Mijn kind vraagt om de pil

Artikel door: erna
Geplaatst op: 08-09-2012 om 20:45

Je dochter is amper of nog geen 16 en vraagt om anticonceptie. Soms voor regulering van de menstruatie maar vaak genoeg ter voorkoming van een zwangerschap. Ze wil seksueel actief worden of is het al. Vraagt je kind er zelf niet om, let dan goed op de signalen en bied het aan. Voor een jong meisje is het vaak moeilijk dit onderwerp ter sprake te brengen.

In de afgelopen jaren zijn er veel manieren of behandelingen bijgekomen om een zwangerschap te voorkomen. “De pil” is de meest bekende maar vergt vaak een grote mate van zelfdiscipline oftewel regelmaat. Niet altijd is bekend waar men vooral op moet letten bij het vergeten van een pil, maar ook bij het te laat injecteren van de “prikpil”.  De bijsluiters zijn niet altijd even duidelijk.
Navolgend kun je lezen welke middelen er zijn, met een uitleg over de werking.

Anticonceptie1 op een rij

  • De pil
  • De prikpil
  • Pleister
  • Nuvaring
  • Spiraal
  • Implantaat


Uiteraard zijn er ook het

  • Pessarium
  • Portiokapje
  • Periodieke onthouding


Deze manieren om een zwangerschap te voorkomen zijn minder veilig en moeilijk in gebruik voor een jonge vrouw. Uiteraard kunnen zij zonder medeweten van een ouder of zelfs vriendje gebruikt worden.
Voor een pessarium moet men wel naar de huisarts om deze aan te laten meten. Deze manieren worden verder niet toegelicht maar informatie erover is altijd te vinden op het internet.

Het belangrijkste hormoon om niet zwanger te worden is progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat het zaadje (spematozoa) niet de baarmoederhals kan passeren maar zorgt ook voor een verminderde afgifte van de hormonen FSH2 en LH3. Het remt daardoor de rijping van het eitje en ovulatie oftewel de eisprong. Dit gebeurt samen met het hormoon oestrogeen. Echter zorgt oestrogeen ook voor herstel van het endometrium (baarmoederslijmvlies) zodat de maandelijkse bloeding er is en het lijkt op een normale cyclus.

De pil

Bij juist gebruik is “de pil” samen met de “prikpil”, de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. Er zijn verschillende type pillen, zoals;  één fase, twee fase en zelfs drie fase pil. Dit heeft alles te maken met de opbouw van hormonen.
Belangrijk te weten is dat de opbouw van hormonen, om een zwangerschap tegen te gaan, één week duurt... Vergeet je een pil in deze periode en wordt die niet binnen 24 uur ingenomen ben je niet meer beschermd en moet men de navolgende zeven dagen voor andere bescherming zorgen zoals een condoom, of geen gemeenschap hebben. Heeft men 72 uur voor inname tijd van de vergeten pil onbeschermd gemeenschap gehad dan is het belangrijk om de morning afterpil in te nemen.
Zorg voor gebruik dat je goed op de hoogte bent. Indien de bijsluiter niet duidelijk is kan men altijd op het Web kijken of contact opnemen met apotheek, of huisarts.

  • De éénfasepil heeft alle dagen eenzelfde samenstelling
  • De tweefasepil heeft een veranderde samenstelling na 7 dagen.
  • De driefase pil heeft tweemaal een veranderde samenstelling.  De wisselende samenstelling bootst de natuurlijke verandering van de hormonen tijdens een cyclus na.


Het is extreem belangrijk om exact de volgorde aan te houden van de twee, en driefase pil daar anders het risico op zwangerschap aanzienlijk verhoogd wordt.
Vergeet men een pil na die belangrijke eerste week is er voor elk type pil weer een ander advies.
Zorg er voor dat je voor begin van de pil je goed laat informeren of aandachtig de bijsluiter leest. Als er iets niet duidelijk is neem dan contact op met je huisarts of de apotheek. Doe dat niet achteraf!!
Ook sommige medicijnen kunnen de werking van anticonceptie beïnvloeden. Weet wat je slikt en wat de gevolgen zijn.

De prikpil

Ondanks dat er pil aangegeven wordt is het anticonceptie die middels injectie toegediend wordt. Dit gebeurt om de 12 weken. Er zijn twee soorten prikpillen waarvan de bekendste in de spier gegeven wordt waar de vloeistof met hormonen opgeslagen wordt en er een langzame afgifte is aan het lichaam. Daarnaast is er ook een prikpil die onder de huid geplaatst wordt met hetzelfde doel.
Deze manier van anticonceptie is uitermate goed voor mensen die moeite hebben met het regelmatig innemen. Echter wordt het afgeraden voor kinderen tot 18 jaar i.v.m. het risico op afnemen van de botmassa.
Ook hier geld dat men de periode van 12 weken streng moet aanhouden daar het risico op zwangerschap daarna  gaat toenemen. Indien de prikpil te laat wordt toegediend neemt het risico op zwangerschap toe.

Pleister

Ook een pleister is met name geschikt voor degene die moeite hebben met het regelmatig innemen van een pil. Deze pleister plakt men op de huid. Er ontstaat dan een gereguleerde afgifte van hormonen die via de huid in het lichaam worden opgenomen. Men plakt drie weken lang elke week een nieuwe pleister. Er is net als bij de pil een stopweek. Bij te laat vervangen neemt de kans op zwangerschap toe.
De betrouwbaarheid is iets minder dan de pil. Gemiddeld 6 op de 1000 vrouwen kunnen ondanks gebruik na lange tijd toch zwanger raken.
Het ongemak van een pleister is dat men soms allergisch kan reageren op de pleister of men kan hem verliezen. Je mag er wel mee douchen.

Nuvaring

De nuvaring is een flexibele ring die men samengeknepen in de vagina brengt waarna deze zich weer ontvouwt. Deze ring blijft daarna drie weken zitten en moet dan weer verwijderd worden. Ook hier geld dat men een week de ring niet draagt. Na deze stopweek moet er weer een nieuwe geplaatst worden. De voordelen zijn opnieuw het gemak dat men niet elke dag er op moet letten. Uiteraard moet men wel goed de 3 weken termijn in de gaten houden en de start na een stopweek. Het nadeel is dat het enige handigheid vergt om hem te plaatsen. Verder kunnen er vaker vaginale klachten ontstaan wanneer men reageert op de stof van de ring.

Spiraal

Het spiraal wordt geplaatst in de baarmoeder waar hij vijf jaar mag blijven zitten mits er geen klachten zijn. Het spiraal is de meest gebruikte en goedkoopste manier van anticonceptie voor de lange termijn die ook weer ongedaan gemaakt kan worden. Er zijn twee soorten spiraal.

  • Het koperspiraal zorgt voor reactie van de baarmoeder waardoor een eitje zich niet meer kan innestelen.
  • Het mirena spiraal werkt anders en heeft een langzame afgifte van hormonen direct in de baarmoeder waardoor het zaadje niet goed kan functioneren en bewegen. Tevens blijft het baarmoederslijmvlies in ruste waardoor er geen innesteling kan plaatsvinden. Als laatste geld ook hierbij dat het de ovulatie tegen houd.
     

Implantaat

Dit is een staafje ter grootte van een lucifer en is iets breder. Hij wordt in de bovenarm aan de binnenzijde onder de huid geplaatst. Daar kan hij drie jaar zitten en heeft ook een gereguleerde afgifte van hormonen.

Na de pil zijn er zoals je boven kunt lezen vele manieren van anticonceptie gekomen waarbij rekening is gehouden met de vaak moeilijk vol te houden regelmaat van de pil waardoor mensen alsnog in verwachting raakte. Of ze allen even prettig zijn is persoonsafhankelijk. Kies hetgeen het best bij je kind past en houd rekening met haar leeftijd. Of laat haar zelf kiezen in overleg met de huisarts. Deze korte uitleg van de diverse mogelijkheden geeft kans zich al wat meer er in te verdiepen. Uiteraard kunt men uitgebreide informatie over elke vorm van anticonceptie vinden via het web.

Tot slot is er ter voorkoming van zwangerschap uiteraard het condoom. Deze wordt echter gebruikt door de man. Dit doorgaans latex hoesje wordt om de penis heen gedaan met als doel het zaad van de man op te vangen tijdens ejaculatie. Het condoom heeft echter nog een heel belangrijke andere functie. Het geeft bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.
Informatie ver seksueel overdraagbare aandoeningen kun je vinden in het volgende artikel: Mijn "puber" kind heeft een soa.

Legenda

1 Anticonceptie houd in;  het tegenhouden of voorkomen van bevruchting waaruit een zwangerschap en geboorte voortvloeit
2 Follikelstimulerend hormoon FSH stimuleert bij de vrouw de groei en rijping van follikels in de eierstokken, en zet de follikels aan tot productie van oestrogenen
3 Het luteïniserend hormoon (LH) is een geslachtshormoon dat bij de vrouw de eirijping en de eisprong (ovulatie) stimuleert.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap