Is huiswerkbegeleiding noodzakelijk?
Artikel door: LiezaGeuzinge
Geplaatst op: 27-05-2011 om 12:35
Vraag je je wel eens af of je kind huiswerkbegeleiding nodig heeft of dat hij/zij het zelf wel kan? Vraag je je wel eens af of en hoe je je kind het best zelf kunt begeleiden?
Ik durf te stellen dat huiswerkbegeleiding voor kortere of langere tijd geen overbodige luxe is. Vrijwel elke middelbare school probeert het kind voor te bereiden door adviezen te geven over hoe te studeren. Studieplanners aan te leveren etc. Niet elk kind weet dit ook daadwerkelijk te hanteren. Soms zijn de adviezen en planners aangeleverd op het moment dat het kind er nog niet echt aan toe was om dit te gaan gebruiken. En soms is het aangeleverd op een manier (klassikaal) waar het kind op dat moment niet veel mee kon. Bij de begeleiding zie ik veel kinderen die weinig tot niets met een planner doen, zonder nu dieper in te gaan op de verschillende redenen hiervoor.
Tijd en overzicht
Veel kinderen hebben weinig tijdsbesef en dit maakt planning ook erg moeilijk. Als er geen tijdsoverzicht of planning is maakt dat een kind onzeker. De basis bij huiswerkbegeleiding is dan ook het begeleiden bij het maken van een goede planning. Beginnend met het aanreiken van een planning (samen maken) en dan ernaar toe werken dat het kind zijn eigen planning kan maken. Een goede planning geeft overzicht en ook rust. Als kinderen geen overzicht hebben kan dit soms er toe leiden dat een kind helemaal niets meer gaat doen. De berg kan dan zo groot lijken dat het er maar helemaal niet aan begint.
Is er nog meer?
Ik neem veel tijd om aan een planning te werken. Meestal praat ik eerst een tijd met het kind om een duidelijk beeld te krijgen hoe het kind werkt, wat het om zich heen verzamelt (prikkels of juist niet), wat maakt dat het zo werkt en de invloed van ouders of omgeving. Al deze antwoorden geven een totaal beeld van het kind waarop de begeleiding afgestemd kan worden. Huiswerkbegeleiding werkt mijns inziens alleen maar als het op maat geleverd wordt. In principe kunnen natuurlijk ouders ook begeleiden hierin. Voor een kind kan het echter beter werken als het even uit de vertrouwde situaties wordt gehaald. Even niet nog weer extra begeleiding (opvoeding) door de ouders of nog meer onderwijs (bijles) vanuit school. Het even helemaal in een andere omgeving dit aangereikt krijgen doet soms wonderen. Zoals een leerling laatst tegen me zei: “ik zeg tegen jou echt andere dingen dan tegen mijn ouders”. Soms liggen schoolproblemen nog iets dieper dan alleen niet kunnen plannen of vakinhoudelijke kennis missen. Een leerling die de kans krijgt ook op een andere manier wat zaken op een rijtje te kunnen zetten en/of bewust te kunnen worden ziet het huiswerk soms ook in een heel ander daglicht.
Huiswerkbegeleiding plus!
Huiswerkbegeleiding is in mijn ogen dus zeker meer dan alleen maar iemand die met je kind samen met zijn huiswerk bezig gaat. Het extra beetje aandacht en begeleiding erom heen kan maken dat het kind met meer motivatie weer naar school gaat en zich aan het huiswerk zet. Begeleiding bij huiswerk en studie kan soms ook andere problematiek aan het licht brengen als b.v. dyscalculie of faalangst.