Week per week: week 34

Week per week: week 34

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 17-09-2012 om 19:17

Week 34 van de zwangerschap: de omvang van je buik, de grootte van je kindje, informatie over een stuitligging, indalingsweeën en het versterken van je bekkenbodemspieren.

Lengte van je baby: 43 centimeter
Gewicht van je baby: 2200 gram

Misschien vind je dat je een kleine buik hebt. Dit betekent niet dat je kindje ook automatisch klein is. De grootte van je buik wordt – naast het gewicht van je kindje – ook bepaald door de hoeveelheid vruchtwater, stevigheid van het spierweefsel, je postuur en de mate waarin je vet en vocht vasthoudt.  Als je een kort lichaam hebt, dan gaat je buik meer naar voren staan omdat er gewoonweg niet veel ruimte is om in de lengte of breedte te groeien. Andersom kan je buik dus veel platter lijken als je langt bent.

Je kindje krijgt, nu het einde van de zwangerschap nadert, steeds minder ruimte. Hij gaat daarom alvast in zijn favoriete houding liggen, voor de meeste kindjes is dat met het hoofdje naar beneden. Sommige kindjes liggen juist het liefst andersom, dat zijn ook wel de stuitliggertjes. Een stuitligging maakt de bevalling lastiger en daarom kan de gynaecoloog proberen om de houding van je kindje te veranderen. Dat doet de gynaecoloog door met zijn handen op je buik te duwen en je kindje zo proberen te draaien. In de meeste gevallen draait je kindje zich echter binnen de kortste keren weer terug in stuitligging.

Je kunt tussen de vier en zes weken voor de bevalling voor het eerst indalingsweeën voelen. Je kindje daalt in het bekken in, en hier reageert de baarmoeder soms op met extra samentrekkingen. Wat je soms kunt voelen is een harde buik of een trekkende pijn in de onderbuik. Dit is heel normaal maar voelt niet echt fijn. Je hoeft in ieder geval niet te schrikken, de bevalling is echt nog niet begonnen!

Als je soms wat urine verliest, moet je iets gaan doen aan je bekkenbodemspieren. Die spieren worden namelijk door de druk van je baarmoeder aardig op proef gesteld! En dat wordt alleen maar meer als er straks ook nog een kindje doorheen moet; dan blijft er maar weinig meer van de elasticiteit over. Vaak kunnen vrouwen na de bevalling maar moeilijk hun plas ophouden.

Om je bekkenbodemspieren te trainen moet je natuurlijk eerst weten welke spieren dit zijn. Dit voel je als je gaat plassen. Probeer, tijdens het plassen, steeds even op te houden en dan weer verder te plassen. De spier die je dan voelt is je bekkenbodemspier. Als je hem hebt gevonden kun je ‘droog’ gaan oefenen, dus zonder dat je op de wc zit en aan het plassen bent. De oefening gaat als volgt: samenknijpen, tien tellen vasthouden en weer loslaten. Vervolgens weer samenknijpen, tien tellen vasthouden, en loslaten. Je kunt deze oefening zo vaak herhalen als je wilt en dat kan ook rustig als je in de rij staat bij de kassa of als je zit op je bureaustoel. Succes!

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap