De wintertijd begint!

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 24-10-2012 om 14:55

Aankomend weekend gaat de klok een uur terug. Dan gaat de wintertijd in. De wintertijd is in het leven geroepen zodat het ‘s ochtends eerder licht is en ‘s avonds eerder donker. Als we het hele jaar door de zomertijd zouden aanhouden, dan kan het in de winter pas om 10 uur ‘s ochtends licht worden! En dat is natuurlijk een beetje laat.

De meeste mensen zullen geen moeite hebben met de overgang van de zomer- naar de wintertijd. Natuurlijk: het geeft officieel aan dat het mooie, warme weer voorbij is en we de winter in gaan. Maar aan de andere kant krijg je zomaar een uurtje extra en mag je dus een uurtje langer slapen!

Jonge kinderen

Jonge kindjes snappen dit heuglijke feit echter nog niet zo goed. Wanneer de wintertijd begint, moeten zij een uur eerder naar bed. In plaats van zeven uur moeten zij om zes uur al onder de dekentjes. En maak hun biologische klok maar eens wijs, dat ze juist niet een uur eerder wakker hoeven te worden!

Je kunt hier echter op in spelen door je kindjes voor te bereiden op de wintertijd. Vanaf zo’n drie dagen voordat de wintertijd in gaat, laat je ze elke dag iets later naar bed gaan. Ze worden dan ‘s ochtends ook steeds iets later wakker.

Oudere kinderen

Voor oudere kinderen komt de overgang naar de wintertijd trouwens beter uit. Zij moeten in de zomertijd vaak ‘s ochtends wakker gemaakt worden om naar school te gaan, en met de wintertijd hoeft dat niet. Ze hebben namelijk het gevoel dat ze een beetje hebben kunnen uitslapen door dat uurtje extra. Dat gevoel geldt natuurlijk ook voor papa en mama.

Van winter- naar zomertijd

De overgang van de winter- naar de zomertijd - dus wanneer de klok een uur vooruit gaat - is meestal minder makkelijk. De meeste volwassenen hebben namelijk een ritme dat iets langer is dan een etmaal (24 uur). Bij de overgang van de zomer- naar de wintertijd duurt zo’n etmaal eenmalig 25 uur. Dat ligt dus vrij dicht bij ons natuurlijke ritme. Bij de winter- naar de zomertijd duurt een etmaal echter maar 23 uur. En dat voelt voor de meeste mensen veel ingrijpender. Vooral avondmensen kunnen hier last van hebben.

Eigenlijk hebben alleen heel kleine kinderen een echt 24 uurs-ritme. Zij worden standaard vaak een stuk eerder wakker dan papa en mama. Wanneer zij normaal gesproken al vroeg wakker zijn, wordt dat na het invoeren van de wintertijd wel erg vroeg... Probeer dus eens om jonge kindjes later naar bed te laten gaan. Dan worden zij ‘s ochtends ook later wakker.

Bron: Joke Meijer, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) - expert op het gebied van de biologische klok en slaap.

 • usericon

  Vreselijk die zomertijd!
  Mensen hebben geen idee wat voor aanslag het is op je lichaam
  Mensen die eerder op willen staan kunnen dat toch zelf doen
  Waarom moet iedereen gedwongen meedoen
  We hebben allemaal een biologische klok
  en die wordt totaal in de war gebracht, dat betekent ieder half jaar aanpassen enn omschakelen.

  Ik hoop dat onze nieuwe koning deze regel afschaft.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over opvoeding & gedrag