Mijn kind heeft een kinderziekte...

Mijn kind heeft een kinderziekte...

Artikel door: erna
Geplaatst op: 09-10-2011 om 21:42

Kinderziektes, elke ouder met kinderen krijgt ermee te maken. Dat kan in meerdere of mindere mate het geval zijn. Vaak is het bij het eerste kind moeilijk in te schatten waar men op moet letten of wat een ouder moet doen. We leren niet allemaal op school wat je staat te gebeuren in het leven.

Door ondervinding worden we wijs. Internet is dan een heel goed hulpmedium. Toch moet men als ouder alert blijven op alarmsignalen en is het bij twijfel altijd goed een huisarts in te schakelen. Belangrijk is wel om eerst telefonisch in contact te komen met uw huisarts omdat sommige kinderziektes schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind. Is er een zwangere vrouw in de wachtkamer van uw huisarts b.v., dan loopt haar ongeboren kind onnodig risico.
Kinderziektes gaan vaak gepaard met uitslag op het lichaam, oftewel vlekjes. Niet alle vlekjes wijzen op een kinderziekte. Zo kan er ook uitslag ontstaan door een allergische reactie op medicijnen zoals antibiotica, etenswaren, planten, pollen, enz..
De meeste kinderziektes zijn viraal wat inhoud dat er zelf weerstand opgebouwd moet worden en er geen remedie is. Ondersteunen is dan van groot belang. Alleen de "kinderziekte " roodvonk, en meningitis Haemophilus influenzae type b (Hib) worden behandeld met anti-biotica. Dit type meningitis is sinds 1993 opgenomen in het vaccinatie programma daar zij vooral voorkwam bij kinderen tot 4 jaar.
Het spreekt voor zich dat er bij de meeste bacteriële infecties anti-biotica gegeven wordt.

Tips en weetjes

Hieronder volgen een aantal belangrijke tips, en weetjes.

Besmettelijkheid

  • Bacteriën en virussen komen het lichaam binnen via de mond of neus en verspreiden zich via speeksel, hoesten, niezen of de handen.
  • Handen wassen en hand voor de mond houden bij het hoesten en niezen heeft dus een belangrijke functie.
  • Wanneer uw kind toch besmet is geraakt duurt het één tot twee weken voordat het kind ziek wordt. Kinderen zijn dus vaak al besmet voordat de ziekte zichtbaar is.
  • Een kind met vlekjes hoeft dus niet thuis gehouden te worden van school omdat de besmetting al heeft plaatsgevonden. Dat geldt ook voor het thuis houden van school om niet besmet te raken.
  • Let er op dat een kind met vlekjes niet in de buurt van een zwangere komt. Laat eventueel bezoek of wanneer men op visite gaat, weten dat uw kind een besmettelijke ziekte heeft.
  • Kinderen die een kinderziekte eerder hebben gehad of daartegen zijn ingeënt hebben weerstand opgebouwd en krijgen die ziekte niet meer of alleen in milde vorm.

Symptomen en signalen bij kinderziektes

Alarmsymptomen/signalen waarbij u direct een arts moet inschakelen.

  • Zijn de vlekjes wegdrukbaar en voelt u de uitslag wanneer u over de huid heen wrijft, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Zijn de vlekjes niet wegdrukbaar en lijken zij op kleine rode puntbloedinkjes die in grootte en aantal toenemen, dient u direct contact op te nemen met een arts. Met wegdrukbaar wordt bedoeld dat de roodheid minder wordt of geheel verdwijnt  wanneer u de huid strak trekt of als u met een dik glas over het vlekje rolt.
  • Kin op de borst: Is het onmogelijk of zeer pijnlijk voor uw kind om zijn of haar kin op de borst te doen. Aangezien dit bij een baby niet zelfstandig mogelijk is kunt u er bij een baby of peuter op letten dat men altijd de beentjes makkelijk omhoog kan tillen bij het verschonen van de luier.
  • Mijn kind oogt ernstig ziek of gaat snel achteruit. Het is suf oftewel niet goed aanspreekbaar, verward, kreunt constant of is ontroostbaar aan het huilen.
  • Wanneer uw kind jonger dan 3 maanden is en koorts heeft. Men spreekt van koorts bij een temperatuur van 38 graden of hoger.
  • Mijn kind drinkt minder dan de helft dan normaal, plast niet meer en huilt zonder tranen, is stil en reageert minder of niet op aanspreken.
  • Mijn kind is benauwd: Benauwdheid komt meestal niet voor bij kinderziektes. Bij een allergische reactie die ook vaak gepaard gaat met uitslag en jeuk kan dit wel voorkomen. Dit kan wijzen op een anafylactische shock. Dit is een ernstige allergische reactie  van het lichaam.

Advies en weetjes

  • Douchen: u kunt uw kind gewoon douchen ondanks de vlekjes.
  • Drinken: zorg dat uw kind regelmatig drinkt zodat het niet uitgedroogd raakt. Kleine beetjes lauw/warm water is het best. Vermijd limonades of prikkelende sappen. Sappen kunt u eventueel verdunnen. Indien het kind niet graag water drinkt kunt u het vermengen met een beetje siroop.
  • Koorts: het is niet nodig de koorts te onderdrukken. Koorts heeft namelijk een functie. Het ondersteund het lichaam met het bestrijden van de aanwezige ziekte. Belangrijk is wel om het kind niet te warm te kleden en goed te laten drinken. Bij kinderen mag koorts het liefst niet langer aanhouden dan drie hele dagen. Hiermee bedoelt men driemaal 24 uur. Daarna moet de temperatuur een duidelijke daling aangeven of de koorts moet geheel weg zijn. Men spreekt van koorts bij een temperatuur van 38 graden of hoger.
    • U mag uw kind paracetamol geven wanneer het zich erg naar voelt, of pijn heeft.
  • Jeuk: omdat uitslag nog wel eens gepaard gaat met jeuk kunt u de huid uitwendig ondersteunen met Lotio Alba, menthol gel of poeder, of Calendulan creme. Paracetamol kan ook de jeuk verminderen omdat jeuk een prikkeling van de pijnzenuw is.
  • Naar buiten of thuis: houd een erg ziek kind thuis. Voelt het zich goed genoeg dan mag het gewoon naar school, kinderdagverblijf of naar buiten. Let erop dat elke opvang of school een protocol heeft ten aanzien van zieke kinderen waar men rekening mee moet houden.
  • Uitslag in de mond: bij een virusinfectie zoals, onder andere, waterpokken kan er zelfs uitslag in de mond ontstaan. Hygiëne is dan belangrijk om een ontsteking te voorkomen. Poets vaker de tanden van uw kind, laat het koude dranken drinken of ijsjes eten om de pijn te verzachten. Soms wil een lauwwarme kamille thee ondersteuning bieden of de genezing versnellen.

Meest voorkomende kinderziektes

De meest voorkomende kinderziektes met een korte omschrijving, op een rij.

  • De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar en gaat vanzelf over. Deze ziekte krijg je maar eenmaal en gaat gepaard met jeukende uitslag die begint met grillige roze/rode vlekjes op de wangen en zich later verspreid naar romp, armen en benen. Na 10 dagen is de uitslag meestal weg. Uw kind kan koorts krijgen.
  • De zesde ziekte komt alleen voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar. Deze ziekte veroorzaakt plotseling hoge koorts. Soms zetten de klieren in de hals en achter de oren op. Na drie tot vijf dagen daalt de temperatuur en ontstaan er lichtrode vlekjes in het gezicht en later op de romp. De uitslag jeukt niet en trekt weg na een dag of twee.
  • Waterpokken: begint met verkoudheid. Vervolgens verschijnen koorts en uitslag. Overal op het lichaam kunnen met vocht gevulde blaasjes ontstaan. Zelfs op oogleden en in de mond. De uitslag gaat gepaard met jeuk. Wanneer je de blaasjes kapot krabt kan er een ontsteking ontstaan. Na enkele dagen verdrogen de blaasjes tot korstjes. Dan is het besmettingsgevaar voorbij. Het kan twee weken duren voordat de laatste korstjes verdwenen zijn.
  • Rode Hond oftewel Rubella: begint met opgezette klieren achter de oren. Na een dag ontstaan rozerode vlekjes in het gezicht en achter de oren die zich uiteindelijk verspreiden over het hele lichaam waarbij soms de gehele huid rood ziet. Het kind kan last hebben van branderige ogen. Deze ziekte komt slechts zelden voor omdat rode hond in het vaccinatie programma zit van alle kinderen.
  • Roodvonk: is in tegenstelling tot de andere kinderziekte een infectie van bacteriële aard. De bacterie "streptokok" is daar verantwoordelijk voor. Het ziektebeeld begint met keelpijn en koorts. Kenmerkend is vooral de zogenoemde frambozentong. De tong wordt eerst wit en na drie dagen rood en dik. Op de derde dag wordt de huid roze en zijn er rode ruwe puntjes op de borst te zien. De uitslag verspreidt zich over het lichaam, vooral naar oksels en liezen, en verdwijnt enkele dagen later. Na twee tot drie weken wordt de huid schilferig, vooral op de handpalmen en voetzolen. De temperatuur daalt na drie dagen. Ondanks dat deze ziekte bestreden kan worden met antibiotica is dat doorgaans niet nodig tenzij er complicaties optreden zoals ontsteking van de nieren, de gewrichten, en hartkleppen. Deze ontstaan zelden. Omdat deze ziekte is opgenomen in het vaccinatie programma komt deze zelden meer voor.
  • Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen tussen de 6 maanden tot 5 jaar en is een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen. Het geeft zwelling van de binnenkant van het strottenhoofd, bij de stembanden. Uw kind heeft een zware blafhoest en kan benauwd worden. Meestal is pseudokroep een onschuldige aandoening, en verdwijnt vanzelf weer na een aantal uur. Belangrijk is dat ouders rustig blijven en het kind afleiden of begeleiden. Aanvankelijk was het advies om met het kind in een warme vochtige omgeving te gaan zitten maar effectiever blijkt een koele en frisse luchtstroom te zijn. Zorg dat het kind niet te koud wordt, het gaat vooral om het inademen van koele en geen koude lucht. Warmte op het lichaam zal uw kindje juist ontspannen wat bijdraagt aan een snelle verbetering, of minder ongemak en benauwdheid. Is uw kind bij aanvang erg benauwd, blijft uw kind benauwd, is uw kind erg onrustig of reageert het niet goed, dan is het belangrijk contact op te nemen met uw huisarts of hulpdienst.

Vaccinatie programma

In het vaccinatie programma zijn de volgende kinderziektes opgenomen waardoor zij  zelden tot niet meer voorkomen:

  • Mazelen
  • Difterie
  • Kinkhoest
  • Polio
  • Bof
  • Roodvonk
  • Hersenvliesontsteking oftewel Meningitis Haemophilus influenzae type b (Hib)

 

Bron: NHG patiëntenwijzer.

  • usericon

    Handig om alles zo op een rijtje te hebben. Toch heb ik enkele aanmerking cq aanvulling
    Naar mijn weten is roodvonk niet opgenomen in het vaccinatie programma en moet dit Rode Hond zijn.
    Roodvonk is zoals gezegd een bacteriële infectie en naar mijn weten/ ervaring is het van belang dat deze zo spoedig mogelijk behandeld word met antibiotica om inderdaad complicaties te voorkomen. Een persoon kan meerder keren in zijn leven Roodvonk krijgen. Naar mijn weten komt roodvonk nog geregeld voor en is er zelfs een meldplicht naar de GGD toe, voor scholen en huisartsen.

  • usericon

    Beste Camari...
    Bedankt voor de reactie want inderdaad moet het rode hond zijn ipv roodvonk..
    Echter is er bij roodvonk geen meldplicht nodig naar de GGD. Misschien is dat er in het verleden wel geweest. Verder wordt er alleen antibiotica gegeven wanneer een kind erg ziek is, men een verminderde weerstand heeft, een ander onderliggend lijden, of bij een bestaande chronische aandoening zoals Astma..
    Wanneer men Roodvonk voor een tweede keer krijgt, verloopt de ziekte minder ernstig.

    Voor meer informatie...: http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/nhgpatientenbrieven/nhgpatientenbrief/pba4e.htm

  • usericon

    mijn kleindochter is 4 jaar en heeft een tijdje terug een antibioticakuur gehad .
    kan ze daar behoorlijk ziek van worden .
    ze is nu al een een korte tijd 2e behoorlijk ziek en volgens de arts komt het van die kuur ,
    maar ze is tuusedoor wel weer beter geweest .
    kan dat???

  • usericon

    Beste Margriet..

    Antibiotica is een ondersteuning van het lichaam in de strijd tegen een bactierieel infect.. Wordt er echter een kuur gegeven wanneer er een viraal infect is zoals een griep, of één van de kinderziektes dan kan het het genezingsproces zelfs wat onderdrukken, en kan ze zelfs zieker worden. Ook kan men een allergische reactie hebben op antibiotica, deze duurt meestal niet lang en is van voorbijgaande aard, eventueel met ondersteuning van anti-allergische medicatie, die de reactie van het lichaam verminderen.

    Uw kleindochter is opnieuw ziek na een korte tijd. Mijn inziens zou dat eerder komen door een verminderde weerstand.. Belangrijk is om te kijken waardoor ze minder weerstand heeft. Dat kan door zoveel dingen komen.. Ook de ab kuur kan dat veroorzaken maar niet nog zo lang na het gebruik. Wel kan allergie een rol spelen. Vaak zijn mensen in dit jaargetijden moe en voelen zich wat grieperig. Zonder het zelf te beseffen is het lichaam aan het strijden tegen een indringer die geen kwaad kan maar het lichaam vind van wel, zoals pollen, stof, enz. Sommige zijn daar gevoelig voor. Echter kan de verminderde weerstand ook komen door een andere onderliggende ziekte zoals Pfeiffer.
    Tot slot kan ook een levensstijl voor verminderde weerstand zorgen. Een kind (ook mens algemeen) heeft slaap, gezond en gevarieerd eten, en genoeg buitenlucht nodig om lichamelijk maar ook geestelijk "sterk" te blijven..

    Uiteraard ben ik geen arts maar ik hoop dat dit wat handvatten zijn om te bespreken met de huisarts. Hij is uiteindelijk de autoriteit op gebied van lichamelijke gezondheid.

  • usericon

    Bedankt voor de snelle reactie. Ik zal mijn zoon dit bericht laten lezen.
    Ik wens jullie een fijn weekend toe en nog bedankt voor het snelle reageren.

  • usericon

    Kinderen die niet ingeent worden krijgen geen 5 de of 6de ziekte.

  • usericon

    Goh Michiel.. ik zou bijna zeggen, laten we naar het forum gaan.. Jou verklaring is nieuw voor mij.. Zou je die willen toelichten.. Ik ben heel benieuwd..:-)

  • usericon

    Je kunt dit wel op meerdere manieren verifiëren.Mensen kijken vaak alleen welke inentingen ze nodig hebben volgens de overheid,en gaan er vaak ten onrechte vanuit dat het verplicht is. Ik neem aan dat elke ouder die zijn kind in laat enten op advies van de overheid zich ook heeft verdiept in de andere kant.Je zou op zijn minst het boekje vaccinaties doorgeprikt kunnen lezen en dan een beslissing maken.Wij hebben ons er daarna nog veel verder in verdiept tenslotte is elke spuit onomkeerbaar,en zijn tot de conclusie te gekomen om niet alle vaccinaties te doen en zeker niet in het eerste levensjaar.

  • usericon

    Ik ben het met je eens dat men altijd een kritische blik moet blijven behouden..
    Om dan een goede keuze te maken is het misschien handig er wat meer informatie over vrij te geven..?
    Dit zou ook een leuke topic zijn op het forum. Zo kan ieder zijn mening geven hierover. :-)

  • usericon

    Wij hebben een topic gestart op het forum om verder te praten over waarom je wel of niet je kind zou laten vaccineren: http://www.mijnkind.com/forum/gezondheid/ziekte/3-vaccineren-of-niet.html

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha