ADHD en Verslaving

ADHD en Verslaving Foto: nickstone333

erna Blogpost door: erna
Geplaatst op: 18-07-2012 om 19:06

Een vraagstuk dat al vele malen besproken, bekeken en onderzocht is en wordt. Is er een verband? Als moeder zijnde van één zoon in de puberteit en één adolescente zoon vraag ik mij dat vaak af, temeer omdat beide dyslectisch zijn en concentratie problemen hebben. De oudste is in het verleden onderzocht en er is een lichte mate van ADHD geconstateerd. Zeer gevoelig is hij zeker voor omgevingsfactoren. We hebben hem een korte periode, na jarenlang aandringen van leerkrachten, Ritalin gegeven. Ik constateerde toen een spontane agressie. Hij was niet meer voor rede vatbaar, snel en extreem boos. Zelfs de leerkrachten stonden te kijken want hij was normaal een druk en brutaal ventje maar niet agressief. Ik stopte zonder medeweten van de leerkrachten zijn medicatie, ik wilde mijn zoon terug. De leerkrachten bleven roemen dat het nu veel beter met hem ging. Ik heb hem nooit meer Ritalin gegeven.

Anti Methylfenidaat ben ik bijna altijd geweest, dit is het hoofdbestanddeel in Ritalin, Concerta en Medikinet. Nu vraag ik mij soms af of het zo slecht is. In de familie zie ik dat een gezin beter is gaan functioneren met moeder en vader aan de Medikinet. Er is weer overzicht, minder chaos in het hoofd, kinderen worden beter begeleid en minder gauw escalaties. Daarnaast wordt er gedoseerd geblowd, met name om het rebound effect te verminderen. Uiteraard zijn dit ouderen die al met schade en schande wijs zijn geworden. Ze hebben een goede weg gevonden door acceptatie. Softdrugs worden dus in beperkte mate gebruikt. Is er echter een onbehandelde ADHD’er dan kunnen softdrugs of zelfs harddrugs een heel goede zelfmedicatie zijn, echter er is geen begeleiding en toezicht waardoor escalatie kan ontstaan. Verkeerd gebruik en verslaving ligt dan op de loer.
Buiten de verslaving is er nog een duidelijk gevaar door het experimenteren met drugs op jonge leeftijd. Jongeren kennen vaak hun grenzen niet maar zien ook het gevaar niet. Tegenwoordig is bijvoorbeeld het THC gehalte in marihuana vele malen hoger dan vroeger. Kort gezegd is THC het hoofdbestanddeel in marihuana  wat de kick geeft. Door het hoge gehalte kan men in psychose raken, wat inhoudt dat men waanbeelden gaat zien, indenken of stemmen gaat horen die er niet zijn. Deze zijn vaak destructief. Men wordt angstig of agressief. Ook kan door overmatig gebruik de structuur van het leven verdwijnen en blijvende schade aan de hersenen veroorzaken zoals concentratie stoornis. De hersenen zijn nog in ontwikkeling welke door gebruik van alcohol of drugs verstoord raakt.

Naast drugs zijn er andere vormen van verslaving. De gewoonteverslaving is vaak vele malen groter dan de lichamelijke verslaving en moeilijker te overwinnen. Wat heeft gewoonte dan voor effect? Het is een terugkerend ritueel. Een ritueel geeft vaak rust. Het geeft een kader. Kinderen met ADHD hebben vaak vaste regels oftewel kaders nodig om beter te kunnen functioneren. Bij een gewoonte hoeft men niet na te denken, het geeft rust. Zo komen mijn beide kinderen thuis en na een dag vol indrukken van school, werk, vrienden enz., kruipen ze gelijk achter de computer. Wanneer ik ze er op aan spreek krijg ik te horen; ‘Even rust mam’. Vaak zijn het spelletjes waarbij een hoge mate van concentratie nodig is. Veelal zijn het bewegende beelden en daarbij hebben ze het liefst nog harde muziek op de oren. Zo sluiten ze zich tijdelijk af van de buitenwereld. Even nergens anders aan denken want je moet je richten op het spel. Zo vinden de kinderen in deze tijd hun eigen manier om rust te creëren in het hoofd. Maar zonder goede begeleiding kan een gewoonte zoals het gamen verslavend werken. Voor een ouder is het soms ook makkelijk wanneer het altijd zo drukke kind rustig achter de computer zit. Men laat het gamen om zo even tijd voor zichzelf of bijvoorbeeld het koken te hebben. Het risico is opnieuw dat het kind deze zelf gecreëerde wereld prettig vindt en telkens terug wil na een drukke schooldag en geen behoefte meer heeft om buiten te spelen. Dat kost steeds meer energie en hij of zij kiest ervoor in deze eigen wereld te verblijven wat hij of zij zelf in de hand heeft en wat een zekere mate van rust geeft.
Deze opsommingen zijn allemaal voorbeelden vanuit mijn visie door met kinderen of volwassenen te praten over hun probleem maar komen ook voort uit de verhalen van mijn kinderen. Nog steeds wordt er onderzoek naar gedaan om een duidelijk beeld te krijgen en misschien gaan we eens begrijpen hoe ons brein werkt.

Tijdens het doorlopen van het internet naar informatie vond ik de site adhd volwassenen wat veel interessante en duidelijke informatie geeft.

Duidelijk wordt waarom mensen met ADHD met name voor bepaalde drugssoorten gevoelig zijn. Het geeft enig inzicht met misschien besluitvorming voor het geven van medicatie. Blijf wel altijd kritisch en kijk goed naar je kind voor het effect. En naast een eventueel medicijn heeft het kind te allen tijden begeleiding nodig. Soms kan hij of zij zelfs voldoen met alleen begeleiding en regelmaat. Of zoals van oudsher bekend, de drie R’s te hanteren zijnde: ‘Rust, Reinheid, en Regelmaat’. In deze tijden van hypercommunicatie is het niet altijd even makkelijk om die drie R’s te handhaven.

Ik hoop met deze enigszins beperkte informatie wat inzicht te geven om vooral ouders goed na te laten denken. Nogmaals, Ritalin is geen oplossing maar kan het een hulpmiddel zijn om excessen te vermijden. Kijk eerst of uw kind met goede begeleiding en structuur ook zonder medicatie kan functioneren. Onthoud dat ADHD of ADD geen ziekte is en zelfs voor sommigen een zegen kan zijn in het leven dat zij gaan leiden.

  • usericon

    Ik nodig de lezer uit een reactie te plaatsen op het forum betreft het drugs gebruik van uw kind....

  • usericon

    Beste Erna,

    gezien uw interesse in dit onderwerp wil ik u er graag op wijzen dat het ICASA onderzoek doet naar de relatie tussen ADHD en verslaving. Het ICASA heeft als doel te onderzoeken in hoeverre ADHD een risicofactor is voor verslaving. Wij hopen hierdoor het leven van mensen met ADHD te verbeteren door passendere behandelingsmethoden en we hopen de ontwikkeling van een eventuele verslaving te voorkomen. Graag verwijs ik u naar onze website voor recente informatie over het onderzoek en de bevindingen: www.adhdandsubstanceabuse.org.

    Groeten,
    ICASA foundation

  • usericon

    Prachtig...! Ik weet dat er nog veel over onderzocht moet worden en ook wordt. Jullie organisatie was ik nog niet tegenkomen, maar ik ben dan ook geen internet verslaafde (meer) ;-)

    Een snelle blik op jullie site geeft gelijk wat één vraag, en één opmerking:

    Opmerking..: Jammer dat er geen mogelijkheid is om de teksten in het Nederlands weer te geven.. Handig om per regio/land het algemene Engels te gebruiken maar daarnaast ook de lokale taal zodat het meer mensen bereikt..

    Vraag.: Is dit een onafhankelijke organisatie of wordt het ondersteund door de farmaceutische industrie? .. Vaak beïnvloed dit namelijk een onafhankelijk onderzoek.. Dat zou heel jammer zijn..

    Verder enorm dank voor de reactie.. Ik ga de site volgen maar eerst eens goed doornemen..
    In overleg zou ik jullie bevinden in het kort op deze site willen weergeven, zodat het meer mensen enig inzicht geeft..

    Groet
    Erna,
    (moeder, en beginnend internet schrijfster van blogs, columns, en algemene artikelen.:-)

  • usericon

    Bedankt voor je reactie, Erna! Omdat we een internationale organisatie zijn, is onze website in het Engels. Er zijn wel veel artikelen te vinden in het Nederlands die kort inzicht geven in onze werkzaamheden. Zie bijvoorbeeld: http://www.trimbos.nl/nieuws/trimbos-nieuws/internationaal-netwerk-icasa-definitief-opgericht
    De organisatie wordt niet gefinancieerd door de farmaceutische industrie omdat we onafhankelijkheid hoog in het vaandel hebben staan en we streven naar onafhankelijke antwoorden op onze onderzoeksvragen.

    Als u nog meer vragen heeft, schroom dan niet om contact met me op te nemen!

    Groeten,
    ICASA

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere columns van erna

  • Vroegah

    Vroegah

    Laatst kreeg ik de opmerking dat het schandalig is hoe de jeugd zich met toenemende mate gedraagt tegenwoordig. Neem nu de jaarwisseling. Vroeger was dat toch wel even anders. De comazuipers worden steeds jonger en het aantal jonge comazuipers is zelfs ver...
    Vroegah

  • Mijn kind is 'anders'

    Mijn kind is 'anders'

    Een artikel min of meer ontstaan door het op deze site eerder gepubliceerde artikel  “ADHD en verslaving”,  en de discussie “
    Mijn kind is 'anders'

  • Mijn kind in een scheiding

    Mijn kind in een scheiding

    Een boodschap. Scheiding, vaak een intense periode van boosheid, pijn, machteloosheid, enz... Het brengt net als overlijden een rouwperiode met zich mee. Voor alle partijen! Met alle partijen praten we ook over familie. Ook zij gaan een periode ...
    Mijn kind in een scheiding