Week per week: week 24

Week per week: week 24

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 09-07-2012 om 19:51

Week 24 van de zwangerschap: reacties op geluiden, een grotere baarmoeder, het herkennen van je kindje en het vermijden van te zout eten.

Lengte van je baby: 30 centimeter
Gewicht van je baby: 550 gram

Vorige week las je dat je kindje steeds meer geluidjes hoort. Gerommel van je darmen, het kloppen van jouw hart of jouw meezingkunsten met de radio. Deze week is het gehoor van je kindje helemaal ontwikkeld en reageert hij ook op die geluiden. Zo kan het zijn dat hij zich door harde muziek of harde stemmen onrustig kan voelen. Zijn gemoedstoestand is echter grotendeels afhankelijk van jouw eigen reactie op bepaalde geluiden. Jouw kindje voelt die reactie namelijk precies!

Je baarmoeder is aan het eind van deze week zo groot dat hij boven je navel uit komt. Je kunt nu ook proberen je kindje te voelen en zijn lichaampje te herkennen. Dit kun je doen door plat op je rug te gaan liggen en voorzichtig met een volle vlakke hand over je buik te wrijven. Voel aan de zijkanten en onderkant en ervaar dat je buik niet overal hetzelfde aanvoelt. Je zult hardere stukken voelen, maar ook zachte stukken. Je kindje beweegt zich naar verschillende kanten en houdingen. Als je iets hards voelt aan de onderkant van je buik, dan is dat waarschijnlijk zijn ruggetje of hoofdje. Als je vaker voelt, kun je de houding van je kindje vast feilloos gaan herkennen!

We vertelden het al eerder in de week per week-artikelen, maar ook in “voeding gedurende je zwangerschap”: eet niet te veel zout (zoals drop). Te veel zout kan zorgen voor een hoge bloeddruk. Hierdoor houd je veel vocht vast, wat kan zorgen voor opgezwollen benen, enkels en voeten. Door een hoge bloeddruk kunnen er tegen het einde van je zwangerschap problemen ontstaan. Een hoge bloeddruk voel je zelf niet, maar maak je geen zorgen: jouw bloeddruk wordt gelukkig bij elke controle door de verloskundige gecontroleerd. Mocht zij een hoge bloeddruk bij je constateren, zal ze je adviseren over een ander dieet of je doorverwijzen naar een diëtist.

Benieuwd wat je nog meer beter niet kunt eten? Lees hier het volledige artikel over voeding tijdens je zwangerschap.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap