Zindelijk

Artikel door: SuzanneH
Geplaatst op: 21-12-2011 om 19:14

Superleuk, al die poep- en plasluiers. Toch kom je op een bepaald punt dat je wilt dat je lieve kleine koter zindelijk wordt. Hoe krijg je dat voor elkaar? Het belangrijkste: niet dwingen. Een kind wordt pas zindelijk wanneer het dat zelf wil. Aanmoedigen mag natuurlijk wel, je kindje zal dit fantastisch vinden. Een ander codewoord is: geduld.

Begin niet te vroeg

Wanneer je te vroeg begint of gespannen bezig bent je kindje zindelijk te maken, wordt het angstig en onzeker. Neem vooral de tijd en maak er geen machtsstrijd van. Je kindje bepaalt nog altijd zelf wanneer het zijn behoefte doet, jij niet. Bovendien wordt het door een eventuele strijd alleen maar lastiger voor je kindje om zindelijk te worden.

Als je kindje zelf voelt wanneer het zijn behoefte moet doen is de eerste stap naar een zindelijke toekomst gezet! Een kind moet zich er van bewust zijn wanneer het moet plassen, maar kan het in het begin nog niet zien aankomen. Pas later wordt hij zich bewust van de aandrang en weet hij wat er gaat gebeuren voor het zich afspeelt. Vaak zie je als ouder wel aan je kindje wanneer hij zijn luier vult, bijvoorbeeld aan zijn gezichtsuitdrukking of gedrag. Je kunt je kindje op zulke momenten zelf opmerkzaam maken, door te vragen of hij aan het plassen is. Naast dat je kindje voelt dat het aandrang heeft om te toiletteren, moet het ook voldoende controle hebben over zijn sluitspier om het op te kunnen houden als het nodig is en te laten gaan als het op het potje of de wc zit. Dit spelletje krijgt een kindje meestal door als hij twee jaar oud is. Bij meisjes is dit eerder het geval dan bij jongens.

De volgende stap naar zindelijkheid

Als alles op rolletjes loopt en je kindje zich niet gedwongen voelt om zindelijk te worden, is het tijd voor de volgende stap. Hij moet zelf gaan snappen waarom het zo belangrijk is om op het potje te plassen in plaats van in zijn luier. Als je merkt dat je kindje er lichamelijk aan toe is om zindelijk te worden, leg hem dan uit waar een potje voor bedoeld is. Je kunt dit doen door hem op het potje te zetten wanneer je ziet dat hij moet gaan plassen. Word vooral niet boos als je kindje dit niet wil, maar beloon hem vooral als hij wel op het potje gaat zitten, met of zonder luier. Het is vooral geweldig als hij zelf een plasje in het potje heeft gedaan!Het is vooral geweldig als hij zelf een plasje in het potje heeft gedaan! Wat zal hij trots zijn! Je kindje zal in het begin nog wel veel ongelukjes hebben. Bijvoorbeeld als het aan het spelen is. Het potje is het laatste waar hij op zo’n moment aan denkt! Als je kindje er echt de leeftijd voor heeft gaat het zindelijk worden haast vanzelf.

Belonen of niet?

Vooral belonen! Je kindje moet wel zelf plezier krijgen om op het potje te plassen. Hij krijgt hierdoor geen vieze billen en een zware luier, voordelen alom! Stel je kindje geen grote beloningen in het verschiet. Een klein kind snapt dit bovendien niet. Het beste is om je kindje gelijk te belonen als het aangeeft dat het moet plassen, of wanneer het ’t potje al heeft gebruikt. Een leuke beloningsmethode zijn stickers. Heeft je kindje tien stickers gespaard, dan krijgt het bijvoorbeeld een cadeautje. Leuk! Wanneer je kindje een ongelukje heeft besteed je hier beter weinig aandacht aan. Het is beter om het positieve te stimuleren dan je kindje te straffen waarom het in zijn broek heeft geplast.

Naast plassen op een potje kun je je kindje (al dan niet vanaf het begin) leren op een groot toilet te plassen. Met een stevig opstapje kan het er goed bij. Een toiletbrilverkleiner zorgt ervoor dat het grote zwarte gat kleiner wordt en dus minder eng aandoet. Verder hebben de kleine billetjes van je kindje minder kans in het gat te vallen.

’s Nachts zindelijk worden

Als je kindje overdag zindelijk is, kan het ook ’s nachts zindelijk worden. Minder te drinken geven voor het slapen gaan werkt overigens niet als je je kindje minder wilt laten plassen. Je kindje vlak voor hij gaat slapen op het potje zetten werkt wel.

Wanneer je zeker weet dat je kindje ’s nachts droog blijft kun je de luier uitlaten. Als je denkt dat de kans op ongelukjes toch aanwezig is, kun je een plastic hoeslaken op het matras leggen. Een dergelijke hoes heeft een zachte bovenkant en waterafstotende laag aan de onderkant. Zo voorkom je dat het al te erg doorlekt in het matras.

Ongelukjes

Sommige kindjes plassen toch wel eens in hun broek of willen weer een luier om als ze allang zindelijk zijn. Dit kan een lichamelijke oorzaak hebben, zoals blaasontsteking, maar meestal gaat het om een psychische oorzaak. Denk aan stress, ziekte of spanningen. Je kindje kan door deze situaties veel ongelukjes hebben. Probeer de situatie op te lossen en geef je kindje vooral positieve aandacht. Deze fase gaat vanzelf over. Blijf het belonen als het geen ongelukje meer heeft gehad.

Naar school maar nog niet zindelijk

Wanneer je kindje nog niet helemaal zindelijk is als het al naar school moet, geef dit dan aan op school. Sommige scholen willen dat een kindje zindelijk is voordat het op school komt, omdat de leraar geen tijd heeft om luiers te verschonen. Overleg met de school jullie specifieke situatie en bedenk: er komen nog veel ongelukjes voor bij vierjarigen. Zij hebben daarom vaak schone kleren op school liggen.

Je kindje zindelijk maken moet dus vooral een positieve bezigheid zijn. Als het de lol inziet van plassen op een potje en het er klaar voor is, zal het als vanzelf gaan.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over opvoeding & gedrag