Generation C

Generation C

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 05-02-2013 om 12:10

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen van 8 jaar of jonger gemiddeld drieënhalf uur per dag bezig zijn met gadgets, het spelen van games, het bezoeken van website op internet en televisiekijken. Zij worden daarom ook wel de ‘connected generation’ genoemd, afgekort Generation C.

Generation C is de eerste generatie die is geboren in het digitale tijdperk en niet anders is gewend dan toegang te hebben tot een computer, tablet, televisie, smartphone, gamecomputer of ander soort gadgets. 3% heeft zelfs een eigen tablet.

Uitdaging

Voor ouders ligt er een grote uitdaging om hier mee om te gaan. Kinderen gaan zich hierdoor anders gedragen en de kans is groter dat de sociale ontwikkeling van kinderen achterblijft doordat kinderen de mogelijkheid hebben om te leren en zich te vermaken zonder contact te hebben met andere kinderen en andere mensen. Aan de ene kant zullen ouders er dus om moeten letten dat kinderen niet geïsoleerd raken in hun gadgets, aan de andere kant zijn er ook positieve effecten van het gebruik van gadgets. Waarschijnlijk zullen de jongste kinderen niet eens leren lezen uit een boek, maar van een beeldscherm. Zij zullen geen zware tas met boeken mee hoeven sjouwen naar de middelbare school maar hebben genoeg aan een iPad of Kindle. Het kan dus geen kwaad om ze daar zo vroeg mogelijk mee vertrouwd te maken.  Maar altijd alles met mate, want kinderen moeten ook vooral buiten rennen en spelen, dat is veel beter net zo goed voor hun ontwikkeling als thuis met een draadloze koptelefoon voor hun gamecomputer te zitten spelen.

Muziek

Voor de Generation C ligt de wereld letterlijk aan hun voeten. Het hele oeuvre van de rolling stones zoeken zij binnen een paar seconden op via Spotify en zetten ze binnen een minuut op hun MP3 Speler zodat ze met een week alle liedjes mee kunnen zingen. Iets waar wij als kind alleen maar van konden dromen. De toegang tot muziek is erg belangrijk voor kinderen, muziek heeft namelijk aantoonbaar gunstige effecten op zowel de geestelijke als de fysieke gezondheid. Maar zoals al eerder aangegeven moeten alle online activiteiten wel in verhouding blijven staan met hun offline activiteiten. Het ontwikkelen van de belangrijkste sociale vaardigheden vinden nog altijd offline plaats.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & ontwikkeling