Zakgeld voor uw kind

Zakgeld voor uw kind Foto: _Dinkel_

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 20-03-2011 om 20:27

Op een gegeven moment zal jouw kind je komen vragen om zakgeld. Hoeveel zakgeld geef je dan je kind, en hoeveel zakgeld wordt er gemiddeld gegeven?

Geef ik mijn kind zakgeld?

Om kinderen te leren hoe met geld om te gaan is het geven van zakgeld een aardig hulpmiddel. Het blijkt dat kinderen die op regelmatige basis zakgeld krijgen beter met geld weten om te gaan, zelfs al gaat het om relatief kleine bedragen. Zakgeld wordt over het algemeen aangewend om aankopen te doen die niet onmiddellijk noodzakelijk zijn zoals cd’s, spelletjes, beltegoed, sigaretten, cadeautjes enz. Belangrijk voor het educatieve effect is wel dat er regels worden afgesproken tussen jou en je kinderen zoals:
- hoeveel zakgeld er gegeven gaat worden en leg dit bedrag vast voor het gehele jaar,
- wat mag en wat moet er van het zakgeld gekocht worden,
- moet er gespaard worden van het zakgeld,
- als jouw kind zijn zakgeld heeft uitgegeven vul het dan niet aan. Zo leert je kind de uitgaven
  beter te beheren. Stel geen extra zakgeld in het vooruitzicht als beloning voor bijvoorbeeld
  het behalen van goede rapportcijfers enz.

Vanaf welke leeftijd geef ik mijn kind zakgeld?

Over het algemeen wordt als advies gegeven vanaf een leeftijd van zes jaar te beginnen met het geven van zakgeld. Vanaf die leeftijd herkennen de meeste kinderen de verschillende munten met hun waarde. Het is een goede gewoonte om het zakgeld op een vaste dag van de week te geven zoals bijvoorbeeld de zondag. Op deze dag zijn de winkels niet open en kan je kind het geld niet gelijk uitgeven, maar heeft het tijd na te denken over de uitgave die het wil doen. Omdat dit het sparen bevordert is het zinvol je kind een spaarpot te geven die het zelf kan openen en waarbij de inhoud van buiten zichtbaar is. Als je kind ouder wordt, vanaf 10 tot 12 jaar, kan men beter het zakgeld per maand geven. Zo leert je kind geduldig te zijn en de uitgaven over een langere termijn te beheren.

Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind?

Er bestaat geen regel voor het bepalen van de hoogte van het zakgeld. Dit hangt o.a. af van de leeftijd, de financiële situatie van de ouders en waarvoor het zakgeld bestemd is. Te veel zakgeld kan er toe leiden dat je kind de waarde van geld onderschat. Te weinig zakgeld zou als gevolg kunnen hebben dat je kind heel weinig uit kan geven en daardoor niet leert hoe zijn budget te beheren. Het gemiddelde bedrag aan zakgeld bedraagt 31 euro per maand. Over het algemeen wordt er in kleine gezinnen, zoals één ouder gezinnen, meer zakgeld gegeven dan in gezinnen met twee ouders.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over opvoeding & geld