Roken op school

Roken op school Foto: Trostle

Artikel door: SuzanneH
Geplaatst op: 25-03-2013 om 20:07

Zit jouw kind op het voortgezet onderwijs? Grote kans dat hij hier stoere vrienden heeft gekregen, die hem hebben leren roken. Wees er niet trots op, roken - en meeroken - is namelijk één van de belangrijkste redenen waarom mensen ziek worden of zelfs overlijden. Kinderen gaan jammer genoeg sneller roken als hun vrienden dit ook doen. En hoe eerder een kind begint met roken, hoe eerder hij verslaafd zal zijn, en hoe moeilijker het zal zijn om weer te stoppen.

Steeds meer scholen uit het voortgezet onderwijs zien ook dat hun leerlingen op steeds jongere leeftijd een sigaret opsteken. Zij willen hun leerlingen liever een gezonde leeromgeving bieden. Daarom heeft een kwart van de scholen uit het voortgezet onderwijs een rookverbod ingesteld op hun pleinen en terreinen. Er is nog geen wet die roken op schoolpleinen verbiedt, en daarom hebben deze scholen zelf actie ondernomen. Dit stuitte soms op wat weerstand, van bijvoorbeeld rokende docenten of mensen uit de buurt die bang waren voor overlast van leerlingen die dan maar een blokje om gingen om een sigaret op te steken.

Maar: wist jij bijvoorbeeld dat 70% van alle rokers is begonnen met roken voor zijn achttiende verjaardag? Dat de meeste rokers hun eerste sigaret op het schoolplein hebben opgestoken? Of dat één op de vier kinderen die begint met roken zijn 65e verjaardag nooit haalt? Dit zijn harde cijfers.

Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) komt daarom in actie. Haar directeur, Michael Rutgers, vindt dat gezonde longen gezond moeten blijven. En ouders zullen het hier natuurlijk mee eens zijn, want wie wil zijn kind nu niet gezond - en in een gezonde omgeving - zien opgroeien?

Het Longfonds heeft de campagne ‘Op school steek je niks op’ in het leven geroepen. Hiermee roept zij schooldirecteuren van het voortgezet onderwijs op om hun schoolterreinen rookvrij te maken. Het uiteindelijke doel is dat er uiteindelijk een daling is in het aantal rokende jongeren. Zo proberen we samen te werken aan een gezond Nederland, waar steeds minder mensen overlijden aan de gevolgen van tabaksrook.

Meer info over roken onder jongeren? Lees dan dit artikel over jongeren en roken eens.

Meer infomatie over de campagne en een stappenplan om als school te beginnen met een rookvrij schoolplein vind je op de site van het Longfonds.

Bron: longfonds

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over opvoeding & gedrag