Overgewicht bij kinderen

Overgewicht bij kinderen Foto: ilco

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 20-03-2011 om 21:29

Overgewicht is een veel voorkomend probleem, niet alleen bij ouders maar ook bij kinderen. Onze BMI calculator is een indicatie van het gewicht voor kinderen.

Is mijn kind te dik?

Om te beoordelen of je kind last heeft van overgewicht kun je tabellen raadplegen waarin normen zijn opgenomen die betrekking hebben op leeftijd, geslacht en gewicht. Bereken hier het BMI voor uw kind. Beter is het met je kind eens naar de huisarts of een diëtist te gaan om het te laten wegen en meten. Hierbij zal tevens de voedingsgewoonte aan bod komen en afhankelijk van de noodzaak kan er een dieet worden voorgeschreven. Ook bij niet problematische gevallen kan de huisarts of diëtist goede tips geven over gezonde voeding en beweging. Laat je kind merken dat je bezorgd bent maar stel je niet te kritisch op. Steun je kind in het wijzigen van de voedingsgewoonte en besteed er voldoende aandacht aan. Zo kan het bijvoorbeeld ook nodig zijn naast het eetpatroon ook het leefpatroon aan te passen, zoals eten op gezette tijden zodat er regelmaat komt. Als het kind zelf bereid is wat aan het overgewicht te doen is het ook makkelijker te motiveren iets aan beweging of sport te gaan doen.

Eén op de acht kinderen heeft overgewicht

Het percentage Nederlanders dat te zwaar is bedraagt ruim 40%. Ook kinderen maken hier deel van uit, maar liefst één op de acht kinderen in Nederland heeft last van overgewicht. In de laatste tien jaar zijn met name kinderen in de leeftijdscategorie tussen 5 en 11 jaar een stuk dikker geworden. Zeker bij kinderen die in de groei zijn is het verkrijgen van voldoende voedingsstoffen van zeer groot belang. Een gezonde voeding samen met lichaamsbeweging zorgt voor een gezonde levenswijze. Besef dat kinderen vaak het gedrag van hun ouders imiteren; geef zelf dus het goede voorbeeld.

Interessante links


 

  • usericon

    Mijn dochtertje van 9 jaar heeft naast haar beperkingen ook overgewicht. Ben in mijn zoektocht naar hulp terecht gekomen bij fysiofit. Een praktijk van fysiotherapeuten die kinderen met beperking, maar ook met overgewicht, begeleiden over voeding en bewegen. Daarnaast doen ze in samenwerking met een diëtiste en een kinderarts een het kind onderzoeken en hebben een programma opgesteld om het kind bewuster te laten worden over wat ze eten en of ze genoeg bewegen. Ik moet zeggen het werkt. Mijn dochtertje is erg enthousiast en samen nemen we door wat ze eet en welke kleur dat eten heeft rood, oranje of groen en of ze die dag genoeg bewogen heeft.Het is gewoon een optel sommetje op een leuke en speelse manier met goede resultaten. Met een beetje geluk word dit ook nog vergoed door de zorgverzekering. Misschien een goede tip.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & voeding