Baby’s huilen. Soms weet je waarom, en soms ook niet

Baby’s huilen. Soms weet je waarom, en soms ook niet Foto: janetmck

Artikel door: SuzanneH
Geplaatst op: 02-03-2013 om 14:03

Wanneer een baby wordt geboren, is het koud. Koud en onbekend. Heel anders dan in die veilige en warme baarmoeder! Het kindje zuigt voor de eerste keer in zijn leven een teugje lucht in de longetjes en… zet het op een huilen! Als een baby na de geboorte nog niet direct huilt, wordt geprobeerd het huilen op te wekken door hem zachtjes te knijpen of onder zijn voetjes te wrijven. Een huilende baby staat gelijk aan een gezonde baby. Die wetenschap maakt het trouwens niet minder moeilijk voor papa en mama om hun kindje zo verschrikkelijk hard te zien huilen!

We weten allemaal dat de enige manier waarop een baby kenbaar kan maken dat hij zich niet fijn voelt, is door te gaan huilen! Soms zwaait hij met zijn benen of armen, maar vaak is huilen de beste manier om aandacht te trekken.

Als jij merkt dat jouw baby buitensporig veel huilt, negeer dit dan niet. Huilen kan ook een ergere oorzaak hebben dan een vieze luier.

Het kan moeilijk te achterhalen zijn waarom jouw kindje huilt. Hij heeft net een flesje gekregen, een schone luier en een knuffel, dus wat kan er nog aan de hand zijn? We sommen de meest voorkomende redenen van het huilen hieronder op.

  1. Honger. Een hongerige baby laat uiteraard van zich horen. Dat stopt pas als hij lekkere warme melk krijgt.
  2. Vieze luier. Een plakkerige, zware luier voelt niet fijn aan. Daarom trekt een baby zijn keeltje even open, net zo lang tot hij weer frisse billen en een schone luier heeft.
  3. Gezelschap. Baby’s hebben graag iemand om zich heen. Zodra een baby zich alleen voelt (of wanneer zijn speeltje is gevallen) huilt hij om papa of mama!
  4. Moe. Een vermoeide baby gaat huilen. Laat een baby slapen als je ziet dat hij moe is. Neem hem dan niet mee naar de woonboulevard of op visite, maar leg hem in zijn bedje.
  5. Te warm of te koud. Een baby die het te warm heeft, of juist te koud, laat van zich horen. Let bijvoorbeeld goed op dat het niet te koud is in zijn kamertje. Een raam open is heerlijk fris, maar het kan voor een baby heel koud en onprettig aanvoelen.
  6. Te strakke kleding. Prachtig als jij jouw baby aankleedt als een prinses. Een roze jurk en een witte maillot. Let echter wel op dat het elastiek in de taille van de jurk niet te strak zit. Dat kan gaan irriteren. Zorg ook dat een pyjama niet te strak zit. Als een baby een te strakke pyjama aan heeft en het ook nog eens enorm heet vindt, gaat hij huilen.
  7. Donker. Een baby wil graag wat licht in de kamer. Wakker worden in een compleet donkere kamer vindt een baby niks. Zorg daarom altijd voor een klein nachtlampje. Daar wordt je baby rustig van.
  8. Muggen. Baby’s zijn net mensen. Net zoals jij en ik wordt een baby heel onrustig van dat gezoem om zijn hoofd. Om maar niet te spreken over het geprik of de jeuk van een bult!
  9. Verstopte neus. Als een baby ziek is of gewoon een verstopte neus heeft, dan zal hij net zo lang gaan huilen tot zijn neusgaten open zijn en hij weer goed adem kan halen. Dat kan even duren.
  10. Slijm in de keel. Net als een verstopte neus is slijm in de keel niet prettig voor een baby. Je kunt dit horen aan de ademhaling.
  11. Pijn. Als een baby grieperig wordt, heeft hij overal pijn. Het wordt hierdoor erg onrustig en voelt zich niet fijn. En tja, dat wordt huilen.
  12. Luieruitslag. Een baby die een vieze, natte luier te lang aan heeft, kan geïrriteerde billetjes krijgen. Luieruitslag kan ook komen als allergische reactie op de luier zelf. En dat doet pijn.
  13. Oorontsteking. Een oorontsteking is op zijn pijnlijkste wanneer een kindje ligt. In bed bijvoorbeeld. Daarom gaat het huilen. Je herkent een oorontsteking ook aan het feit dat een baby steeds een zijn oortje zit, terwijl jij er niet aan mag komen.
  14. Naast oorontsteking zijn er nog genoeg andere infecties. Hierdoor voelt een baby zich totaal niet fijn. Meestal gaat een infectie samen met koorts, roodheid en zwellingen.
  15. Reacties op bepaald eten. Soms valt een hapje helemaal verkeerd. Dan blijkt een baby bijvoorbeeld allergisch voor een bepaald ingrediënt. Een baby die allergisch is voor bepaald eten, kan ook last krijgen van roodheid, kokhalzen en ademnood. Dat gaat gepaard met tranen.
  16. Harde ontlasting. Baby’s met harde ontlasting kunnen proberen hun ontlasting uit alle macht tegen te houden, zodat ze geen last hebben van de pijn. Ophouden van de ontlasting is echter ook een vervelend gevoel voor een baby.
  17. Doorkomende tandjes. Wanneer een baby tandjes krijgt, staat er constant spanning in zijn mondje. Hij raakt daar gestrest van. Het doorkomen van tandjes gaat vaak samen met diarree of maagproblemen.

  • usericon

    zegt:fijn zo thuis, met de liefste mnesen om je heen. en je liefst fijnste spulletjes.en dan nog sushi erbij, wat een heerlijkheid.ik moet wel zeggen dat het er heel erg netjes uitziet bij jullie thuis!

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over opvoeding & gedrag

  • Mijn kind heeft schoolangst

    Mijn kind heeft schoolangst

    Hoe ga je om met een kind dat weigert naar school te gaan.
    Mijn kind heeft schoolangst

  • Roken op school

    Roken op school

    Zit jouw kind op het voortgezet onderwijs? Grote kans dat hij hier stoere vrienden heeft gekregen, die hem hebben leren roken. Wees er niet trots op, roken - en meeroken - is namelijk één van de belangrijkste redenen waarom mensen ziek worden of zelfs overlijden. Kinder...
    Roken op school

  • Wakkere kindjes

    Wakkere kindjes

    Iedereen kent het wel, zeker ouders met een jonge baby: baby’s worden ’s nachts best vaak wakker! Veelal is het van de honger, maar soms ook omdat het kleintje het koud heeft of zich niet lekker voelt. Elke ouder dealt daarmee; gebroken nachten zijn part of the job! Maa...
    Wakkere kindjes