Vroegah

Vroegah Foto: FaceMePLS

erna Blogpost door: erna
Geplaatst op: 01-02-2013 om 20:03

Laatst kreeg ik de opmerking dat het schandalig is hoe de jeugd zich met toenemende mate gedraagt tegenwoordig. Neem nu de jaarwisseling. Vroeger was dat toch wel even anders.
De comazuipers worden steeds jonger en het aantal jonge comazuipers is zelfs verdubbeld in 2012. Naast het comazuipen blijkt tevens dat het afsteken van vuurwerk van de twee laatste jaarwisselingen meer oogletsel heeft veroorzaakt dan bij alle Amerikaanse soldaten in 3,5 jaar dienst in Irak. De cijfers liegen er niet om! Toch is er tijdens de afgelopen jaarwisseling bij jongeren onder de 18 jaar een afname gezien van oogletsel door vuurwerk.

Vroeger en nu

Dan gaan we naar de jaarwisselingen in vroegere tijden. Waren die minder extreem? Een aantal direct zichtbare veranderingen in de maatschappij zijn duidelijk aanwijsbaar, zoals:

 • Middelen worden extremer, het vuurwerk wordt steeds groter en gevaarlijker,
 • Door de open grenzen binnen Europa is het binnensmokkelen van illegaal vuurwerk vele malen makkelijker geworden,
 • De jeugd van tegenwoordig heeft meer te besteden dan de jeugd in vroegere tijden,
 • De sociale controle is minder waardoor kinderen makkelijker excessief gedrag kunnen vertonen. Buiten op straat is er geen toezicht van ouders namelijk, en we denken tegenwoordig wel twee keer na eer we, als buitenstaander, ergens iets van zeggen.
 • Uiteraard heeft onze politiemacht er mee te maken. Door beperkingen en bezuinigingen heeft de politie tegenwoordig geen overmacht meer.


Buiten deze verandering is het ‘mens eigen’ steeds groter en beter te worden en liefst zo snel mogelijk. We hebben ook steeds meer actie nodig om die rush te ervaren. We zijn decadent aan het worden in de breedste zin van het woord. Toch waren ze ‘vroegah’ ook geen lieverdjes. Ik zie de grote groepen jongeren met kettingen, boksbeugels, stokken, riemen en zelfs messen op nieuwjaarsdag over straat lopen. Het doel… een andere groep te treffen. De tijd om machtsverhoudingen duidelijk te maken. Kerstbomen te veroveren voor het Nieuwjaarsvuur. Een traditioneel beeld wat me altijd is bijgebleven omdat het me veel angst heeft aangejaagd destijds. Dit is natuurlijk een van de voorbeelden, maar in vroegere tijden sprak men eerder met de vuisten i.p.v. de tong.

De vraag is dan of de jeugd nu echt zo erg is veranderd en minder verantwoordelijk? Of zijn er meer mogelijkheden voor excessen? En voeden wij de huidige jongeren niet op? Hoe dan ook, veranderen doen we zeker. En een verandering is niet altijd een verbetering. Laten wij ouderen met weemoed naar vroegere tijden kijken en met enige tolerantie naar de huidige jeugd…

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere columns van erna

 • Mijn kind is 'anders'

  Mijn kind is 'anders'

  Een artikel min of meer ontstaan door het op deze site eerder gepubliceerde artikel  “ADHD en verslaving”,  en de discussie “
  Mijn kind is 'anders'

 • Mijn kind in een scheiding

  Mijn kind in een scheiding

  Een boodschap. Scheiding, vaak een intense periode van boosheid, pijn, machteloosheid, enz... Het brengt net als overlijden een rouwperiode met zich mee. Voor alle partijen! Met alle partijen praten we ook over familie. Ook zij gaan een periode ...
  Mijn kind in een scheiding

 • ADHD en Verslaving

  ADHD en Verslaving

  Een vraagstuk dat al vele malen besproken, bekeken en onderzocht is en wordt. Is er een verband? Als moeder zijnde van één zoon in de puberteit en één adolescente zoon vraag ik mij dat vaak af, temeer omdat beide dyslectisch zijn en con...
  ADHD en Verslaving