Mijn kind is 'anders'

Mijn kind is 'anders' Foto: nojhan

erna Blogpost door: erna
Geplaatst op: 22-09-2012 om 08:24

Een artikel min of meer ontstaan door het op deze site eerder gepubliceerde artikel  “ADHD en verslaving”,  en de discussie “vaccineren of niet?”; over autisme ten gevolgen van ons vaccinatie programma.

Tegenwoordig hebben we het gevoel dat er steeds meer mensen zijn met een psychische stoornis. Verklaringen worden gezocht en onderzoek wordt gedaan om dit fenomeen te kunnen bevatten.
De vraag is alleen of dit een nieuw fenomeen is? Vroeger waren er ook mensen met gedragingen die afweken van de norm.
Iedereen kent het kind dat altijd straf kreeg op school, of nooit naar de les kwam en liever buiten aan het fladderen was. Maar ook het kind dat de basisschool of middelbare school niet afmaakte omdat het niet mee kon komen met taal of met rekenen. Nu zijn we verplicht op school te blijven en door de eisen die men stelt in het onderwijs, maar ook door toename bevolking,  gaan deze kinderen steeds meer opvallen. Helaas gaat daardoor het mooie van de diversiteit van de mens aan ons voorbij. Want ook al zijn de mensen met een “stoornis” soms onbegrijpelijk in omgang, toch laten ze ons ook vaak verbaast staan. Mensen met uitzonderlijke kwaliteiten die zijn ontstaan juist door hun andere manier van denken, hun afwijkende psyche. Het één is onderontwikkeld terwijl het andere hoog ontwikkeld is.
Juist deze mensen brachten ons verder of lieten, en laten ons even anders kijken naar de wereld. Denk aan Albert Einstein.

Om ons enig inzicht te verschaffen in het anders werkende brein worden deze geestelijke verschillen tegenwoordig onderverdeeld in klasse. Deze worden genoemd in de DSM-IV.
De DSM-IV is een classificatie systeem van psychische stoornissen die ontwikkeld is voor gebruik bij hulpverlening, opleiding en onderzoek. Deze classificatie helpt de professioneel begeleider om dingen, in dit geval gedragingen, duidelijk te krijgen, en helpt om daardoor gerichte behandeling te adviseren, volgens protocol. Of de juiste medicatie voor te kunnen schrijven.
Maar ook zijn we als mens geneigd om alles te verklaren, kunnen we dat niet geeft het onrust en zelfs angst. Het spreekwoord “onbekend is onbemind”, is er niet voor niets. Een kind met afwijkend gedrag dat een “label” krijgt wordt eerder geaccepteerd dan een kind dat gewoon vervelend gedrag vertoont. De veranderende tijden, en toename van de bevolking op de aarde met name de dichtbevolkte gebieden zorgen ervoor dat we minder ruimte krijgen om te kunnen zijn wie we zijn, letterlijk en figuurlijk. En dat terwijl we in het tijdperk leven van individualisme, het nastreven van eigen behoefte en ontplooiing. Gaan voor het eigen geluk.
De verschillen van de mens zijn dus duidelijk belangrijk om als geheel goed te kunnen functioneren. De een sluit aan op de ander. De een is goed in taal met naast zich iemand die goed is met rekenen. Daarnaast is er weer iemand die juist goed is met zijn handen. En allen waren het kinderen met hun specifieke eigenschappen wat soms veel van de begeleider, en ouders heeft gevergd.
Leuk om eens te kijken op “autismeweb”. Daar worden een aantal bekende mensen met zo’n psychische “stoornis” vermeld.

Denk de volgende keer wanneer een kind onbegrijpelijk gedrag vertoont dat er misschien wel een Albert Einstein, of een Chopin in de dop voor uw neus staat.
En wees nou eerlijk, vind u het “normaal” wanneer iemand zich ten bate van een onderzoek tientallen jaren lang terugtrekt uit de maatschappij voor een diepgaand onderzoek?
Toch zijn dit degene die met antwoorden komen op onverklaarbare vraagstukken!

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere columns van erna

  • Vroegah

    Vroegah

    Laatst kreeg ik de opmerking dat het schandalig is hoe de jeugd zich met toenemende mate gedraagt tegenwoordig. Neem nu de jaarwisseling. Vroeger was dat toch wel even anders. De comazuipers worden steeds jonger en het aantal jonge comazuipers is zelfs ver...
    Vroegah

  • Mijn kind in een scheiding

    Mijn kind in een scheiding

    Een boodschap. Scheiding, vaak een intense periode van boosheid, pijn, machteloosheid, enz... Het brengt net als overlijden een rouwperiode met zich mee. Voor alle partijen! Met alle partijen praten we ook over familie. Ook zij gaan een periode ...
    Mijn kind in een scheiding

  • ADHD en Verslaving

    ADHD en Verslaving

    Een vraagstuk dat al vele malen besproken, bekeken en onderzocht is en wordt. Is er een verband? Als moeder zijnde van één zoon in de puberteit en één adolescente zoon vraag ik mij dat vaak af, temeer omdat beide dyslectisch zijn en con...
    ADHD en Verslaving