Week per week: week 32

Week per week: week 32

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 03-09-2012 om 20:53

Week 32 van de zwangerschap: je kindje neemt deze week alvast de juist positie in voor de bevalling. Verder komt bandenpijn aan bod en bespreken we een mogelijke infectie die zorgt voor jeuk, afscheiding of andere ongemakken. Verder raden we aan dat je ook deze week voldoende blijft bewegen, lees waarom dit zo belangrijk is.

Lengte van je baby: 40 centimeter
Gewicht van je baby: 1800 gram

Wanneer jij even uitrust wordt je kindje actief. En wanneer je zelf druk bezig bent, slaapt hij juist vaak. Dat komt omdat hij door jouw bewegingen lekker in slaap wordt gewiegd.

Eerder was je kindje nog flink actief door de baarmoeder. Rond deze week is het sporten echter voorbij, en neemt je kindje de houding aan waarin hij straks wordt geboren. Ongeveer vier weken voor de bevalling is de kans dat jouw kindje zich nog gaat omdraaien nihil. Grote kans trouwens dat hij zich met zijn hoofdje omlaag heeft gedraaid en genesteld. Dat kun je wellicht ook voelen, doordat hij met zijn beentjes op jouw ribben drukt en met zijn hoofdje tegen jouw bekkenbodemspieren. Je kunt hierdoor last krijgen van zogenoemde bandenpijn.

Bandenpijn herken je aan pijn in je liezen en onderrug, meestal ’s avonds na een wat drukke dag. Het gewicht van de zware baarmoeder trekt namelijk aan de bevestigingsbanden in je buik. Je zult de bandenpijn extra voelen als je een holle rug maakt en naar voren hangt. Let daarom goed op je houding. Houd je bekken recht gekanteld met een zo recht mogelijke rug. Hoge hakken kun je beter even links laten liggen. Voor wat extra ondersteuning kun je een buikband dragen.

Soms weet de verloskundige al tijdens de zwangerschap dat jouw kleintje niet via de natuurlijke weg geboren gaat worden, maar via een keizersnee. Dat gebeurt onder andere als je bekken te smal is, als de baby in dwarsligging ligt of wanneer je een geslachtsziekte hebt die besmettelijk kan zijn voor je baby.

Tijdens je zwangerschap heb je trouwens een grote kans op een vaginale infectie. De meeste vrouwen hebben hier last van, dus het is niets om je zorgen over te maken of voor te schamen. Je herkent een vaginale infectie aan jeuk, brokkelige gelige afscheiding, blaasjes of een branderig gevoel. Het is niet schadelijk voor je kindje, maar het moet wel even behandeld worden. Win hiervoor informatie in bij jouw arts.

Het kan zijn dat jouw voeten aan het eind van de dag zo gezwollen zijn dat je schoenen niet meer passen. Probeer dit te voorkomen door veel te bewegen maar ook genoeg te rusten. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het komt een goede doorbloeding ten goede. Heb je het gevoel dat je enkels dik blijven ondanks het rusten-en-bewegen-patroon, ga dan eens naar de verloskundige. Het kan zijn dat je een te hoge bloeddruk hebt.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap