Pas op voor 'digitale kinderlokkers'!

Pas op voor 'digitale kinderlokkers'! Foto: Chris Gladis

mijnkind Blogpost door: mijnkind
Geplaatst op: 02-08-2013 om 20:09

Het gebruik van internet is ondertussen gemeengoed geworden. Ook kinderen zitten steeds vaker op internet, om dingen op te zoeken, te gamen of om via social media met anderen in contact te komen.

Het internet heeft echter ook een schaduwzijde! Uit het toenemende aantal aangiften door ouders bij de politie blijkt immers dat steeds meer jongeren last hebben van 'grooming'. Hierbij worden jonge meisjes via internet door volwassen mannen, die zich voordoen als een minderjarige, verleid om voor de webcam seksuele handelingen te verrichten. Uiteindelijk zouden deze meisjes het slachtoffer kunnen worden van deze 'digitale kinderlokkers' of 'cyberpedo's'.

Ondanks het feit dat deze mannen iets anders doen dan loverboys, die meisjes inpalmen en tot prostitutie dwingen, zijn er ook overeenkomsten te noemen.
Zo worden ook bij 'grooming' de slachtoffers geselecteerd en weet de man door met hen te chatten op internet hun vertrouwen te winnen. Als dit eenmaal is gelukt wordt, ondanks het feit dat ze elkaar nog niet hebben gezien, aan het slachtoffer gevraagd voor de camera seksuele handelingen te verrichten, en dat kan verder gaan dan alleen maar uitkleden. Het verrichten van deze handelingen wordt door de 'cyberpedo' genormaliseerd; hij vertelt het slachtoffer dat het de gewoonste zaak van de wereld is. Daarnaast worden de slachtoffers geïsoleerd van hun ouders, familie en omgeving. De 'cyberpedo' vertelt de meisjes vooral niets tegen hen te zeggen en dreigt ermee de beelden online te zetten als het slachtoffer niet meer mee wil werken. Dat maakt de meisjes bang hierover met bijvoorbeeld de ouders te praten.

Uit onderzoek van de politie blijkt dat het altijd mannen zijn die zich schuldig maken aan 'grooming', en dat zij vaak jonge meisjes uitzoeken. Omdat het moeilijk is de dader op te sporen is vervolging van deze 'digitale kinderlokkers' of 'cyberpedo's' vrij lastig. Als een dader eenmaal is opgespoord kan hem een maximale celstraf van 2 jaar worden opgelegd.

Lees ook onze artikelen 'Mijn kind online, het gevaar van internet' en 'Kinderen op het web'.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere nieuwtjes

  • Mijn Kind keuvelt #1

    Mijn Kind keuvelt #1

    Wat zijn kinderen toch geweldige wezens. Altijd zichzelf, altijd eerlijk (oké, niet altijd), soms een beetje verlegen en - wees eerlijk - altijd grappig. Wij verzamelen de leukste uitspraken van onze mini's die we online tegenkomen. Om heerlijk ...
    Mijn Kind keuvelt #1

  • Zomervakanties 2018

    Zomervakanties 2018

    Zomervakanties 2018 In de zomer zijn de scholen in Nederland gesloten vanwege de zomervakantie. Wie herinnert het zich niet, zo'n zes weken lang spelen en flierefluiten? Om te voorkomen dat het hele land massaal tegelijk het land uittre...
    Zomervakanties 2018

  • De populairste babynamen van 2016

    De populairste babynamen van 2016

    De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft weer een lijst vrijgegeven met alle babynamen van 2016. Wat zijn de populairste, grappigste en apartste babynamen van afgelopen jaar? Wij vatten ze voor je samen! Top 10 jongensnamen 2016  
    De populairste babynamen van 2016