Dragracing

Dragracing Foto: USCPSC

Artikel door: SuzanneH
Geplaatst op: 21-02-2013 om 12:22

Heb jij een vader met een stoere hobby? Puck (14) wel! Haar vader Jan doet namelijk aan dragracing. Puck vertelt er alles over!

Wat is dragracing precies?


Puck: ‘Dragracing is autoracen in verschillende klasses. Zo heb je amateurklasses en professionele klasses. Het is eigenlijk heel moeilijk uit te leggen, maar het is te bizar voor woorden om mee te maken! Dragracing is iets voor iedereen die ervan houdt en er racen ook meiden. Ik zou nu zelf trouwens niet willen racen, maar misschien komt het er ooit nog wel van’.

Wat vinden je vrienden en vriendinnen ervan dat je vader racet?


Puck: ‘Als ik het vertel geloven ze het eerst niet, maar later vinden ze het helemaal geweldig’.


Doet je vader het dragracen alleen of heeft hij een team dat hem helpt?

Puck: ‘Er is een heel team dat aan de auto sleutelt en mijn vader helpt bij de start. Mijn vader heeft een eigen auto en elke dinsdagavond sleutelt hij met zijn team aan de auto. Die staat in de loods achterin de tuin. Tijdens het sleutelen verstellen ze dingen aan de auto, zodat hij beter presteert’.

Hoe gaat de start van een race in zijn werk?


Puck: ‘Bij de start leidt Maurice, de manager van het team en starter, mijn vader naar de startlijn. Dan maakt mijn vader een burn out en rijdt weer terug. Maurice rent dan achter hem aan en zorgt ervoor dat de auto recht staat en dat de eerste oranje lamp brandt. Dan rijdt mijn vader een stukje naar voren en gaat de tweede oranje lamp branden. Daarna gaan de drie oranje lampen om de beurt branden en bij groen licht mag hij wegrijden’.


Help je mee in de voorbereidingen voor een race?


Puck: ‘Ik help niet veel mee, maar ik doe wel wat. Ik heb hem zelfs een keer terug naar de start gebracht, daar ben ik erg trots op!’


Heb je al veel bekende racers ontmoet?

Puck: ‘Ik heb veel racers ontmoet en velen blijken mij te kennen zonder dat ik ze heb ontmoet. Dat is wel een beetje vreemd in het begin, maar je went eraan. Ik heb Fast Freddy, Mads Eriksson en Ralf Schumacher ontmoet, maar ik heb niet echt met ze gepraat. Ralf Schumacher is een Formule 1 en DTM-racer*. Ik ging met hem op de foto bij de line-up op het circuit in Zandvoort. Ik mocht daar eigenlijk niet komen, maar ik ben gelukkig niet betrapt. Ik kwam ook op tv toen ik met Ralf op de foto ging’.


Heeft je vader vaak een race?


Puck: ‘Er is één keer per jaar een race in Hockenheim en drie races in Drachten. Zo'n race duurt een aantal dagen. Alles wordt dan nauwkeurig gepland, zodat het team niet voor verrassingen komt te staan’.


Ga je vaak kijken als je vader moet racen? En als je mee gaat met een race, neem je dan ook huiswerk mee of kan dat wel wachten?


Puck: ‘De meeste weekenden dat hij racet ga ik wel mee, maar soms gaat dat niet vanwege school. Eigenlijk heeft het geen nut om mijn huiswerk mee te nemen, want ik kan me echt niet concentreren met al die draaiende motoren’.


Vind je het racen wel eens eng?


Puck: ‘Ik vind het niet eng, maar ik krijg wel bijna een hartverzakking als ik tireshake* opmerk’. 


Heeft je vader al veel prijzen gewonnen?


Puck: ‘In de loods waar zijn auto staat geparkeerd staan bekers en andere prijzen op de kast. Dus eigenlijk best wel!’


Wat vind je het leukste gedeelte van een race?


Puck: ‘Het leukste is de triomf als mijn vader of mijn oom (Marc, ook een dragracer, red.) het goed hebben gedaan. En het plezier dat we hebben is onbeschrijfelijk. Het vervelendste vind ik dat je elke ochtend rond negen uur wordt gewekt door de startende motor van de buren bijvoorbeeld’.


Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?


Puck: ‘Ik vond het leuk om dit interview te doen’.


Je ziet het, Puck weet alles van dragracing en ze is zelfs bekend bij Ralph Schumacher! Bedankt voor je verhaal Puck! 


Verklarende woordenlijst

Tireshake: een tireshake ontstaat doordat het volle vermogen van de motor wordt omgezet in 100% grip waarbij er geen enkele mate van wielspin aanwezig is. De band moet op dat moment alle energie omzetten in een voorwaartse beweging wat veelal niet mogelijk is. Hierdoor raakt de band uit model en gaat met een onregelmatige frequentie in alle richtingen bewegen. Deze 'bandenschud' veroorzaakt een heftige trilling door de auto waarbij onderdelen afbreken, doorscheuren of zelfs een krukas uit zijn lagers loopt (bron: www.velocityracing.nl).DTM-racer: Deutsche Tourenwagen Masters-racer.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha