Slapen is belangrijk voor een kind

Slapen is belangrijk voor een kind Foto: just4you

Artikel door: carolina
Geplaatst op: 20-03-2011 om 21:00

Slapen is belangrijk voor een kind. Wanneer een kind een goede nachtrust heeft gehad kan het vrolijk, alert en actief de dag aan.

Slapen en kinderen

Veel ouders staan volledig achter deze constatering maar hebben een kind dat daar anders over denkt. Ongeveer twee op de drie kinderen hebben problemen met het inslapen of worden ’s nachts wakker. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het kind. Wanneer je er als ouder ’s nachts steeds uit moet om een wakker kind te troosten ben je de volgende ochtend moe. Een kind dat slecht slaapt of minder goed in slaap kan vallen krijgt niet alleen zelf te weinig slaap, het hele gezin krijgt op den duur te maken met een slaaptekort. Het is dus belangrijk om slaapproblemen te herkennen en op te lossen. Een kind dat goed slaapt presteert beter, is vrolijker en heeft ook uitgeruste ouders.

Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

Langslapers en ochtendkindjes

Het ene kind is een langslaper, de ander kan ’s morgens opgewekt aan de dag beginnen en weer een ander hangt ’s middags half slapend op de bank. Net als bij volwassenen is het slaappatroon van kinderen verschillend. Er zijn wel lijsten met slaaptijden, maar het is niet gezegd dat je kind een slaapprobleem heeft wanneer het zich niet houdt aan het lijstje. Er zijn wel signalen waaraan je kunt herkennen dat je kind onvoldoende slaap krijgt. Wanneer je kind iedere dag chagrijnig is, liever altijd op de bank hangt, fouten maakt in het huiswerk of op school die onnodig zijn èn wanneer het iedere avond voor het eten al zit te doezelen aan tafel, dan krijgt het waarschijnlijk te weinig slaap. Let wel, het gaat hier om kinderen die verder goed gezond zijn!

Zoveel slaap?

Tot ongeveer zes maanden slaapt een baby gemiddeld 19 uur per dag (met een marge van twee uur, zowel minder als meer). Na zes maanden heeft een kind meestal genoeg aan 14 tot 15 uur slaap, weer met een ruime marge. Vanaf ongeveer 2 jaar kan je dreumes met 13 uur slaap goed de dag doorkomen maar dat is zonder een middagslaapje. Kinderen slapen gemiddeld nog een uurtje of 2 in de loop van de dag. Peuters van 3 slapen 12 uur per nacht en doen daarnaast meestal een middagdutje van 2 uur. Vierjarige kinderen slapen overdag vaak niet meer en halen voldoende slaap uit een nachtrust van ruim 11 uur. Meestal is dit ook praktisch, vierjarigen gaan naar school en zouden een dag door moeten kunnen komen op een goede nachtrust. Niet alle kinderen halen dit. Zeker in die eerste schoolweken kunnen sommige kleuter ’s middags amper wakker blijven. Daarna wordt met ieder jaar de slaapbehoefte ongeveer een kwartier korter. Het ligt misschien nog ver weg maar wanneer je kind 12 is slaap hij ’s nachts nog ruim 9 uur.

Genoeg slapen doe je zo

Slapen moet je leren

Slapen moet je leren en dat is niet altijd eenvoudig. ‘Wie slaapt als een baby, heeft er geen’ en iedere ‘nieuwe’ ouder zal dat kunnen beamen. In die eerste ‘roze wolken weken’ moet een baby leren om ons 24-uursritme aan te nemen. Het moet leren dat slapen iets te maken heeft met licht en donker en dat je beter slaapt in het donker. Een baby van zes maanden kan meestal al een flinke nacht doorslapen, maar wordt tijdens de nacht ook wel een paar keer wakker. Dit is normaal en meestal merk je er niets van, ze hebben geleerd om zelf weer in slaap te komen. Belangrijk is dit wel, een kind moet leren om zelfstandig in slaap te komen!
In die eerste maanden kun je een baby niet verwennen. Wanneer een baby ligt te huilen dan ga je er naar toe. Pas vanaf een half jaar kan van een kind verwacht worden dat het in staat is om zelf in slaap te komen en dit is ook een goed moment voor een bedtijdritueel (daarover later meer). Slaapt je kind nog bij je op de kamer dan is dit ook een goed moment voor een eigen plek. Leg je kind in ieder geval in bed voordat het echt vast slaapt. Doezelende baby’s kunnen makkelijk zelf in slaap vallen en leren zo dat ze dit goed alleen kunnen. Veel baby’s vinden dit best moeilijk. Wanneer jij de deur uitgaat is het maar de vraag of je terugkomt en dat is geen leuk idee. Baby’s moeten nog leren dat je altijd terugkomt en moeten zich ook alleen in hun bedje veilig en geborgen voelen. Het is dan fijn om een knuffel, doekje of speentje bij je te hebben als een extra steuntje in de rug. Kinderen kunnen heel gehecht raken aan dit soort voorwerpen en het is niet raar dat je peuter voor de droger staat te wachten op z’n schone doek. Overigens vinden de meeste kinderen het helemaal niet fijn wanneer de knuffel wordt gewassen.

Een slaapkamer om in te slapen

De kamer waarin je kind slaap moet vooral rust uitstralen. De gemiddelde kinderkamer straalt veel uit, maar rust is vaak ver te zoeken. Vrolijk, veel spelletjes, computer, Nintendo en vaak ook een tv maken de kamer erg onrustig en geen ideale slaapplek. Probeer de kamer zo neutraal mogelijk te maken. Speelgoed in afgesloten kasten of bakken, Nintendo in dezelfde kast, de computer in een meubel en een tv erbij. Overigens een computer en tv zet je beter ergens anders maar daarvoor heeft lang niet iedereen de ruimte. Zorg daarnaast voor voldoende frisse lucht en een kamer die niet te warm is. Probeer zelf maar eens te slapen met zweetdruppels op je voorhoofd! Je slaapt het best in een donker of in ieder geval schemerdonkere kamer in een zo stil mogelijke ruimte. Met de nadruk op zo stil mogelijk. Ieder huis produceert geluid en een baby die geboren wordt in een gezin met al enkele kinderen moet leren dat er altijd wel een beetje geluid is.

Maak een bedritueel

Het is bedtijd

Een bedritueel is niets meer dan een houvast voor een kind om makkelijk in slaap te komen. Ieder gezin maakt zijn eigen ritueel en vaak heeft ieder kind in een gezin ook weer een persoonlijk ritueel eraan toegevoegd. Een ritueel begint met het moment waarop je een kind verteld dat het naar bed moet. Kondig bedtijden altijd een tijdje van tevoren aan. Kinderen die nog niet kunnen lezen kun je vertellen dat ze nog dit programma op tv af mogen kijken en dan naar bed gaan. Of: dit spelletje nog afmaken, deze tekening nog afkleuren of nog even oma mogen bellen en dan is het bedtijd. De meeste kinderen gaan onmiddellijk op de barricaden wanneer je zegt, en nu naar bed. Kinderen die al getallen kunnen lezen of die al klok kunnen kijken kun je vertellen dat ze naar bed moeten wanneer de grote wijzer op de 6 staat of wanneer het half 8 is.

Bedenk een ritueel

Daarna variëren de rituelen enorm, bedenk samen een ritueel dat in de loop van de jaren alleen maar een klein beetje verandert . Veel kinderen vinden een verhaaltje voor het slapen gaan leuk, anderen hebben liever een liedje of een gebedje. Sommige kinderen willen gewoon even de dag doornemen en vertellen wat ze hebben meegemaakt. Zorg er wel voor dat het niet te lang duurt, een ritueel van drie kwartier is iedere avond niet te doen. Daarnaast is het handig wanneer een oppas het ritueel makkelijk kan overnemen. Hoewel het niet altijd lukt is het fijn wanneer ieder kind in het gezin een eigen ritueel heeft. Maar wanneer je iedere avond 1 ½ bezig bent met de verschillende bedtijden dan moet je iets anders bedenken. Gemiddeld is een ritueel van een kwartiertje zowel voor kind als ouder goed vol te houden. Het is niet de bedoeling dat een kind in slaap wordt ‘gelezen’ of ‘gezongen’. Laat niet één ouder het kind iedere avond naar bed brengen. (Maar dat geldt natuurlijk alleen wanneer je samen voor een kind zorgt) Voordat je het weet wordt mamma onderdeel van het ritueel en ‘hoort’ iedere avond aanwezig te zijn. Rustig voor pappa maar wat wanneer mamma een avond moet overwerken of een weekendje gaat stappen met vriendinnen?

  • usericon

    Leuk artikel!
    Ik geloof ook sterk in rust en regelmaat, wat bij mijn kind (dochtertje van 6 maanden) heel goed werkt. Ze is altijd het zonnetje in huis, dus ook wij zijn altijd vrolijk en uitgerust. ;-)

  • usericon

    Dat kan helaas ook heel anders. Wij geloven ook heel sterk in rust en regelmatig. Ons kindje heeft vanaf de geboorte tot aan de eerste 8 maanden amper geslapen en alleen gehuild (gemiddeld 18 van de 24 uur huilen). Hij is nu net 2 en nog steeds een heel slechte slaper. Vannacht is hij 4 keer wakker geworden. Hij is overdag bijna altijd jengelig en moe. Heel sneu. En ook voor ons, het hele gezin lijdt er onder. Wij hebben alles geprobeerd via consultatiebureau, huisarts, osteopaat, homeopatische middelen, troosten, laten huilen, geen prikkels etc etc. wij vinden het heel moeilijk en weten het ook niet meer. hopleijk gaat het ooit over.....

  • usericon

    Wow Iris, ik leef met je mee! Ik weet uit ervaring hoe uitputtend slecht slapen kan zijn.
    Onze zoon is ook een lichte slaper. Tot hij 10 maanden was werd hij elk uur wakker. Toen wij hem (met intervallen, dus we gingen elke 10 minuten kijken, zeiden 'nee, je moet slapen' en die intervallen werden steeds groter) lieten huilen was dat hartverscheurend. Toch heeft dat veel geholpen, hij wordt nu 's nachts niet meer wakker, of 1 keer. Ben je met jullie zoontje al eens bij een kinderarts geweest? Wij stonden op het punt dat te doen, had met veel moeite een verwijzing gekregen van de huisarts, maar toen begon net dat intervaltrainen te werken dus ben er uiteindelijk niet geweest. Sterkte!!

  • usericon

    Iris, wat heftig. Voor je zoontje en ook voor je hele gezin. Hoe was je bevalling? Ik kom zelf al jaren bij een chiropractor en hij behandelt ook veel babies (ook mijn eigen baby van 4 maanden heeft al twee, overigens zeer subtiele, behandelingen gehad) en kinderen. Aan sommige babies wordt vrij hard 'getrokken' tijdens de bevalling en er kan zomaar een wervel verkeerd zitten. Wervels, zenuwen, hersenen, het is allemaal met elkaar verbonden... Je schreef dat je al eens bij een osteopaat bent geweest, maar misschien is een bezoek aan een chiropractor de moeite waard? Belangrijker: wat is je eigen gevoel? Denk je dat een fysieke oorzaak de reden is van de slapeloosheid van je kindje? Ik kan me ook voorstellen dat je het niet meer weet... Ik wens je veel sterkte en hoop dat er gauw rust komt voor jullie allemaal!

  • usericon

    Mijn dochter van 2 maanden slaapt overdag niet veel, vaak maar een half uur tot 3 kwartier achter elkaar. 's Avonds en 's nachts slaapt ze wel goed. Nadat ze om 18.30 in bad is geweest en haar fles om 19.00 krijgt, slaapt ze tot ongeveer 6 uur (ze wordt wel dan om 23.00u nog wakker gemaakt voor haar laatste fles). Ze lijkt verder wel tevrede en lacht veel.
    Nu valt het mij op dat wanneer ik de kamer overdag geheel verduister ze ook beter doorslaapt. Zijn er ouders die hier ervaring mee hebben en of dit uiteindelijk consequenties heeft gehad voor het dag - nachtritme?

  • usericon

    hallo Iris, jouw reactie is voor mij herkenbaar.
    ik heb een gezin met zes kinderen, waarvan vijf continu thuis wonen en eentje in de week-ends en alle vakanties.
    Echter mijn jongste dochtertje is 2j en 4 maanden en is altijd al slechte slaper geweest.
    Huilen doet ze echter niet, maar wel heel mijn huis overhoop zetten.
    In haar slaapkamer haalt ze kleerkasten leeg, die we jammer genoeg niet op slot kunnen doen.
    ze haalt allerlei kattekwaad uit, we proberen haar steeds consequent in bed te leggen, maar niets helpt.
    net als bij jou is mijn meisje drie/vier keer per nacht wakker en ook overdag slaapt ze maximum twee uurtjes, wat ondertussen enorm weegt op ons gezin.
    Ik als voltijdse moeder heb hier heel wat moeite mee.
    Slaap hebben we nu eenmaal nodig en ook mijn andere kapoenen hebben heel weinig rust door haar.
    We hebben al zoveel tips geprobeerd niets helpt.
    Ze heeft een vast dagritme en ook een slaapritme, maar toch weigert ze te slapen.
    Ze heeft denk ik geen angsten want ze gaat gewoon lekker in haar bedje liggen, maar vanaf je naar beneden gaat of al slaapt gaat ze aan het werk om alles overhoop te gooien... gaat ze beneden spelen enz.. maar overdag is ze ontzettend moe.
    Onze dokter had ons aangeraden om stipt te zijn.
    Vast slaapritueel.
    Vast uur om te slapen.
    Even vertellen dat ze gaat slapen en dat mama en papa wachten op haar morgenvroeg..

    Echter niets helpt.
    Ook consequent rustig in bed leggen zonder veel woorden haalt bij haar niets uit.
    Ze blijft alles uitladen...
    We zijn beetje radeloos. we hebben al gesprekken met dokter gehad maar ze denken dat het een fase is, maar voor ons is het extreem moeilijk.

    Heeft iemand nog andere tips? die mss kunnen helpen? elke raad is welkom...

  • usericon

    Iris, mss een tip die wel kan helpen.
    Heeft altijd bij mijn andere kindjes geholpen.
    Een badje met lavendel van het kruidvat zo'n olie...
    lekker warm badje, en zachte muziek opzetten. heel eentonig..
    heeft mij altijd geholpen bij mijn andere kinderen ook rustig schommelen nadien en zachtjes naar slaapkamer verhuizen...

    Groetjes

  • usericon

    Hallo Iris,
    Kan er sprake zijn van een (koemelk)allergie?
    Dat was bij onze zoon de oorzaak van nachten lang huilen en overdag de slaap enigszins inhalen.
    Groetjes marlies

  • usericon

    dag iris en Byakko

    het klinkt raar maar probeer maar eens een stoeltje neet te zetten en geef haar of hem maar eens een time out van 2 min, ook al wilt ze er niet opzitten vol blijven houden, je moet haar via de hand begeleiden, dus niet aan de arm trekken en duidelijk vertellen wat ze fout doet!!!, houd ze de 2 min vol prima knuffelen en zeggen dat ze dat niet meer mag doen!! en terverden zijn en aanmoedigen, dit doe je denk ik een keer of 8 en dan zal je zien wat voor rust er tevoorschijn komt, geweldigggg mijn kind luistert!! en slaapt!! pfff, even doorzetten ok. dit is AANDACHT VRAGEN, HEEL LASTIG,

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & ontwikkeling