Carnaval

Carnaval Foto: juhansonin

Artikel door: SuzanneH
Geplaatst op: 16-02-2012 om 07:21

‘De Jungledans’, ‘Kaasboer Klaas’, ‘het Smurfenlied’, ‘Ik laat je thuis’.. Het zijn enkele titels uit het uitermate hoogdravende portfolio van het zuiderse feest dat weer voor de deur staat: carnaval! Van 19 tot en met 21 januari 2012 begint (veelal onder de rivieren) ‘t feest van polonaises, optochten en hier en daar een drankje. Gezellig! Je kindje gaat vast ook carnavallen op school. Met klasgenootjes siroop drinken en met confetti gooien.

Wat is carnaval?

Om te beginnen eerst nog even een opfriscursusje over carnaval. Mensen associëren het vaak met feesten, verkleden en gezelligheid, maar de herkomst is behoorlijk serieus. Carnaval is het feest van de katholieken en wordt in de drie dagen voor Aswoensdag gevierd. Het feest duurt volgens de traditie van zondag tot dinsdagavond; ook wel de Vastenavond genoemd. De vastentijd begint om middernacht en duurt veertig dagen; tot aan Pasen. In de vastentijd is het flink bezuinigen geblazen op eten en drinken, en carnaval wordt daarom beschouwd als eetfestijn. Jezelf nog even lekker tegoed doen aan chips, frietjes en lekker drinken. De vastentijd is in het leven geroepen ter herdenking aan Jezus, die veertig dagen in de woestijn vastte, maar ook om tot bezinning te komen. Tot zover de geschiedenis.

Kindjes gaan dus, sowieso op school, carnaval vieren. In de polonaise en meezingen met Gerst die houdt van bier of de Gebroeders Ko die zingen over hun bitterbal. Naast carnaval op school en het kijken naar de optocht, wil je kindje misschien nog meer doen met carnaval. Dat kan!

Knutselen

Met je kind kun je diverse carnaval knutselwerkjes maken. Wat denk je van een eigen masker? Je kunt op diverse kleurplatensites maskers vinden. Print deze uit op een passend formaat en plak het dan op een stuk karton. Knip de ogen uit het masker (dit doet mama of papa) en ga samen het masker versieren. Als je geen geschikte kleurplaat kunt vinden, kun je ook een karton uitknippen in de vorm van het gezicht van je kindje. Je kunt hier wederom gaatjes voor de ogen en eventueel mond uitknippen en het masker vervolgens versieren. Je kunt gaan versieren met stiften en potloden, maar ook met glitters, stempels, strikken, lintjes…

Als je als ouder een kei bent in naaien, maak dan een stofjas voor je kindje. Zo eentje die lijkt op een jas van mensen die bijvoorbeeld in het lab werken en scheikundige proefjes doen. Je kind kan deze jas dan later versieren en er dingen op laten schrijven door vriendjes en vriendinnetjes.

Kindjes krijgen altijd, en zo ook met carnaval, knutselopdrachtjes op school. Ze maken individueel of in groepjes versieringen, maskers of showitems voor in de carnavalsoptocht. Het is leuk om het knutselwerkje van school thuis nog eens te maken met je kindje. Hij kan jou op deze manier iets leren, en dat is enorm stoer!

Verkleden

Carnaval is de kunst van het verkleden. Baby’s blijven nog altijd lief in een pakje van Maya de Bij of een Lieveheersbeestje. Grotere meiden vinden het vast geweldig om een mooie prinsessenjurk aan te hebben. Maak de outfit af met een gouden kroontje en glimmende schoentjes met een hakje. Mooie lippenstift, glitteroogschaduw en roze nagellak zorgen ervoor dat je meisje zich als een echte prinses voelt. Stoere gozers behouden hun geloofwaardigheid in een piratenpak of als ninja, met zo’n rode band in het haar en wat coole moves.

Optocht

Natuurlijk is ‘optocht’ een ander codewoord bij carnaval. Elke carnavalvierende plaats heeft wel een optocht, sommige plaatsen zowel overdag als ’s avonds. Tijdens de optocht komende mooiste carnavalswagens voorbij, maar ook wordt Prins Carnaval voorgesteld. Wie weet staat jouw kindje op de koninklijke wagen te zwaaien!

Het mag duidelijk zijn: carnaval is groot feest. Alaaf aan de lezers die gaan feesten. Voor ieder ander mens: alvast een fijn weekend!

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over activiteiten & spelen

 • Tweedehands speelgoed

  Tweedehands speelgoed

  Tweedehands speelgoed: makkelijk en betaalbaar.
  Tweedehands speelgoed

 • Pasen

  Pasen

  Pasen, tijd voor een nieuw knutselfestijn met je kind!
  Pasen

 • Sneeuwpret

  Sneeuwpret

  Jaaa, het sneeuwt! Kindjes zijn dol op sneeuw. Wat voor spelletjes kun je spelen in de sneeuw? Om te beginnen: zorg dat je kind warm aangekleed is! Trek hem meerdere laagjes kleding aan, een paar dikke sokken, een sjaal, een muts, handschoenen en laarzen. Dan kan de pre...
  Sneeuwpret