Pasen

Pasen Foto: fotologic

Artikel door: SuzanneH
Geplaatst op: 05-04-2012 om 18:16

Pasen, tijd voor een nieuw knutselfestijn met je kind!

Palm, palm Pasen,
Ei koerei,
Over ene zondag,
Krijgen wij een ei.
Eén ei is geen ei,
Twee ei is een half ei,
Drie ei is een paasei!

Een greep uit de muziekcollectie van de Nederlandse basisschool. Met Pasen, wanneer de Christenen vieren dat Jezus opstond uit de dood, wordt de creatieveling in menigeen wakker. Samen met klasgenootjes maken kleine kindjes allerlei knutselwerkjes, variërend van paaskruizen tot het verven van eieren. Het dorp waar ik ben opgegroeid stond bol van de paasknutselwerkjes en De Optocht was een jaarlijks terugkerend evenement. Samen met paashaas-broodjes van de bakker op het versierde paaskruis gestoken zongen we in optocht onze buurtbewoners toe. Hartstikke leuk natuurlijk, maar jouw koter wil vast ook graag met papa of mama knutselen. Gelukkig heeft papa of mama genoeg ideeën!

Eieren verven

Het meest voor de hand liggende idee, maar daarmee geen slecht idee: paaseieren verven! Je kunt een ei op twee manieren voorbereiden op het verven, namelijk een rauw ei leegblazen of een rauw ei koken. Wanneer je een rauw ei leegblaast, kun je het kunstwerkje nog lang bewaren. Een gekookt ei is beperkt houdbaar. Om een rauw ei leeg te blazen prik je met een naaldje voorzichtig aan de boven- en onderkant van het eitje een gaatje. Vervolgens blaas je het ei leeg boven een schaaltje om de inhoud van het eitje op te vangen. Spoel het ei vervolgens door met water, zodat al het eiwit en eigeel eruit is. Een gekookt ei kun je gelijk gebruiken als het afgekoeld is.

Je kunt een ei verven met verf op waterbasis en een kwast (zet je ei dan in een eierdopje voor vastigheid), maar voor de kunstenaartjes onder ons die houden van “secuur”, kun je ook stiften pakken. Je kunt vormpjes inkleuren op het eitje, maar je kunt ze ook allemaal een gezichtje geven of er konijnenoortjes op plakken zodat het een paashaasje lijkt. Wie maakt de mooiste lachende eitjes? Dek in alle gevallen wel de tafel af en geef je kind een schortje. Staat nog eens enorm artistiek ook! Als je klaar bent met versieren, exposeer de juweeltjes dan in eierdopjes (die jouw kids al dan niet zelf hebben gefabriceerd). Leuk om naar te kijken!

Eieren zoeken

In de winkel heb je chocolade eitjes genoeg in alle soorten en maten. Eitjes van melkchocolade, eitjes van pure chocolade, grote eitjes, kleine eitjes… Als je van verschillende soorten, kleuren en maten wat eitjes koopt kun je een zoektocht uitzetten. Trommel buurtkindjes, vriendjes en vriendinnetjes en klasgenootjes op en ga samen paaseitjes zoeken. Je kunt de eitjes verspreiden in je eigen achtertuin, maar natuurlijk ook in de buurt! Als de kindjes de eitjes (bijna) allemaal gevonden hebben, kun je ze gezellig samen opeten.

Eierdopje versieren

Een creabea eierdopje bij het paasontbijt staat super leuk. Je kunt natuurlijk zoveel eierdopjes maken als je wilt, één voor papa, één voor mama, maar bijvoorbeeld ook verschillende voor Eerste en Tweede Paasdag. Hoe doe je dat? Knip een wc-rolletje door de helft. Versier de twee rolletjes nu met papier, verf, stift, glitter… En je hebt eierdopjes! Een dergelijk eierdopje is natuurlijk ook leuk om jouw zelf beschilderde eitjes in te exposeren, of om de paaseitjes die je hebt gevonden bij het eieren zoeken in te bewaren.

Paastak versieren

Bij elke bloemist te vinden: de paastak. Versier de paastak met lintjes, (dons)veertjes, eitjes… Je kunt de lintjes knippen van crêpepapier en veertjes kun je in de buitenlucht zoeken. Kun je ook achterhalen welk veertje van wat voor soort vogel is? In de winkel zijn chocolade eitjes met een lintje te koop waardoor je ze kunt ophangen. Deze eitjes kun je mooi als adventkalender gebruiken! Hang er genoeg op in de tak zodat je kindje er elke dag één kan smikkelen tot het Pasen is. Je kunt ook het zelf versierde (rauwe) ei ophangen aan de paastak. Dit vergt wat extra werk: trek een lint door beide gaatjes en maak aan de onderkant een strikje waardoor het lint niet uit het ei schiet. Tadaa!

Pot versieren voor de paastak

Die geweldig mooie paastak moet natuurlijk rechtop blijven staan en af en toe water krijgen. Dit kun je doen door de tak in een pot te zetten die je zelf versiert. Versier de pot met behulp van servetjes waar eitjes, kuikens of hazen op staan: knip de figuurtjes uit en plak ze met speciale lijm op de pot. Vernis de pot hierna en vul hem met zand of water. Nu heeft je paastak een echte paaspot!

Raamversiering

Print wat kleurplaten met haasjes en kuikens uit op wat dikker, gekleurd papier. Prik nu het figuurtje uit met een prikpen en maak er aan de bovenkant een gaatje in. Trek een touwtje door het gaatje en hang het werkje op voor het raam of in je paastak. Gezellig!

Fijn Paasfeest!

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over activiteiten & spelen

 • Tweedehands speelgoed

  Tweedehands speelgoed

  Tweedehands speelgoed: makkelijk en betaalbaar.
  Tweedehands speelgoed

 • Carnaval

  Carnaval

  ‘De Jungledans’, ‘Kaasboer Klaas’, ‘het Smurfenlied’, ‘Ik laat je thuis’.. Het zijn enkele titels uit het uitermate hoogdravende portfolio van het zuiderse feest dat weer voor de deur staat: carnaval! Van 19 tot en met 21 januari 2012 begint (veelal onder de rivieren) ‘...
  Carnaval

 • Sneeuwpret

  Sneeuwpret

  Jaaa, het sneeuwt! Kindjes zijn dol op sneeuw. Wat voor spelletjes kun je spelen in de sneeuw? Om te beginnen: zorg dat je kind warm aangekleed is! Trek hem meerdere laagjes kleding aan, een paar dikke sokken, een sjaal, een muts, handschoenen en laarzen. Dan kan de pre...
  Sneeuwpret