Week per week: week 30

Week per week: week 30

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 20-08-2012 om 19:57

Week 30 van de zwangerschap: een branderig gevoel door maagzuur, pijnlijke ribben maar ook een eerste voorwee en een lekker maskertje tegen een vettere huid.

Lengte van je baby: 37 centimeter
Gewicht van je baby: 1500 gram

Het wezentje in je buik wordt steeds groter. Dit heeft als gevolg dat jouw organen in de knel komen. Zo kun je last krijgen van brandend maagzuur. Doordat je baarmoeder je maag steeds meer omhoog drukt, sluit je maag klep minder goed af. Daardoor kan het zijn dat er wat maagzuur omhoog komt, wat een branderig gevoel in je keel en slokdarm kan geven.

Dit gevoel wordt een heel stuk minder als je vetarm eet, scherpe kruiden vermijdt, weinig koffie, thee of sinaasappelsap drinkt en als je koolzuurhoudende dranken en alcohol laat staan. Kauw je eten bovendien goed. Een glas lauwe melk werkt vaak verlichtend. ’s Nachts kun je het branderige gevoel proberen te verminderen door er met een extra kussen voor te zorgen dat je hoofd en schouders wat hoger komen te liggen. Gebruik liever geen medicijnen tegen maagzuur zonder dat je dit hebt gecheckt bij je huisarts of verloskundige.

Wellicht heb je naast maagzuur ook last van pijnlijke ribben. Dit komt omdat de bovenkant van de baarmoeder rond deze tijd tegen de ribbenboog aan gaat drukken. Je kunt het hierdoor een beetje benauwd krijgen. Het gevoel gaat vanzelf weer weg als je kindje indaalt. Dat is ongeveer vanaf week 36 van de zwangerschap.

Je kunt trouwens vanaf deze maand (maand zes alweer!) last krijgen van voorweeën. Een voorwee voelt als een samentrekkend krampgevoel of als een harde buik; het gevoel dat er een voetbal in je buik zit. Het is niets om je zorgen over te maken; het hoort erbij. Zie het als je baarmoeder die alvast oefent voor straks.

Heb je last van een vette huid? Neem dan eens een maskertje van lijnzaadolie aangemaakt met leem. Dit werkt heel zuiverend. Je kunt de ingrediënten kopen bij de drogisterij.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap