Is mijn kind hoogbegaafd?

Is mijn kind hoogbegaafd?

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 04-05-2011 om 19:42

Is je kind al op jonge leeftijd zeer taalvaardig, heeft het een zeer goed geheugen of is het leggen van een puzzel met meer dan 50 stukken geen probleem, dan is het goed mogelijk dat je een hoogbegaafd kind hebt.

Een IQ (intelligentie quotiënt) van 130 of meer wordt slechts door 2 à 3 kinderen op de 100 gehaald. De IQ grens van 130 wordt door slechts 2,5% van de bevolking gehaald en boven die grens val je dus onder de categorie “hoogbegaafd”. Het is helaas een fabeltje dat hoogbegaafde kinderen minder moeite hebben op school en zomaar overal hoge punten voor halen. De kinderen worden op school vaak ervaren als eigenwijs, druk, vermoeiend en lastig. Maar hoe kom je er nu achter of ook jouw kind hoogbegaafd is. Er zijn een aantal kenmerken die al op zeer jonge leeftijd op hoogbegaafdheid kunnen duiden. Belangrijk is om in het achterhoofd te houden dat wanneer je kind voorloopt op bepaalde ontwikkelingen en jonger is dan 4 jaar er gesproken wordt over een “ontwikkelingsvoorsprong” en nog niet over hoogbegaafdheid.

Wat zijn de kenmerken van hoogbegaafdheid?


Kenmerken van hoogbegaafdheid bij baby’s

  • zeer alert, is alles aan het observeren in de omgeving en kijkt sneller weg van één punt dan andere baby’s. Veel aan het ronddraaien met het hoofdje.
  • snelle ontwikkeling
  • maakt al vroeg oogcontact
  • minder slaap nodig dan andere baby’s, het middagslaapje zal al snel verdwijnen
  • erg aanhankelijk
  • bewegelijk, kan bijvoorbeeld maar niet stil liggen in de wieg
  • reageert sterk op geluid, smaken en andere prikkels die als onaangenaam ervaren worden.


Indien de baby veel huilt wordt al snel gedacht aan krampjes, honger of een vuile luier het kan dus echter zo zijn dat de baby huilt omdat hij al een tijdje hetzelfde ziet en hierdoor verveelt is. Indien je de baby op een andere plaats legt, of op zijn zij, krijgt het een nieuwe omgeving om naar te kijken en te ontdekken en zal het huilen vaak stoppen.
 

Kenmerken van hoogbegaafdheid bij peuters en kleuters

  • snelle verbale ontwikkeling, grote woordenschat, begrip van nuances
  • erg goed ontwikkeld geheugen, bijvoorbeeld het herkennen van alle automerken
  • hebben weinig slaap nodig, zijn erg actief
  • veel kennis, een cognitieve ontwikkelingsvoorsprong
  • goede motoriek
  • veeleisend voor zichzelf, dit gedrag gaat vaak gepaard met faalangst
  • taakgericht onderzoeken, met de speen bijvoorbeeld doelgericht slaan om te kijken wat er gebeurd
  • al snel verbanden zien tussen oorzaak en gevolg
  • hecht een grote waarde aan vaste patronen in de dag
  • perfectionistisch in alles wat het onderneemt en het stelt hoge eisen aan zichzelf
  • erg veel “waarom” vragen en opzoek naar een uitzondering, “ja maar wanneer...”
  • speelt graag met oudere vriendjes
  • buitengewone interesse voor levensbeschouwelijke onderwerpen zoals de dood
  • leert zichzelf schrijven en of lezen aan, autodidactisch
  • hebben weinig slaap nodig, zijn erg actief
  • apart gevoel voor humor wat veel leeftijdsgenoten niet snappen
  • tekent poppetjes met voeten, handen en vingers in tegenstelling tot leeftijdsgenoten die het houden bij “stokpoppetjes”
  • kritisch tegenover anderen, ook ouders en leerkrachten, bijvoorbeeld het constant verbeteren als iemand een foutje maakt.


Het is belangrijk om een hoogbegaafd kind in een vroeg stadium te ontdekken om zo (gedrags)problemen te voorkomen. Hoogbegaafde kinderen of kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong hebben speciale begeleiding nodig, zowel thuis als op school. Indien hier niet voor wordt gezorgd kan het kind al snel te maken krijgen met een sociale achterstand. Het kind voelt zich niet thuis in de groep op school en beland zo in een isolement. Ook is het vaak eerder doelwit van pesterijen. Hij is een “nerd” een “betweter” of brutaal door het constant verbeteren van anderen. Het is belangrijk het kind zoveel mogelijk te stimuleren en voldoende prikkels te geven zodat het zich verder kan ontwikkelen.

Intelligentietest voor kinderen

Als je kind aan een groot aantal van bovenstaande kenmerken voldoet is het een goed idee om hem of haar te laten testen door een psycholoog of pedagoog die kan vaststellen of je kind inderdaad hoogbegaafd is. Bij een dergelijke intelligentie test (die kon worden afgenomen vanaf een jaar of 4) zal er naast het IQ ook worden gekeken naar het gedrag van het kind. Praat ook met de school, wat is bijvoorbeeld de indruk die de leerkracht van je kind heeft? Een ander voordeel van een dergelijke test is dat je ook als ouder weet waar je aan toe bent. Hoogbegaafde kinderen worden vaak ook snel afgedaan als een kind met ADHD of autisme. Alhoewel hoogbegaafde kinderen vaker autistisch zijn hoeft dit zeker niet het geval te zijn en is goed om hier uitsluitsel over te krijgen.
 

  • usericon

    Mijn kleinkind is 25maand.Op zijn 23maand deed hij zijn behoefte al op de wc,is s'nachts ook droog.Op 16maand puzzelde hij al.Op 22maand puzzels van 6o stuks,nu al puzzels van 100 stuks.Hij kent ook al veel kleuren.Praten doet hij nu met 2 tot 3 woorden.Zijn middagdutje van 1 uur slaagt hij al heel dikwijls over.s'Avonds gaat hij van 19.30u slapen en is dikwijls al wakker om 6 u.Hij is een heel actieve peuter!:)))

  • usericon

    Mijn zoontje is nu 14 maand en zei met 6 maanden als mama papa aap. Hij maakt een toren van duplo blokken en snapt een puzzel van 6 stukjes . Ook heb ik speelgoed waar je blokjes in moet doen en dat snapt hij ook al Nu kan hij al oma opa tapen is slapen ja, nee, mee, zeggen. Hij kan ookal uit een gewonen beker drinken zou hij hoogbegaaft zijn ?

  • usericon

    Mijn dochtertje van 4 jaar was bij haar geboorte al een alerte baby. Ze keek me met indringende ogen aan, zelfs bij het geven van borstvoeding keek ze me strak aan. Als ik haar ergens neerlegde dan bewoog ze ook met haar ogen als ik met mijn vingers naar een bepaalde richting wees.
    Na een maand of 4 merkte ik ook zo iets vreemds op. Als ik haar borstvoeding gaf wees ze met haar vinger mijn neus aan en dan zei ze 'uhuhuh'. Ik dacht dat ze alleen wat speelde maar ze bleef maar 'uhuhuh' zeggen. Als ik niets zei moest ze vreselijk huilen. Na haar getroost te hebben zette ze haar vinger weer op mijn neus en zei ze weer 'uhhuhh'. Ik zei gewoon spontaan 'neus' en haar ogen begonnen te glinsteren en toen ze wees ze mijn ogen aan. Toen bedacht ik dat ze graag wil weten wat het is en vanaf die dag ben ik bezig geweest om te laten zien wat wat is.
    Op de leeftijd van 5 à 6 maanden was ik erg verbaasd. Als ik bijvoorbeeld televisie zei, zonder deze aan te wijzen, dan keek ze met haar hoofd richting televisie. En als ik klok zei dan deed ze dat precies hetzelfde en ook met alles in huis. Op de leeftijd van 7 maanden kon ze al woorden zelf zeggen zoals neus, ogen, mama, papa, oma en opa. Ze wees zelf iets aan als ik zei waar het was.
    Op de leeftijd van 1 jaar kon ze al veel kinderliedjes, zowel in het Nederlands als in het Arabisch, ze wordt namelijk tweetalig opgevoed.
    Wat ik ook een Godswonder vond was dat als ik op de leeftijd van 1,5 jaar bijvoorbeeld een verhaal twee keer had voorgelezen ze het verhaal helemaal uit haar hoofd kon nazeggen. Op deze leeftijd kon ze 30 kinderliedjes uit haar hoofd, al rekenen en cijfers opzeggen van1 t/m 30 zowel in het Nederlands als in het Arabisch.
    Ik had ook kaarten met woorden die ze bij het zien het gewoon kon opzeggen.
    Ze houdt van dansen en zingen en heeft veel gevoel voor humor.
    Ze houdt van kinderen die wat ouder zijn en kan moeilijk met haar eigen leeftijdgenoten omgaan.
    Op de leeftijd van 2 was haar woordenschat zo groot dat ze met je in discussie ging en ook sociale en emotionele onderwerpen interesseren haar behoorlijk veel.
    Ze weet ook wat de dood inhoudt, dat er dan geen leven in je zit, dat je begraven moet worden om naar de hiernamaals te gaan.
    Ze kan ook goed met de dood omgaan want mijn buurman was een tijdje geleden overleden en toen ze hiervan op de hoogte werd gebracht antwoordde ze; 'Nu is hij bij God'.
    Op haar 3de wilde ze zelf boeken lezen want op haar 2de kon ze al het alfabet aanwijzen. Als ik een letter noemde, bijvoorbeeld de letter b, dan pakte ze de letter b en dan zei ze 'b van boom'. En zo is het ook bij cijfers.
    Toen ze 3,5 was kon ze al haar eigen naam schrijven. En als ze zei 'Hoe schrijf je mama?' ,dan zei ik dit per letter op en dan schreef ze ook mama.
    Op haar 3de jaar kon ze zelf haar oma bellen. Ze had het telefoonnummer uit haar hoofd geleerd en ze toetste zelf de nummers in. Ze neemt zelf contact op met haar oma wanneer ze dat leuk vindt. Inmiddels heeft ze ook het nummer van haar vader uit haar hoofd geleerd.
    Ze kijkt ook programma's die niet voor haar leeftijd zijn.
    Momenteel is ze 4 jaar oud maar op haar 3de keek ze graag naar Huisje Boompje Beestje dat geschikt is vanaf groep 3. Ze behandelden onderwerpen die nog niet geschikt zijn voor een 3 jarig kind, maar dan wilde ze er naar kijken. Ze leek er erg in geïnteresseerd te zijn en begreep ook de onderwerpen.
    Op haar 3de hoorde ze in het programma dat kinderen vanaf 5 jaar hun melktanden verliezen en grote mensen tanden krijgen. Ze kwam naar mij toe en vertelde dat wanneer ze 5 is ze haar melktanden zal verliezen en er grote mensen tanden voor terug krijgt en ze niet lang kan wachten.
    Want mevrouw wil zo snel mogelijk 5 jaar worden.
    Er zijn zo veel onderwerpen besproken waarbij ze met mij in discussie gaat. Het gaat soms zo ver dat ik de discussie moet onderbreken want ik vind het nogal eng, ik zie een kind van nog maar 3 jaar oud.
    Ze was zelfs op haar 2de jaar al geïnteresseerd in waar baby's vandaan komen en hoe dat in zijn werk gaat. Er zijn nog meer verhalen maar dan wordt het een heel boek.

    Maar ik wilde graag weten of mijn dochtertje soms hoogbegaafd is want ze is sinds een week begonnen op de basisschool
    en daar behandelen ze onderwerpen zoals vormen en kleuren die ze gewoon op haar 2de jaar al kende.
    Op de laatste dag van de week moest ze veel huilen. Ik moest haar ophalen met het verhaal dat ze misschien wel moe was. Eenmaal thuis gaf ze aan om nooit meer naar school te willen gaan terwijl ze me op haar 3de jaar continue gek maakte met de vraag wanneer de dag zou komen dat ze eindelijk naar de basisschool zou mogen gaan. En nu wil mijn dochtertje niet meer. Waar ik bang voor ben is dat ze haar stottergedrag dat ze had gekregen op haar 2de jaar terug krijgt.
    De stottertherapeut had aangegeven dat haar hersenen verder zijn dan haar spieren voor het ontwikkelen van praten op haar leeftijd en dat het dan wel eens voor komt dat kinderen gaan stotteren.
    Ik weet niet wat ik moet doen, ze kon vandaag niet slapen met het idee dat ze aanstaande maandag weer naar school moet.

  • usericon

    Hey Karin,

    Ik herken veel van mijn dochtertje in jou verhaal hierboven.
    Zij is nu 7 jaar, kan van haar 2 jaar lezen, schrijven, en alle vogelsoorten opnoemen.
    Toen ze 3 werd kon ze aan de hand van symbolen die woorden die erbij hoorden opnoemen.
    Wij waren hier dan ook erg mee bezig omdat we merkten dat zij hier heel veel nood aan had.
    Ook zijn wij verschillende puzzels gaan kopen met timer om thuis zelf een een IQ testje uit te voeren, wat zij op 1m30s deed daar had ik (:$) 7minuten voor nodig. Wij zijn er toen ook bij verder gegaan. Daaruit kwam dat ze een IQ van 134 had (hoogbegaafd dus). Eerst vonden wij dit super, maar moet zeggen dat er de laatste tijd toch veel moeilijke periodes geweest zijn, zij heeft namelijk ook een lichte vorm van autisme, vooral op school is dit niet simpel. Wij zijn nu nog steeds op zoek naar een school die voor haar meer uitkomst bied (al wil zij al bij al toch het liefst bij haar vriendjes in haar vertrouwde omgeving blijven). Ook aan internetforums hebben we veel hulp gehad. Vooral het geruststellen van je kind is heel erg belangerijk, dit zeker naar de toekomst toe. Vertel haar bijvoorbeeld hoe fier je wel op haar bent, dat zij vast en zeker de slimste van de klas is. Laat haar buiten haar 'normale' taakjes (zoals kleuren, rangschikken,..) ook wat moeilijkere opdrachtjes uitvoeren. Kinderen streven naar perfectie en het is voor hun ook heel belangerijk om daarin gesteund te worden. Ga alvast zeker eens praten met een specialist. Dit kan nooit kwaad voor de verdere ontwikkeling van je kind.


    Vriendelijke groet,

    Ilse B.

  • usericon

    beste Ilse

    bedankt voor jouw reactie,

    over een specialist had ik ook erover nagedacht,maar wil daarmee even wachten,want er komt zoveel op haar af,waardoor het alleen maar gaat escaleren
    wil het gewoon rustig aandoen,
    ben wel met haar bezig om moeilijke opdrachten uittevoeren,dat vind ze wel leuk

    en een hoogbegaafd test wordt zoveel geld voor gevraagd,dat niet vergoed wordt,ik kan die testen niet doen
    en een specialist,je moet wel een goeie vinden en in mijn buurt waar ik woon,is tot nu toe geen juiste,want ik heb ook van iemand gehoren gekregen dat niet alle specialisten de juiste begeleiding kunnnen geven aan onze kinderen en dat kan ook averechts werken

    Godszijdank ben ik gelovig en put mijn kracht uit mijn geloof en ik hoop dt ik mensen zoals jij wat meer te horen krijg om in de toekomst werk vn te maken

