Week per week: week 23

Week per week: week 23

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 02-07-2012 om 17:14

Week 23 van de zwangerschap: steeds meer gehoor, ademen via de longen, colostrum, striaevorming en het gevaar van trombose.

Lengte van je baby: 29 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram

Vanaf deze week kan je kindje iets stevig vastpakken, zoals zijn teentjes of andere zijn handje. Doordat de oortjes steeds meer hun uiteindelijke vorm krijgen en je kindje steeds meer geluiden kan horen, is het daarom alles behalve saai in de baarmoeder! Hij kan lekker op zijn duimpje zuigen en meeluisteren met de geluidjes uit de omgeving. Dit zijn naast het kloppen van jouw hart en het gerommel uit je darmen ook de geluiden van mensen die praten of zingen.

Je kindje kan vanaf nu ademen. Geen zuurstof trouwens, maar vruchtwater. Gewoon via zijn longen! Ook beweegt je kindje erop los. Dit zul je natuurlijk voelen!

Ook aan jouw lichaam verandert deze week weer van alles. Zo zou het kunnen zijn dat er wat vocht uit je borsten komt. Dit is heel normaal; een teken dat jouw borsten zich klaarmaken op de komst van je baby. Het ziet er overigens nog niet uit als echte melk, maar meer als een gelige, transparante vloeistof. Deze vloeistof heet colostrum.

Het kan zijn dat je over je buik striaevorming krijgt. Dit zijn kleine onderhuidse scheurtjes, die ontstaan doordat je buik snel in omvang toeneemt. De (onder)huid scheurt hierdoor als het ware. Maak je trouwens geen zorgen over deze scheurtjes, bij de meeste vrouwen verdwijnen ze weer na de zwangerschap. Je kunt ze tijdens je zwangerschap wel een kleine behandeling geven, door een stukje huid tussen duim en wijsvinger te nemen en deze tussen je vingers te rollen. Je huid wordt hier lichtrood van, dat is een goed teken. Herhaal het rollen over je hele buik.

Om je bekkenbodemspieren wat te verstevigen kun je gaan kwispelstaarten. Deze oefening heet zo, omdat het lijkt op de beweging die een hond maakt als hij kwispelt. Leun met je handen op een tafel, buig naar voren en houd je voeten goed op de grond. Draai je heupen nu langzaam van links naar rechts. Je kunt deze oefening gedurende je hele zwangerschap doen.

Wanneer je last hebt van spataderen, kunnen deze tijdens je zwangerschap leiden tot trombose. Trombose is een bloedstolsel in de aderen van je been, wat ervoor zorgt dat de doorbloeding wordt belemmerd. Trombose kan gevaarlijk zijn, ga daarom altijd naar je huisarts om dit te behandelen. Je herkent het aan een pijnlijk, dik en warm been.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap