Week per week: week 35

Week per week: week 35

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 24-09-2012 om 19:44

Week 35 van de zwangerschap: naast een grote baarmoeder en een uitpuilende navel, het gevaar van een thuisbevalling en ook deze week de tip om te blijven bewegen!

Lengte van je baby: 44 centimeter
Gewicht van je baby: 2500 gram

In week 34 vertelden we dat je kindje zich in zijn favoriete houding gaat nestelen. Soms is het voor de gynaecoloog na jouw buik te hebben gevoeld echter niet helemaal duidelijk welke houding dat is! Dan wordt er nog een extra echo gemaakt om te zien hoe jouw kindje ligt.

Rond deze periode bereikt je baarmoeder het hoogte punt: de ribbenboog. En omdat je baarmoeder steeds groter wordt en je buik steeds dikker,  is er meestal geen plaats meer voor je navel. Daarom gaat je navel rond de zesde of zevende maand van je zwangerschap “uitpuilen”.

Door je dikke buik zal bewegen steeds moeilijker worden. Hoe dikker je buik, hoe lastiger. Dat betekent niet dat je de rest van je zwangerschap maar stil op een stoeltje moet gaan zitten. Veel bewegen is namelijk nog steeds het beste. Geen zware (buikspier)oefeningen, maar wandelen, zwemmen of fietsen.

De grootte van je kindje, rond deze week zo’n 44 centimeter, zegt niets over het verloop van de bevalling. Hoe vlot de bevalling verloopt is vooral afhankelijk van de kracht van de weeën en de manier waarop jij je kunt ontspannen. Alleen als je bekken niet groot genoeg is kan de bevalling extra zwaar en moeilijk worden, maar dat komt gelukkig niet zo vaak voor. In dat geval, wordt vaak gekozen voor een keizersnede. O ja: een kleine baby wil niet zeggen dat je automatisch een makkelijke bevalling krijgt…

Het kan zijn dat je baby nu toch al komt. Als dat gebeurt, moet je in het ziekenhuis bevallen. Ook al had je je nog zo verheugd op een thuisbevalling: doe het niet. Je kindje is namelijk wel helemaal compleet, maar de longetjes kunnen nog niet helemaal op eigen kracht werken. Daardoor moet je kindje na de bevalling nog een tijdje in de couveuse liggen. En dat moet echt in het ziekenhuis.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap