Ik heb chips en cola

SuzanneH Blogpost door: SuzanneH
Geplaatst op: 26-06-2015 om 09:00

“Als jullie kids willen chillen is het geen probleem, dan ga ik meteen, ik kom niet alleen, want ik heb chips en cola”. De kindvriendelijke versie van Drank & Drugs, verzonnen door Giel Beelen van 3FM, blijft maar door mijn hoofd spoken. Niet omdat ik ‘m zo geweldig vind, maar omdat er een kindvriendelijke versie van het lied moest komen. Maar als je even nadenkt, dan weet je dat K3 schunnigere dingen zingt. En die lieve Linda, Roos en Jessica ook.

K3 weet bijvoorbeeld een plekje waar niemand ze kan vinden, om elkaar te verslinden, heel zachtjes, zonder lachtjes. En Linda, Roos & Jessica willen nú mond op mond doen. Ik zelf zong vroeger een liedje met iets over “lick you up and down” mee, gewoon omdat ik het deuntje van het liedje zo leuk vond. Wist ik veel dat de tekst vulgairder dan vulgair was? Dat leer je als je groot bent en dan lach je er om. Als kind sta je daar echt niet bij stil, dan hoor je een leuk deuntje en dan dans je wat mee met de leuke muziekvideo. En ik kan het weten.

Waarom alle vaders en moeders het nu vreselijk vinden dat hun kind rapt over drank & drugs snap ik daarom niet helemaal. Ik geloof niet dat een kind echt begrijpt dat hij mee-rapt over alcohol en verdovende middelen. Het is gewoon een leuk deuntje. In veel liedjes zitten van die teksten verborgen. In liedjes van vroeger, en ook in liedjes van nu.

Waarom doen we nu, anno 2015, ineens wel moeilijk? Ik denk dat het een beetje komt door de sociale media en het online tijdperk waar we nu in zitten. Een klaagberichtje is zo de wereld in geslingerd en ouders die dat lezen denken: verrek, nu je het zegt, dat liedje is eigenlijk niet zo netjes! En zo wordt de boel opgestookt.

De versie van Giel blijkt trouwens helemaal niet kindvriendelijk, want die gaat over chips en cola. Maar chips barst van de vetten en cola plopt van de suikers. Dus ook die versie is niet goed. Ik hoorde laatst een nieuwe versie voorbij komen, die van groente en fruit. En overmorgen zal er wel weer een nieuwe versie komen.

Is die ophef nou echt nodig? Ik denk het niet. Laat Ronnie Flex en Lil Kleine lekker gaan. Volgende week komt er vast weer een verantwoord liedje in de hitlijsten. En tot die tijd gaat het heel even over chips en cola. Of over groente en fruit.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere columns van SuzanneH

 • Weet jij het al?

  Weet jij het al?

  Je bent zwanger. Gefeliciteerd! In de boeken en op internet lees je wat er – week per week – allemaal gebeurt in jouw buik. Hoe jouw kindje verandert van een piepklein bolletje cellen in een volwaardige baby. Een baby met tien vingers, tien tenen, twee...
  Weet jij het al?

 • Sinterklaas Kapoentje

  Sinterklaas Kapoentje

  Daar is hij dan weer, hè. Hij heeft voor heel even zijn warme Spanje verruild voor ons koude, maar romantisch besneeuwde kikkerlandje. Het is nu trouwens alleen koud; de sneeuw is er nog niet. Herinner jij je trouwens die warme en gezellige televisi...
  Sinterklaas Kapoentje

 • Kijk mam, een vlinder!

  Kijk mam, een vlinder!

  Kinderen gaan op pad met papa en mama. In het weekend en tijdens de schoolvakantie kan een dergelijk schema er als volgt uit zien: maandag naar het bos, dinsdag winkelen bij Intertoys, woensdag naar de speeltuin, donderdag naar de kinderboerderij, vrijdag naar zee...
  Kijk mam, een vlinder!