Sneeuwpret

Sneeuwpret Foto: Tony Crider

Artikel door: SuzanneH
Geplaatst op: 03-02-2012 om 19:11

Jaaa, het sneeuwt! Kindjes zijn dol op sneeuw. Wat voor spelletjes kun je spelen in de sneeuw? Om te beginnen: zorg dat je kind warm aangekleed is! Trek hem meerdere laagjes kleding aan, een paar dikke sokken, een sjaal, een muts, handschoenen en laarzen. Dan kan de pret beginnen!

Sneeuwballengevecht

Het meest voor de hand liggende spelletje: een sneeuwballengevecht! Maak teams en kijk wie er het hardste kan gooien of de grootste sneeuwballen kan maken.

Sneeuwpop maken


Ook leuk, als er veel sneeuw ligt: een sneeuwpop maken! Als je goede plaksneeuw hebt, kun je gemakkelijk ballen rollen. Rol er twee of drie en zet ze op elkaar. De grootste bal komt onderop, de kleinste bal bovenop. Geef de sneeuwpop een gezicht met een wortel neus en met steentjes ogen en een mondje. Kleed hem aan met een muts en een sjaal en maak met bezemstelen armen.

Sneeuwengel

Kinderen kunnen bengeltjes zijn, maar uiteraard ook engeltjes. Het bewijs: ga op je rug liggen en zwaai met je armen en benen in de sneeuw. Het resultaat: een sneeuwengeltje!

Sleeën

Als je een hond hebt die weet hoe hij een slee moet trekken, of gewoon een lieve papa of mama, is sleetje rijden erg leuk. Het gaat het makkelijkste als er veel sneeuw ligt. Als er maar weinig sneeuw ligt, schuurt de slee namelijk snel over de stoep of de weg en dat is niet de bedoeling. Het is ook leuk om van een berg af te sleeën, maar dit kan wel snel gevaarlijk zijn. Het is trouwens geweldig om door papa of mama naar school gebracht te worden op de slee!

Sporenzoekertje

Wanneer er sneeuw ligt, kun je allerlei sporen zien. Sporen van auto’s, fietsen, wandelaars.. Maar ook van dieren. Het is leuk om te kijken of je ziet welk spoor van welk diertje is. Een vogeltje, een konijntje of een poesje; kijk met je kindje of je de sporen kunt identificeren.

Vetbol

Misschien zie je sporen van vogeltjes in je tuin. Bedenk dat vogeltjes ook moeten eten en dat het lastig is een wormpje te vinden onder al die sneeuw. Om ze te helpen om aan eten te komen, kun je vetbollen met zaadjes in de winkel kopen en deze in je tuin hangen. Je kunt ook zelf een vetbol maken: doe een beetje frituurvet in een plastic bekertje en gooi er wat zaadjes (zoals zonnepitten) bij. Hang er een touwtje in en wacht tot het frituurvet gestold is. Hang de vetbol daarna op in de tuin. De vogeltjes zullen je dankbaar zijn!

Schaatsen

Schaatsen lijkt een echte winteraangelegenheid. Schaatsen is echter niet zo fijn en handig als het sneeuwt. Het ijs wordt vies van sneeuw, maar ook kun je niet goed zien of ergens een wak is. Wacht daarom met schaatsen tot de sneeuw een beetje ontdooid is. Let daarnaast goed op de weerberichten, daarin vertellen ze vaak of het ijs veilig is. Als je voor het eerst gaat schaatsen met je kind, kun je voor jouw kind schaatsen met dubbele ijzers kopen en/of een stoel meenemen waar het op kan steunen tijdens het schaatsen. Als je natuurijs niet vertrouwt, kun je ook naar de ijsbaan.

Na al die sneeuwpret is het heerlijk om warme chocomel met slagroom te drinken bij de verwarming om weer lekker warm te worden. Genieten!

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over activiteiten & spelen

 • Tweedehands speelgoed

  Tweedehands speelgoed

  Tweedehands speelgoed: makkelijk en betaalbaar.
  Tweedehands speelgoed

 • Pasen

  Pasen

  Pasen, tijd voor een nieuw knutselfestijn met je kind!
  Pasen

 • Carnaval

  Carnaval

  ‘De Jungledans’, ‘Kaasboer Klaas’, ‘het Smurfenlied’, ‘Ik laat je thuis’.. Het zijn enkele titels uit het uitermate hoogdravende portfolio van het zuiderse feest dat weer voor de deur staat: carnaval! Van 19 tot en met 21 januari 2012 begint (veelal onder de rivieren) ‘...
  Carnaval