Kinderen en muziek

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 05-09-2012 om 19:01

Een goede ontwikkeling van je kind is belangrijk. Je kind in een zo vroeg mogelijk stadium kennis met muziek laten maken draagt bij aan een goede ontwikkeling.

Uit onderzoek blijkt dat het leerproces bij kinderen die in hun vroege kinderjaren met muziek in aanraking zijn geweest positief wordt beïnvloedt. Het gaat hier met name om zaken als taalontwikkeling, creativiteit, coördinatie en sociale interactie.

Door te zingen bijvoorbeeld wordt de spreekvaardigheid en het spreken in het openbaar bevordert. Op school samen met anderen muziek maken draagt bij aan het verkrijgen van respect voor anderen en het beter kunnen samenwerken met anderen.

Om je kind zich vrijblijvend te laten oriënteren in de wereld van muziek kan je je kind al vroeg opgeven voor een muziekklasje. Hier maken ze kennis met muzikale expressie en kunnen ze in hun eigen tempo hun muzikaliteit ontwikkelen. Het in de kinderjaren ontwikkelen van muzikaliteit is een natuurlijk proces, net als taalontwikkeling.

De rol van de ouders

Betrokkenheid van de ouders bij het ontwikkelen van de muzikaliteit van een kind is natuurlijk wel belangrijk. Het is hierbij absoluut niet noodzakelijk dat de ouders zelf ook muzikaal zijn.
Bij de muzikale ontwikkeling van een kind speelt de omgeving en sfeer waarin die ontwikkeling plaats vindt een grote rol. Het maken van muziek moet makkelijk toegankelijk zijn voor kinderen en ouders, in een ongedwongen sfeer plaats vinden en niet prestatiegericht zijn.
Er wordt wel gezegd dat in principe alle kinderen muzikaal zijn. Het is dan ook zo dat met de juiste ondersteuning van leerkrachten en ouders alle kinderen muzikale basisvaardigheden aan kunnen leren welke bijdragen aan een goede ontwikkeling.

 • usericon

  Nee dus. Niet omdat ik niet zou willen maar waar haal ik de tijd en het geld vandaan.

  Mijn dochter gaat nu eerst naar zwemles en dat is al 2 dagen per week. Dat gaat me ook niet lukken als ik weer werk gevonden heb.

  Eerst zwemles en dan mag ze wat anders doen wat ze leuk vind. Wat dat gaat worden dat weet ik nog niet en zij ook niet. Zou haar graag op muziek doen want ze zingt nu al graag. Ze wil zelf op voetballen, op ballet en op paardrijden! Dus niet!

  Ach, ze is nog maar 4 jaar en 8 maand. We zien wel wat het gaat worden.

 • usericon

  Onze kinderen bespelen beiden een instrument. Dochterlief alweer tien jaar de viool (op haar zevende begonnen) en zoonlief alweer acht jaar de piano (op zijn achtste begonnen).
  Dochterlief heeft jaren in een jeugdorkest gespeeld, maar heeft daar, nu ze inmiddels een beroepsopleiding volgt, geen tijd meer voor.
  Zoonlief maakt deel uit van een talentengroep en krijgt ook veel extra muzieklessen, theorielessen en muziekgeschiedenis. Ook componeert hij zelf muziek.
  Beide kinderen zijn daardoor zeer geïnteresseerd in alles wat muziek is. Van klassiek tot pop tot heavy metal en alles wat daar tussenin zit.
  De muzieklessen en de aanschaf van viool en vleugel kosten misschien wel veel geld, maar het plezier dat de kinderen én hun ouders eraan beleven is onbetaalbaar!

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & ontwikkeling