Vader en zoon

Vader en zoon Foto: Schjelderup

Artikel door: SuzanneH
Geplaatst op: 14-11-2012 om 19:45

Deze week barst Praathoek van de testosteron! Het gaat namelijk over treinen, auto’s en blokken. Iwan, papa van Luca (bijna 2), vertelt wat hij zoal onderneemt met zijn kleine stoere bink. Want dat is Luca!

Luca

Trotse Iwan begint: ‘Ik wilde geen Nederlandse naam gebruiken. Dat is zo standaard en spreekt me persoonlijk minder aan. Nadat we een hoop namen waren langsgelopen, kwamen we uiteindelijk tot een tweetal namen die we eigenlijk beide wel gaaf vonden. Eén voor een jongen en één voor een meisje. Luca vond ik zelf een mooie naam omdat het een Italiaans tintje heeft, en je hoort het niet elke dag’.

De Cars-wagen

Al snel blijkt dat de mannen vaak samen op pad gaan en dan hele stoere dingen doen. Iwan vertelt: ‘Luca en ik zijn altijd wel ergens te vinden. Ik probeer zoveel mogelijk langs vrienden familie te gaan en we zijn regelmatig in de speeltuin of gewoon lekker thuis te vinden. We spelen vaak met auto’s en blokken, maar het geweldigste vindt Luca het om rond te scheuren op zijn Cars-wagentje. Daarmee doen we wel eens een rondje door de buurt, dan duw ik hem en maak allerlei autogeluiden’.

Wat een coole papa is Iwan! Toch kan Luca zichzelf ook aardig vermaken. ‘Hij speelt dan vooral met zijn speelgoedauto van Cars, waar hij hele dagen op rond kan rijden,’ glundert Iwan. ‘Dat vindt hij helemaal het einde. Hij speelt ook vaak met een bal, blokken of treintjes. Autorijden vindt hij ook leuk. Maar met een pop kan hij zich ook goed vermaken. Wat dat betreft is Luca heel makkelijk. Hij kan het goed alleen vinden, maar hij vindt het gelukkig ook gaaf om samen met de treintjes of blokken te spelen’.

Cruisen

Die Cars-wagen en treinen doen het hem hè. Hebben we hier al maken met een toekomstige Formule 1 coureur of treinmachinist? Hoe denkt Iwan daar over? Iwan: ‘Ik heb niet echt een voorkeur wat Luca later wordt. Zolang hij het naar zijn zin heeft, vind ik het prima’. Iwan heeft al wel iets voor ogen wat hij later samen met Luca wil gaan doen: ‘Het lijkt me heel tof om straks langs het voetbalveld te staan om hem aan te moedigen, of om samen te cruisen met de auto’.

Zachte kant

Luca is niet alleen heel stoer; hij heeft ook nog een zachte kant. Hij slaapt namelijk graag met zijn knuffel Bumba. Iwan: ‘Meestal is Bumba zijn trouwe metgezel. Maar: Luca gooit hem ook regelmatig uit bed en kan prima zonder Bumba slapen. Dus in hoeverre het zijn maat is, is eigenlijk nog even de vraag, haha!’. Een andere zachte kant van Luca: ‘Luca gaat goed om met dieren. Maar dat moet ook wel, omdat we overal wel dieren in de buurt hebben’.

Schoenen

Wanneer we informeren of Iwan het leuk vindt om kleding voor Luca uit te zoeken, antwoordt hij: ‘Ja, vooral schoenen, omdat ze nog zo klein zijn. Schoenen zijn helemaal geweldig, vooral omdat Luca nog niet helemaal doorheeft dat je er normaliter een rondje in gaat lopen’.

Oerinstinct

Er wordt vaak gezegd dat er in vrouwen een oerinstinct naar boven komt zodra ze moeder zijn geworden. Heeft Iwan ook een vader-oerinstinct? ‘Natuurlijk’, zegt hij, ‘maar ik denk wel dat iedere vader dat in principe heeft. Er is altijd een bepaald gevoel wat je bij dingen hebt of krijgt, welke je een bepaalde richting op stuurt’.

Woordjes

Iwan weet precies wat Luca’s eerste woordjes waren en welke woorden momenteel de trend zijn bij het kleine mannetje. ‘“Bal” was, naast “mama” en “papa”, zijn eerste woordje. Maar ook “paard” en “draaien” zijn typische Luca woordjes. Soms heeft hij van die buien waardoor hij de hele dag niets anders zegt dan “mama”, “papa”, “oma” of “opa”’.

Slapen

Luca slaapt goed. ‘Een enkele keer wordt hij ‘s nachts wakker,’ vertelt Iwan. ‘Als hij dan niet binnen een aantal minuten weer slaapt, wil ik nog wel eens gaan kijken. Maar als er niets aan de hand is, laat ik hem gewoon liggen. Volgens mij is het niet goed om hem altijd maar uit bed te halen voor het minste of geringste’. Wijze woorden. Heeft hij verder nog tips?

Tip van Iwan

‘Ik noem Luca vaak niet alleen “Luca” of “zoon”, maar ook “maat”, “vriend” en “kameraad”, om te laten merken dat hij niet alleen mijn zoon is, maar ook een maat van mij. Dat is wel een tip die ik wil geven: gedraag je niet alleen als vader, maar ook als goede vriend’. Mooie woorden van Iwan!

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha