet altijd even geleidelijk gaan. Doordat je buik steeds groter en zwaarder wordt, kan het zijn dat je evenwichtsorgaan van slag raakt. Er moet een nieuw balanspunt worden gevonden en hierdoor kun je af en toe duizelig zijn en je licht in je hoofd voelen als je plotseling van houding verandert. Ook kun je duizelig worden als je last hebt van een te lage of te hoge bloedsuikerspiegel of een te hoge bloeddruk.

Als je zwanger bent van een meisje, dan heeft zij op dit moment van de zwangerschap zo’n zes miljoen eicellen in haar eierstokken! Tegen de tijd dat zij wordt geboren zijn dat er echter al veel minder, dan zijn er vier miljoen afgestoten, wat betekent dat zij er nog twee miljoen over heeft.

In de pubertijd gaan eicellen rijpen. Op dit moment is een meisje vruchtbaar. Van de twee miljoen eicellen bij de geboorte zijn nu nog maar 300.000 cellen over. Dat zijn er echter even goed genoeg, want vanaf het moment van de eerste menstruatie tot aan de overgang zullen zo’n vierhonderd eitjes rijpen. Met zijn formaat van 0,15 millimeter is een eicel één van de grootste cellen van het menselijk lichaam. Hierdoor is een eicel met het blote oog te zien, zonder microscoop. Een eicel is zo “groot” door de grote hoeveelheid reservevoedsel die zij heeft. De eicel gebruikt het reservevoedsel om, wanneer zij is versmolten met een zaadcel, het embryo te voorzien van energie.

 

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap