Beginnen met sporten

Beginnen met sporten

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 22-05-2011 om 19:42

Sporten is goed voor kinderen, maar vanaf welke leeftijd kan een kind een sport gaan beoefenen, en wat kan je als ouder doen om je kind te steunen tijdens het sporten?

Waarom is het goed voor een kind om te sporten?

Sporten is gezond voor kinderen. Door te sporten zijn kinderen actief bezig wat goed is voor de ontwikkeling, niet alleen lichamelijk maar ook op sociaal vlak bijvoorbeeld. Een aantal voordelen van sportende kinderen op een rijtje:

 • het verbetert de conditie van het kind,
 • het is goed voor het zelfvertrouwen, doordat kinderen nieuwe dingen aanleren en na verloop van tijd merken dat de aangeleerde vaardigheden steeds beter gaan zullen ze hierdoor meer vertrouwen krijgen in hun eigen kunnen,
 • sporten kan een kind ook helpen om te gaan met emoties zoals verliezen, dit is goed voor de sociale ontwikkeling van het kind,
 • veel kinderen zullen door het sporten nieuwe vriendjes en vriendinnetjes maken,
 • het sporten leert kinderen over regels in een wedstrijd en eerlijk spel.

Door te sporten zullen kinderen meer beweging hebben wat dan weer helpt tegen obesitas en overgewicht (lees hier meer over overgewicht bij kinderen).

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind beginnen met een sport?

Kinderen kunnen al heel vroeg beginnen met sporten en kunnen dit de rest van hun leven blijven doen. Er wordt echter vaak aangeraden om kinderen te niet laten deelnemen aan competitieve sporten voordat ze de leeftijd van 8 jaar hebben bereikt. Als kinderen voor deze leeftijd beginnen met een competitieve sport is er een grotere kans dat kinderen te maken krijgen met zware teleurstellingen en stress tot gevolg. Hierdoor is de kans groot dat ze geen zin meer hebben om te sporten en het sporten opgeven wat natuurlijk zonde is.

Kinderen jonger dan 8 jaar.

Voor kinderen jonger dan 8 jaar is het belangrijk dat ze vooral spelenderwijs ervaring opdoen. Bijvoorbeeld het vangen en trappen van een bal of beginnen met zwemmen. Als ze eenmaal een bal beter kunnen vangen zullen ze ook met meer vertrouwen een sport gaan beoefenen. Als ouder kan hierbij je kind helpen door af en toe een balletje te trappen in de tuin...
De kinderen maken op deze leeftijd een minder groot verschil tussen jongens en meisjes, dus een gemengde teamsport is helemaal geen probleem op deze leeftijd.

Kinderen tussen de 8 en 10 jaar.

Vanaf deze leeftijd kunnen kinderen mee gaan doen in competities. Het is een goede leeftijd om op zoek te gaan naar een leuke sport voor je kind maar zorg ervoor dat je hem of haar niet dwingt om te gaan sporten.

Kinderen van 10 jaar en ouder.

Nu hebben kinderen een beter beeld en kunnen ze zich gaan richten op bijvoorbeeld een competitie, de ouders kunnen ook nu nog een belangrijke rol spelen in het begeleiden en omgaan met de resultaten.
Speciaal talent kan nu ontdekt worden en met speciale aandacht kan je ervoor zorgen dat dit talent verder wordt ontwikkeld.
Vanaf deze leeftijd kunnen er ook af en toe uitjes bij zitten met het sportteam, denk aan een voetbal- of hockeykamp bijvoorbeeld.
Vanaf deze leeftijd treed er een groter verschil op tussen jongens en meisjes en kunnen gemengde sporten moeilijk gaan. Zo zullen meisjes merken dat ze tijdens het sporten het fysiek vaak afleggen tegen jongens van dezelfde leeftijd wat vervelend kan zijn in een gemengde sport. Al hoeft dit, afhankelijk van de sport, geen probleem te zijn.

Wat kan ik als ouder doen om mijn kind te helpen?

Indien je kind nog niet sport is het goed om te weten dat kinderen vaak het gedrag van hun ouders overnemen. Als je dus zelf een sport beoefend zoals bijvoorbeeld tennis, zal je kind eerder geneigd zijn om ook te gaan sporten en zo nu en dan al een balletje te slaan als hij mee gaat.

Enkele tips die ervoor zorgen dat je kind het sporten leuk blijft vinden:

 • help je kind beter te worden in het sporten, door er bijvoorbeeld mee te spelen in de achtertuin,
 • ga zelf als ouder kijken als je kind gaat sporten en blijf bij ze (mits dit niet afleid van de training),
 • moedig je kind aan om verder te blijven gaan als het even tegen zit, leg uit dat ook verliezen bij het sporten hoort,
 • leg uit waarom bepaalde regels zo zijn en waarom regels belangrijk zijn om te volgen,
 • kinderen maken ongetwijfeld fouten tijdens het sporten, reken ze hier niet op af,
 • leg uit dat winnen niet altijd zit in het winnen van een partij of het als eerste eindigen, het behalen van een eerste band bij judo is ook een overwinning,
 • ga als ouder niet tegen de beslissingen van eventuele scheidsrechters of trainers in waar je kind bij is. Dit zal het gezag ondermijnen,
 • je bent als ouder vaak snel boos of beschermend als er oneerlijk spel is tegen je kind, probeer echter rustig te blijven in een dergelijke situatie.

Verplicht je kind niet om te sporten.

Het is belangrijk dat je je kinderen niet te veel pushed om te sporten, kinderen (met name jonge kinderen) moeten plezier hebben in wat ze doen. Er zijn ouders die erg veel druk op hun kind zetten om te presteren terwijl het kind er misschien mentaal en fysiek nog helemaal niet klaar voor is. "Laat het kind verschillende sporten proberen"Laat het kind verschillende sporten proberen, kijk wat de vriendjes en vriendinnetjes aan sport doen. Het zal altijd voorkomen dat een kind op een bepaald moment geen zin heeft om naar de training te gaan, dit is niet erg en volkomen normaal. Moedig het echter wel aan om te gaan en leg uit dat training belangrijk is om verder te komen. Een andere praktische tip, wanneer je kind bijvoorbeeld niet naar de voetbaltraining wil, kan zijn om te zeggen dat dat prima is maar dat er vervolgens de komende week ook thuis niet meer gevoetbald zal worden.

Tot slot, er is een grote keuze aan sporten voor kinderen zoals paardrijden, voetbal, hockey, judo... belangrijk is dat het kind een sport doet waar hij of zij plezier aan beleefd.

 

 • usericon

  Geachte heer/mevrouw
  Dank u wel voor deze informatie, ik vind heel goed.

  compliment voor jullie werk.

  groetjes

  chaara

 • usericon

  Hoi.
  Ik heb zelf ook 2 zoontjes Yelten&Nigel ze voetballen alebij alleen ze durfen niet op kamp. alleen als hun grote zus Emma mee gaat alleen die zit 2 teams hoger?? zal dat mogelijk zijn??

  Groetjes Linda&noah1111111111111
  Yelten = 8 jaar
  Nigel= 7,,5 jaar
  Emma= 10 jaar

 • usericon

  Geplaatst door LindaHover-999(Gast) op 23-05-2013 om 19:27:46
  Hoi.
  Ik heb zelf ook 2 zoontjes Yelten&Nigel ze voetballen alebij alleen ze durfen niet op kamp. alleen als hun grote zus Emma mee gaat alleen die zit 2 teams hoger?? zal dat mogelijk zijn??

  Groetjes Linda&noah1111111111111
  Yelten = 8 jaar
  Nigel= 7,,5 jaar
  Emma= 10 jaar


  hallo dan moet je het aan de vereniging vragen. maar wat heeft u prachtige namen Yelten Nigel en Emma wauw!
  geef ze maar een knuffel van ilse :D

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over activiteiten & sport