Jongeren en roken

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 22-02-2012 om 19:34

Het is algemeen bekend dat roken niet goed is voor de gezondheid. Gelukkig beseffen veel jongeren dat ook en roken ze daarom niet. Echter, het uitproberen van nieuwe dingen is wel typisch iets voor pubers, ook als het om roken gaat. Hun omgeving speelt hier vaak een belangrijke rol, want pubers hechten veel waarde aan de indruk die ze op anderen, en met name hun vrienden, maken. Wat veel pubers denken is dat roken stoer staat, volwassen over komt, de gewoonste zaak van de wereld is en dat iedereen rookt. Ouders die ook op jonge leeftijd met roken zijn begonnen en misschien nu nog roken dachten dat misschien ook en kunnen zich daarom goed in het kind verplaatsen. Het helpt als je met je kind over roken praat en jouw herinneringen met hem deelt.

Onderzoek roken onder jongeren

Gelukkig hebben veel jongeren helemaal de behoefte niet om te gaan roken. Sterker nog, de meeste jongeren roken niet!
Het percentage niet-rokers gaat van 99% voor de leeftijdscategorie van 10 t/m 12 jarigen naar 66% voor 15 en 16 jarigen.
Tevens is uit onderzoek gebleken dat kinderen die wel roken dat voornamelijk op straat (66%) en bij hun vrienden doen (44%).

Invloed ouders op roken

Op jonge leeftijd beginnen met roken is gevaarlijker dan gedacht wordt omdat het al snel tot een verslaving leidt. Omdat deze verslaving bij jongeren sneller optreedt dan bij volwassenen wordt het moeilijker om er mee te stoppen. Ook al lijkt het vaak zo dat pubers elk advies, en zeker dat van de ouders, in de wind slaan, is het wel raadzaam om over roken te praten met als doelstelling het roken te voorkomen, ook al ben je zelf een roker. Ondanks de indruk die pubers wekken niet gevoelig te zijn voor de mening van hun ouders vinden ze deze "stiekem" toch wel belangrijk. Ze zoeken naar duidelijkheid en grenzen. Omdat je als ouder dus wel degelijk invloed hebt is het zaak jouw kind te vertellen dat het voor jou heel belangrijk is dat er niet gerookt wordt.

Roken en gezondheid

Dat roken schadelijk is voor de longen en dat je er kanker van kunt krijgen is algemeen bekend, maar dat is niet het enige risico. Zo zijn er schadelijke effecten die zich op korte termijn openbaren en risico's waar je pas op latere leeftijd mee te maken kan krijgen. Omdat kinderen veel gevoeliger zijn voor de effecten die in het heden op kunnen treden dan die waar ze in de toekomst last van kunnen krijgen is het goed hier extra aandacht aan te besteden.

Bij effecten die op korte termijn op kunnen treden kan men denken aan:

 • verslechterde conditie,
 • hoestbuien,
 • bruine plekken op de vingers,
 • lichaamsgeurtjes en stinkende kleding,
 • gelige tanden,
 • roken kost geld.


Risico's die jongeren op latere leeftijd oplopen zijn o.a.:

 • (long)kanker,
 • verminderde vruchtbaarheid,
 • meer kans op een hartaanval,
 • meer kans op een beroerte,
 • grauwe, lelijke huid.


De sigaret

Oké, roken is dus ongezond en moet, zeker op jonge leeftijd, voorkomen worden. Wat maakt een sigaret nu zo schadelijk? Er zitten zo'n 4.000 giftige stoffen in een sigaret. Stoffen die het roken extra verslavend maken en er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat het roken zelf vies smaakt.

 • usericon

  En niet te vergeten op de lange termijn: COPD.. Een permanente beschadiging van de longen.. Met name mensen met gevoeligheid op longen/luchtwegen ontwikkelen deze chronische beschadiging op latere leeftijd.. Longemfyseem, en chronische bronchitis vallen hieronder... Maar ook 'gezonde' longen kunnen uiteindelijk bezwijken onder de constante aanvallen van gifstoffen..

  Chronisch houd in dat het onherstelbaar is...

  http://www.astmafonds.nl/over-longen/copd/over-copd/wat-is-copd

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over opvoeding & gedrag