Leren lezen

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 30-12-2011 om 19:29

Al vanaf het moment dat je kind in groep 1 zit zal het beginnen met het herkennen van vormen van letters en woordjes. Het echt leren lezen begint echter pas vanaf groep 3. Dit proces waarin een kind leert lezen heet het aanvankelijk lezen.

In groep 3 leren kinderen letters, woorden en zinnen lezen. Ze zullen beginnen met het ontdekken hoe iedere letter en woord klinkt. Dit lezen zal dan nog niet op het niveau zijn waarop wij als volwassenen lezen. Pas tussen de 7 en 9 jaar is een kind in staat om te beginnen met het zelfstandig en begrijpend lezen van teksten en boekjes.

Vanaf het moment dat een kind in staat is om een aantal woordjes te lezen is het taak om het kind zo snel mogelijk betekenisvolle zinnen te laten lezen. Hierdoor zal het kind het nut zien van het leren lezen van woordjes.

Een eerste goede stap in het leren lezen is het herkennen van de eigen voornaam. Het gaat dan puur om de vorm en niet zozeer om de letters, dit komt pas later.

Als een kind kan lezen wil dit niet zeggen dat het ook meteen klaar is om te gaan schrijven. Het leren schrijven is nog een stuk moeilijker dan het leren lezen voor een kind.

Help je kind om te leren lezen

Het is een goed idee om al op jonge leeftijd het kind in aanraking te laten komen met simpele figuren (driehoeken, vierkanten, cirkels) en simpele (plastic) voorleesboekjes.

Sommige kleuters krijgen vanzelf interesse in letters en de vormen hiervan. Op dit moment zou je al als ouder samen kunnen oefenen met het alfabet. Heeft je kind deze interesse niet op jonge leeftijd, dring het dan vooral niet op. Ieder kind komt hier vroeg of laat mee in aanraking.

Toch is het mogelijk om de interesse voor letters aan te wakkeren door bijvoorbeeld de letters te benoemen in je omgeving. Draagt je kind bijvoorbeeld een t-shirt met de letter B vertel hem dit dan en probeer verbanden te leggen “dat is de letter B net als de B van boom”. Gebruik labels en etiketten in het huis en in zijn kamer met simpele woorden in een simpel geschrift. Plak bijvoorbeeld op zijn boekenkast een sticker ‘boeken’ of op zijn kledingkast een sticker met ‘kleren’.

Zoals met alles is het geduld het allerbelangrijkste bij het helpen om je kind te leren lezen. Het is normaal dat je kind foutjes maakt, moedig hem aan als het even niet lukt en beloon hem of haar met een complimentje als het goed gaat.

Letters oefenen

Wil je dit zelf met je kind thuis oefenen is het een goed idee om te beginnen met de klank van letters. Let er dan op dat de letter S een ‘ssss’-klank heeft en geen ‘es’-klank. Wanneer een ‘es’-klank gebruikt wordt en het kind leert op school een ‘ssss’-klank kan dit erg verwarrend werken.

Woorden oefenen

De leesmethode die waarschijnlijk op de school van je kind wordt gebruikt is ‘Veilig leren lezen’. Met deze methode leert het kind ongeveer 3 woordjes per week. Naast het lesboek is er ook begeleidend lesmateriaal beschikbaar zoals kaarten met letters, letterdozen, woordstroken,... Vraag de leerkracht of je kind waarmee hij of zij bezig is op school.

Zinnen en verhaaltjes oefenen

Lees thuis veel herhalen met je kind maar zorg dat het leuk blijft. Lees je kind voor op vaste tijdstippen en bekijk samen de plaatjes in het boek waaruit je voorleest. Praat over de plaatjes en benoem de plaatjes samen met je kind. Wijs ook simpele woordjes uit het verhaal aan en lees het nogmaals voor. Uit verschillende studies blijkt dat als het kind al op jonge leeftijd in aanmerking komt met lezen het hier later altijd profijt van heeft. Verder stimuleert het praten met je kind de taalontwikkeling en bijhorende woordenschat.

Laat je kind thuis aan bijvoorbeeld de eettafel verhalen vertellen en zelf vragen stellen. Leer samen liedjes of rijmpjes en speel samen (taal)spelletjes. Een leuk spelletjes is bijvoorbeeld: “ik zie ik zie wat jij niet ziet en het begint met de letter ‘B’”. Laat het kind ook zelf een dergelijke vraag aan je stellen.

Gaat het erg goed, en vindt je kind het leuk, neem dan contact op met de leerkracht op school en vraag om aangepaste oefeningen of boekjes om thuis mee verder te gaan. Vaak wordt er ook gewerkt met leesmoeders en leesvaders op school, erg leuk om te doen als ouder!

Zorg ervoor dat je een kind een abonnementen krijgt op een tijdschrift. Voor kleuters bestaan er al tijdschriften zoals de Okki en Bobo.

Tot slot

Leren lezen is een lang en moeilijk proces. Blijf je kind motiveren, foutjes maken is heel normaal als het iets moeilijk aan het doen is zoals het leren lezen. Het uiteindelijk kunnen lezen zal je kind een enorme boost zelfvertrouwen geven. Succes!

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over school & leren

  • Tweetalig onderwijs op basisscholen

    Tweetalig onderwijs op basisscholen

    Dit jaar op 12 basisscholen als proef.
    Tweetalig onderwijs op basisscholen

  • Typeles

    Typeles

    Anno 2012 werken veel mensen met een computer. Niet alleen in het bedrijfsleven of voor de fun, ook schoolgaande kinderen werken steeds vaker met de computer. Dat sterke staaltje techniek bestaande uit een toetsenbord en beeldscherm is niet meer weg te denken uit onze s...
    Typeles

  • Leerplicht

    Leerplicht

    Elk kind dat in Nederland woont en tussen de vijf en zestien jaar oud is, is leerplichtig. Dit geldt ook voor nieuwkomers, kinderen die in Nederland wonen maar in een grensstreek naar school gaan voor en kinderen met een andere nationaliteit.
    Leerplicht