    en jij ook veel sterkte met jou dochter

    mvg
    karin

  • usericon

    Beste Karin,
    Als ik het zo lees is de kans heel groot dat jouw dochter hoogbegaafd is. Mijn advies is om daar echt wel iets mee te doen. De kans is anders aanwezig dat ze zich gaat vervelen of zich dommer voor gaat doen dan ze is om 'erbij te horen'. Verder denk ik dat ze gewoon teleurgesteld is in school. School is namelijk een plek om te leren en dat doet ze graag. Daar had ze zich natuurlijk op verheugd, maar het valt haar nu erg tegen omdat ze niets leert omdat ze dingen doen die ze allang weet. Er zijn ook scholen speciaal gericht op hoog begaafde kinderen, het zogenaamde Leonardo onderwijs. Hiervoor moet je wel aan kunnen tonen dat je kind een hoog iq heeft dus dmv een test. Ze bieden daar meer uitdaging en een speciale leermethode aan. Een hoogbegaafd kind leert namelijk anders dan normaal.
    Ik weet dat veel scholen een potje hebben om dit soort tests voor hun leerlingen te laten doen. Een kind dat achter loopt wordt toch ook gesubsidieerd getest? Dit valt eigenlijk in dezelfde categorie.
    Ik ben zelf ook met dit 'gevecht' bezig voor mijn zoontjes. Ik herkende door over hoogbegaafdheid te lezen zoveel bij mijzelf dat ik zelf onlangs ook een iq test heb gedaan en daaruit bleek dat ik ook hoogbegaafd ben. Er vielen zoveel puzzelstukjes op zijn plek! Ik ben nu 36 maar had dit graag veel eerder geweten. Dat had veel frustratie gescheeld waarom sommige mensen mij niet snappen en waarom iedereen zo traag van begrip is. Ik weet nu dat ik gewoon 'te snel' ben. Overigens functioneer ik sociaal volkomen normaal gelukkig. Ik ben hoogstens hoog sensitief.
    Succes in ieder geval ik hoop dat je de juiste plek vind voor je dochtertje!
    Anine

  • usericon

    Onze dochter heeft de kruipfase overgeslagen en liep op haar 9 de maand. Op haar 14 de maand kon ze al 4 woordzinnen praten. Ze heeft grote hersenen als we kijken naar haar hoofdvorm. Op haar zesde maand noemde ze onze namen, maar later besefte ze wel dat ze ons papa en mama moest noemen en deed ze dan ook. Ze speelt niet veel met haar levensgenoten, maar komt naast ons zitten en luistert naar onze gesprek heel intensief en lacht met ons mee ook.Ze wordt momenteel enkel in het turks opgevoed maar andere talen zal zeker geen probleem zijn als we weten dat ze zo slim blijkt. Puzzel of intelligentiespelletjes, kleuren en rekenen kan ze allemaaal op voorsprong tegen haar leeftijdgenootjes. Is zij dan ook hoogbegaafd of heeft ze een ontwikkelingsvoorsprong?

    Mvg

  • usericon

    Beste Hatice,

    wat ik nu allemaal lees,is dat jouw dochter een ontwikkelingsvoorsprong heeft,werd namelijk ook aan mijn verteld,toen ik mijn verhaal vertelde over mijn dochtertje,

    je kan over hoogbegaafdheid spreken naarmate het kind ouder wordt,en dat is meer als ze in groep 3 of 4 komt op later in groep 7 en 8,maar nu is het toch ontwikkelingsvoorsprong
    het kan ook dat uw dochter misschien in het basisonderwijs in de plusklas terecht komt,de scholen moeten tegenwoordig ook de kinderen in de gaten houden,ze worden nu al getoetst op de peuterspeelzaal,mocht ze op alles
    A score halen,kunnen ze al in basisonderwijs haar in de gaten houden en in groep 1 worden ze ook getoetst op taal en rekenen,en motoriek etc,mocht ze daar ook alles A score halen,dan denk ik dat de school met jou in gesprek gaan,hoe verder

    hopenlijk heb ik jou hiermee voldoende geholpen

    mvg
    badich

  • usericon

    mijn dochter is 1 jaar en een heel slegte slaper toen ik op het net op zoek ging kwam ik dit tegen ... en dacht ik bij me zelf dit zou wel eens kunnen ?? ze praat heel veel verstaanbaare woorden ! als ze bv een auto voor het raam ziet paseren zegt ze broem broem ze vraagdt in de auto zelf tutie ? als ze die laten vallen heeft ebe zeggen en wijzen naar iets wat ze wil is voor haar de normaalste zaak ze moed alles gezien hebben en maakt zig heel boos als iets niet lukt haar woorden schat bevat al heel veel woorden ze zegd al mama ,oma, meme, bal woef = hond ,drinke ,tutie ,ikke, ebbe = hebben ,nog haar eigen naam ze heeft milly en zegd mille broem broem als ze een auto ziet neen als ze de hond hoort blaffen nelly de naam van onze kat en bijna alles zegt ze na tot zo ver ik gisteren zij tegen mijn vriend in de wasmachiene hoor ik haar herhalen waschine ..... en als ze nu werkelijk hoog behaafd is wat en hoe moed ik met haar om gaan en waar kan ik terecht voor eventueele uitleg steun en opvolging ? vrinedelijke groetjes mama-milly

  • usericon

    Mijn zoontje is inmiddels al ruim 6, maar al een tijdje hebben wij het vermoeden dat hij wellicht hoogbegaafd is.
    Hij tilde zijn hoofdje binnen een uur na zijn geboorte al op om om zich heen te kijken. Hij begon met praten met 7,5 maand en sprak als peuter al in volzinnen, ook met voor z'n leeftijd moeilijke woorden. Hij kon al snel beter tekenen dan zijn leeftijdsgenoten, puzzels vindt hij al niet interessant meer, hij is perfectionistisch en hij heeft een fotografisch geheugen.
    En hij is druk, aanwezig, altijd aan het kletsen en bewegen en wordt daardoor door sommige mensen als vervelend ervaren.
    Motorisch heeft hij wel wat problemen, zo kan hij nog niet zonder zijwieltjes fietsen (heeft hij ook pas heel laat belangstelling voor getoond) en zit hij al ruim 2 jaar op zwemles voor z'n a-diploma.
    Zo zijn er nog veel meer dingen op te noemen. Zijn cito-uitslagen zijn echter niet uitzonderlijk. Ik durf het op school daarom niet aan te kaarten. Een (particuliere) iq-test is voor ons niet te betalen en ik weet nu niet wat ik moet doen. Iemand advies?

  • usericon

    Hallo ouders met slimme kindjes. Hier een alleenstaande moeder van 28 met 2 zoontjes. Eentje van 4 en een van 6. Mijn oudste is ook hoogbegaafd. Heeft een klas overgeslagen en loopt nu weer tegen heel veel problemen aan. Ziou heel graag in contact willen komen met andere ouders want opdist moment weet ik het even niet meer. Gaat het oo school erg slecht en is zijn gedrag erg druk en onbevangen. Leeft hij weer extreem in zijn eigen wereld en vind ik het als moeder behoorlijk zwaar. Je wilt het beste voor je kindje maar soms weet ik niet hoe. Begrijp ik hem niet en nu denken ze nog dat er andere dingen zijn. Zou kunnen al denk ik dat zijn gedrag voor een groot gedeelte ook weg komt uit verveling. Mijn email os ardoddema@hotmail.nl en hoop zo in contact te komen met andere ouders.

    Groet, Amber

  • usericon

    heb een dochtertje van nu bijna 3,5 jaar
    Hebben al een tijdje vermoeden van hoogbegaafdheid
    De eerste woordjes kwamen al op 6 maanden kruipen heeft ze nooit gedaan.
    Op 16 maanden maakte ze al zinnetjes zoals waar is papa
    Een slaper is het nooit geweest al vanaf de geboorte sliep ze heel weinig.
    Kan tot 20 tellen
    en tot 11 in het engels
    en in 5 talen zeggen ik zie u graag
    zijn dat tekenen of niet

  • usericon

    Mijn was van begin af aan al vrij gevoelig. Kan niet zo goed tegen erge drukte en deed kleine hazeslaapjes overdag en erg afhankelijk. Het leek of hij zich ook niet zo goed kon vermaken. Nu is hij drie jaar. Heel veel bezig met cijfers en het alfabet. Zowel in het Nederlands als in het Engels. In het Nederlands kan hij het héle alfabet en tot 30 tellen en dan ook 10,20,30,40etc. In het Engels kan hij tot 20 tellen en letters benoemen. Hij gaf zelf ter kennen interesse te hebben voor de Engelse taal en wij motiveren die drang om te leren zeker. Het omgaan met onze smartphone en tablet weet hij al helemaal. Gaat erg goed met kleinere kinderen om en vind het leuk om samen te zijn met oudere kinderen. Hij kan ook werkelijk goed dingen onthouden wat een ander kind al weer vergeten is dat herhaald hij weer de volgende dag. Hoogbegaafd zou best kunnen. In de familie zijn er een aantal die goed kunnen leren. Het is afwachten maar ik hou in igv. zijn ontwikkeling in de gaten,vooral als hij naar school zal gaan. Ben in iedergeval erg trots op mijn zoontje♥♥♥

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & ontwikkeling