Kinderopvang en communicatievermogen

Kinderopvang en communicatievermogen Foto: U.S. Army

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 11-09-2013 om 21:01

Sneller en beter communiceren door kinderopvang

Onderzoekers van de Radboud Universiteit hebben ontdekt dat kinderen die naar de kinderopvang gaan hun manier van communiceren beter aan hun gesprekspartner aan kunnen passen dan kinderen die thuis blijven. Kinderen worden er dus niet slechter van als ze naar de kinderopvang gaan, het doet ze juist goed.

Hoe zijn de onderzoekers tot deze ontdekking gekomen? Ze maakten gebruik van een zelf ontworpen computerspel voor twee personen waarin een object verborgen zat. Vervolgens vroegen ze vijfjarige kinderen zonder woorden aan hun 'onzichtbare' medespelers uit te leggen waar het object verborgen was. Opvallend was dat de vijfjarigen hun manier van non-verbaal communiceren aan konden passen aan de leeftijd van hun medespeler. Werd hen verteld dat hun medespeler twee jaar oud was gaven ze veel geduldiger aanwijzingen dan bij een medespeler van hun eigen leeftijd. Niet alle kinderen konden zich echter even goed verplaatsen in hun medespeler. De kinderen die naar de kinderopvang gingen konden hun stijl van communiceren beter aanpassen dan de kinderen die niet naar de opvang gingen. Er zijn nog meer oorzaken waardoor kinderen zich beter kunnen aanpassen zoals het hebben van zussen of broers of het opleidingsniveau van de ouders. Deze oorzaken hebben echter minder invloed dan het wel of niet naar de kinderopvang gaan.

De resultaten van dit onderzoek geven volgens de onderzoekers aan dat kinderen die naar de kinderopvang gaan vanwege de variatie aan sociale contacten daar, sneller en beter kunnen communiceren.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & ontwikkeling

 • Op zoek naar een nieuwe fiets?

  Op zoek naar een nieuwe fiets?

  De zomer zit er aan te komen. Langzamerhand wordt het steeds warmer en trekken steeds meer gezinnen er in het weekend op uit om lekker te genieten van de natuur. Een fietsavontuur is voor kinderen hartstikke leuk. Verzin een leuke route en neem eten en drinken mee, zoda...
  Op zoek naar een nieuwe fiets?

 • De oranje vlek

  De oranje vlek

  Opeens is hij daar. De oranje vlek. Waarom heb jij als meisje opeens die vlek en hoe ga je hiermee om?
  De oranje vlek

 • Generation C

  Generation C

  Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen van 8 jaar of jonger gemiddeld drieënhalf uur per dag bezig zijn met gadgets, het spelen van games, het bezoeken van website op internet en televisiekijken. Zij worden daarom ook wel de ‘connected generation’ genoemd, afgekor...
  Generation C