Je kind alleen op vakantie

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 26-07-2012 om 21:05

Je kind wil voor het eerst alleen of met vrienden op vakantie. Veel onrust kan bij zowel kind als ouder door een goede voorbereiding worden weggenomen.

De vakantietijd is aangebroken en ook dit jaar zullen er weer kinderen voor het eerst zonder hun ouders op vakantie gaan. Begrijpelijk dat veel ouders nou niet direct staan te juichen als hun kind zegt alleen of met vrienden op vakantie te willen gaan. Met name alcohol en seks zijn dan de zaken waar ouders zich het meest zorgen over maken. Niet geheel onterecht blijkt uit onderzoeken, jongeren drinken behoorlijk veel tijdens hun vakantie. Jongens gemiddeld zo'n 17 glazen per dag en meisjes gemiddeld zo'n 7 glazen per dag. Eén van de gevolgen hiervan is dat de jongeren onder invloed van drank veel eerder seks, al dan niet onveilig, hebben dan dat ze dat anders zouden hebben. Bijna de helft van de jongeren die seks hebben op vakantie vrijt onveilig en slechts eenderde neemt condooms mee op vakantie.
Redenen genoeg om tegen je kind te zeggen dat het niet alleen of met vrienden op vakantie mag zou je zeggen. Maar wat is het alternatief; zelf tijdens je welverdiende vakantie een chagrijnige puber om je heen hebben is immers ook niet alles. Op een ongedwongen manier een gesprek met je kind aan gaan over het leuke maar ook spannende avontuur van alleen op vakantie gaan is dan wel een veel betere optie. De doelstelling van zo'n gesprek is puntsgewijs zaken te bespreken en afspraken te maken.

Wetenswaardigheden en tips
 

Drankgebruik

Uit de onderzoeken over het drankgebruik blijkt ook dat jongeren met wie afspraken zijn gemaakt over het gebruik van alcohol meer verantwoordelijkheid daarin nemen dan degene met wie geen afspraken zijn gemaakt. Spreek gewoon af hoeveel glazen alcohol je kind per dag mag nuttigen, dat is veel concreter dan iets zeggen in de trant van 'Niet teveel drinken hé'. Natuurlijk kun je dit als ouder niet controleren maar het is voor een jongere wel moeilijker dit soort duidelijke afspraken te negeren.

Geld

Informeer of er afspraken zijn gemaakt over geld als je kind met vrienden op vakantie gaat. Als die niet zijn gemaakt ontstaat hier vaak ruzie over in een groep. Wordt er een pot gemaakt, wie beheert de pot, wat wordt er wel en wat wordt er niet uit betaald? Een goede tip is aan te raden uit de pot alleen de algemene boodschappen te betalen. Zo komen ze er snel achter wat drank eigenlijk kost en wat ze er aan uit geven.

Voorstellen

Geef je kind het advies zich even voor te stellen aan volwassenen die in de buurt van het vakantieadres verblijven. Dit kunnen ook vakantiegangers zijn, de beheerder van de camping, het personeel in het hotel. Als er wat aan de hand is kunnen ze wellicht bij deze mensen terecht voor hulp. Daarnaast is het zo dat ze zich minder snel zullen misdragen als er volwassenen in de buurt zijn die ze kennen.

Telefoonnummers

Vraag de telefoonnummers van de ouders van de vrienden die mee gaan en zet deze in je mobieltje. Laat de kinderen deze nummers ook (tijdelijk) in hun mobieltje opslaan.

Samen een paklijst maken

Stel samen een paklijst samen, spulletjes die zeker niet vergeten mogen worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan pilletjes, muggenstiften en condooms. Goed moment om het thema veilig vrijen meteen aan te kaarten.

Activiteiten

Bekend is dat pubers die zich goed bezig kunnen houden met activiteiten, spelletjes of een cursus volgen minder drinken. Je kan dit stimuleren door ze bijvoorbeeld badmintonrackets of jeu de boules ballen mee te laten nemen.

Uitgaan

Een tip waar bijna alle pubers het nut wel van inzien is om, als je op stap gaat, met minstens nog twee anderen te gaan. Mocht één van de pubers iets overkomen dan kan er iemand hulp gaan halen terwijl de ander bij het slachtoffer blijft.

Diefstal

Informeer bij je kind hoe deze denkt zijn waardevolle spullen zoals bijvoorbeeld paspoort, telefoon en fototoestel tegen diefstal of verlies te beschermen als hij op stap gaat. Vaak wordt over dit soort zaken niet of onvoldoende nagedacht en door hier over te praten kan er een praktische invulling aan gegeven worden.

Alchohol

Maak gebruik van het gegeven dat jongeren gevoelig zijn voor feiten en vergelijkingen. Gebruik dit om ze te motiveren niet te veel alcohol te drinken. Een pubermeisje vertellen dat er in een mixdrankje ongeveer evenveel calorieën zitten als in een kroket kan behoorlijk indruk maken. Wijs ze op de invloed van alcohol op jongeren die in de groei zijn. Informatie hier over is te vinden op www.alcoholinfo.nl

Grenzen

Het is niet altijd even makkelijk voor pubers om hun grenzen aan te geven in dubieuze situaties. Logisch want ze hebben hier vaak nog niet over nagedacht. Vraag je kind welke argumenten het zou gebruiken als het gevraagd wordt iets te doen waar het geen zin in heeft. Ook hier kan het gebruik van condooms weer worden aangehaald. Soms nemen jongeren wel condooms mee op vakantie maar hoe kun je hier nu op het juiste moment over beginnen?

Vertrouwen

Als je tenslotte duidelijk maakt dat je je kind vertrouwt zal deze zich serieus genomen voelen en er voor waken dit vertrouwen te beschamen.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over opvoeding & gedrag