Ik verveel me zo!

Ik verveel me zo! Foto: John-Morgan

Artikel door: wjonkman
Geplaatst op: 20-03-2011 om 20:48

Kinderen hebben tegenwoordig een haast net zo volle agenda als hun ouders. Ze hoeven zich nooit meer te vervelen. Dat klinkt beter dan het is, want zich af en toe vervelen blijkt nou juist heel goed te zijn voor de ontwikkeling van de fantasie en creativiteit van het kind.

Even lekker nietsdoen is heel gezond

Volgens veel deskundigen op het gebied van de ontwikkeling van jonge kinderen is het helemaal niet erg als kinderen zich eens even vervelen en niet weten wat ze moeten doen. Zelfs niet als dit ‘nietsdoen’ samengaat met een gevoel van niet helemaal ‘lekker-in-je-vel-zitten’. Veel ouders en grootouders zijn dan geneigd om zich suf te piekeren waar ze het kind mee bezig moeten houden. In uiterste nood wordt dan de tv maar aangezet, een DVD afgespeeld of ze mogen op de computer.

Als kinderen aangeven zich te vervelen en (groot)ouders zoeken dan meteen een oplossing, weten kinderen op den duur niet beter dan dat er wel een activiteit voor ze bedacht wordt. Dat is een schijnoplossing. Inderdaad gaat het gevoel van vervelen even weg, maar het gebrek aan fantasie en creativiteit neemt toe. Wat vergeten wordt is dat zulke kinderen, als ze later volwassen zijn en op eigen benen staan, ook hun eigen tijd moeten indelen zonder dat iemand ze bij de hand neemt en een leuke tijdsbesteding voor ze verzint.

Een modeverschijnsel

Het is een hedendaagse trend dat we kinderen constant actief bezig moeten houden. Dat heeft mede te maken met het feit dat onze prestatiemaatschappij de positie van de actieve mens centraal stelt. Bovendien hebben de ouders naast hun werk steeds vaker een volle agenda wat betreft hun sociale leven: sport, vriendenbezoek, uitgaan enz. Daar willen velen niet op inleveren als er eenmaal kinderen zijn. De spaarzame uren (‘kwaliteitsuren’) die er dan voor de kinderen overblijven moeten nuttig besteed worden. Daar passen geen momenten van ‘even lekker niets doen’ in. De moderne ouder heeft zelf ook geen tijd (lees: maakt geen tijd vrij) om even bij wijze van spreken uit het raam te staren en de vogeltjes in de tuin bezig te zien of met het kind bij een kopje thee gezellig te klessebessen. Nee, je moet als jonge ouder met opgroeiende kinderen tegenwoordig ‘multitasken’. De term is afkomstig uit de computerwereld, waarbij verschillende computerprogramma’s tegelijk actief zijn. De moderne mens moet dus in onze jachtige samenleving tegelijkertijd bijvoorbeeld z’n e-mail lezen, een maaltijd eten en een telefoongesprek voeren. Dit heeft zijn weerslag op het kind. De ouder/opvoeder eist van het kind ook een actieve rol. En even nietsdoen is dan tegenstrijdig met je tijd nuttig besteden.

Nietsdoen en vervelen

Veel ouders en grootouders die op de kleinkinderen passen (oppasoma’s en -opa’s) verwarren nietsdoen vaak met vervelen. Die twee termen worden soms als synoniem gebruikt. De (groot)ouders zijn geneigd het kind aan te spreken op dat nietsdoen, terwijl het even een prettig moment voor zichzelf heeft en dagdroomt. Dat dagdromen leidt vaak tot creatieve ideeën. Een kind dat ogenschijnlijk niets lijkt te doen is wel degelijk druk bezig. Het is namelijk diep in gedachten. Denkprocessen vragen concentratie. Door die te interpreteren als verveling en het kind vervolgens uit zijn concentratie te halen, wordt soms een creatief proces verstoord. Stierlijk vervelen betekent echter meestal hangen, pruilen, mokken, boos zijn, omdat er niemand beschikbaar is om een gaatje in de kinderagenda te vullen. Kinderen en kleinkinderen moet worden geleerd zichzelf te vermaken. Soms is dat met hele simpele dingen, zoals peuters die, nadat moeder de was heeft opgehangen, met de overgebleven knijpers spelen.

Ingrijpen of niet?

Maar wat te doen als je gewend bent je (klein)kinderen voortdurend bezig te houden? Als het kind er zelf last van heeft is het advies vooral niet in te grijpen om allerlei ideeën naar voren te brengen om het kind tot een activiteit te bewegen. Het beste is om het te stimuleren zelf oplossingen te bedenken om zich weer lekker te voelen. Veel kinderen komen dan eerst met voorstellen die je eigenlijk niet goed vindt, zoals tv-kijken of op de computer een spelletje doen. Maar na enige tijd bedenken ze wel iets wat wel mag. Vaak is het zo, hoe verwender de kinderen, des te meer verveling ze ervaren. Maar verwennen doen (groot)ouders, niet de kinderen. Neem het kind juist daarom niet alles uit handen. Stimuleer ze hun hersens te gebruiken en zelfstandig te zijn en te denken. Verveling is menselijk en wordt niet opgelost door elk moment vol te plempen met acties en entertainment. Als een kind bijvoorbeeld na een inspannende bezigheid vermoeid op de bank neerploft en zegt dat het zich verveelt, kan het zijn dat het kort daarna in slaap valt en een uurtje later weer fris en vrolijk wakker wordt.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & ontwikkeling